Így maradhatsz formában a 20-as, a 30-as és a 40-es éveidben is

Idővel mindenki szembesül a csúf igazsággal, miszerint egy bizonyos koron felül lényegesen nehezebb megőrizni a formánkat. Hogy mi ennek az oka? Lássuk szép sorjában!

A 20-as években

A legjobb időszak a sportra

Huszonévesen az ember a legideálisabb korban van a sportoláshoz. Igaz, meglehet, hogy a középiskola óta felszedett néhány kilót, viszont ennek ellenére kitűnő formában van. Ennek oka, hogy ebben az időszakban a legtöbb hormon (az ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron, növekedési hormon, a pajzsmirigy hormonjai) azon dolgozik közös erővel, hogy a szervezet kellően felkészült és fitt legyen a gyerekvállaláshoz. Ráadásul egyfajta bónuszként hozzájárulnak az izomépítéshez is, így könnyebb ilyenkor szálkásodni. Ha mindez még nem lenne elég, állóképesség tekintetében is a topon vagy ekkor, így ha eddig nem mozogtál, még fiatal vagy, akkor ideje, hogy nekikezdj, tanácsolja a Women’s Health.

Azonban az anyagcseréd már lassul

Hogy ne csak jót mondjunk: az alapanyagcsere elkezd lassulni, így a kalóriaégetés már nem megy úgy, mint tinédzserként. Ennek oka persze legtöbbször az, hogy a pályakezdő kilép a való életbe, általában egy íróasztal mögé, és napi 8-10-12 órákat robotol, így nem csoda, ha a nap végére semmi kedve és energiája nem marad mozgásra. Pedig szüksége lenne egy kis izomépítésre, hiszen az izom a test fő motorja, így minél több van belőle, annál több kalóriát tud elégetni.

A 30-as években

DHEA határ

A dehidroepiandroszteron, vagyis az ösztrogén és a progeszteron előanyaga a 20-as éveiben tetőzik, ám belépve a 30-ba, mennyisége folyamatosan csökken. Bár az egyelőre nem világos, hogy a DHEA-nak van-e bármilyen hatása az öregedésre, a National Institute on Aging szerint csökkenő szintje hozzájárul a rosszabb regenerációhoz és a zsírfelhalmozódáshoz. Hogy elkerülhesse az elhízást, érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni az erősítő edzésekre, harvardi kutatók ugyanis megfigyelték, hogy azok, akik napi 20 percet súlyzóznak, kevesebbet szedtek fel a hasukra, mint azok, akik ugyanennyit kardióztak.

A terhesség, szülés miatt nincs elég idő edzeni

Legtöbbször ebben az életkorban vállalnak gyereket, és persze nem a terhesség a legalkalmasabb időpont arra, hogy az ember nekikezdjen keményen edzeni, hiszen a test ekkor amúgy is rengeteg változáson megy keresztül, és nem az izomépítés a legfontosabb feladata. Jó hír, hogy a szoptatás alatt a test rengeteg kalóriát éget, így a várandósság alatt felszedett kilók, legalábbis azok nagy része eltűnik. A kemény, intenzív testmozgást ebben az időszakban úgyis hanyagolni kell, hiszen a hormonok még meg vannak bolondulva. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy a kismamák csak a szoptatás után nehezítsenek, amikor már visszaállt a normál menstruációs ciklus.

A 40-es években

Az izomvesztés kezdetét veszi

A 40-es években sajnos nekiindul az izomvesztés, ami akár tetszik, akár nem, a természetes öregedési folyamat része. A szakemberek úgy gondolják, a legjelentősebb izomvesztés a fehér izomrostoknál történik, amelyek a nagy intenzitású, rövid munkavégzésért felelősek. Éppen ezért célszerű előtérbe helyezni az erősítő edzéseket, valamint kissé megemelni a fehérjefogyasztást (a javasolt napi bevitel 1,5g X testsúly).

Beköszönt a menopauza

A klimax nem egyik napról a másikra történik, hanem egy hosszabb folyamat, ami jellemzően 40 felett kezdődik el (néha korábban). A menopauza előtti szakasz, vagyis a perimenopauza jellemző tünete a rendszertelen, majd elmaradó menstruáció, a hőhullámok, az álmatlanság, ráadásul az anyagcsere lelassul, így a kilók könnyebben felszaladnak. Ennek ellenére nem kell belenyugodnod a helyzetbe, teljes lustaságot fogadni, hiszen ha mozogsz, akkor csökkentheted a menopauzával járó kellemetlen tüneteket.

 

Hozzászólnál? Facebook-oldalunkon megteheted!

Kövess minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra