Találjon rá az önhöz illő jógafajtára

A jógáról általában mindenki egy lassú, nyugodt mozgásformára asszociál, pedig több típusa is létezik, köztük olyan is, amelyik izzasztóbb, mint egy edzőtermi edzés. A különféle jógák mindegyikére érvényes, hogy fejlesztik a hajlékonyságot és az egyensúlyérzéket, de lényeges különbségek vannak köztük. Így mielőtt belevág, jól nézzen körbe, melyik is illik leginkább önhöz. Alább áttekintjük a legismertebbeket, hogy legalább fogalma legyen, milyen típusú jóga volna az önnek való, ha pedig egyik se tetszik, ne csüggedjen, közel 800 típus létezik ebből a mozgásformából.

Hatha jóga

Kiknek ajánlják: kezdőknek

A Hatha jóga felel meg leginkább a klasszikus általános jóga-elképzelésnek: a mozdulatok egyszerűek és lassúak, így bárki hamar el tudja sajátítani. Mark Stephens, a Teaching Yoga című könyv szerzője szerint azért is való kezdőknek is, mivel miután megcsinálták az adott pózt, utána előbb ki kell jönniük belőle, és csak ezután kell egy másikat elvégezni. Emellett ráadásul segédeszközöket is lehet használni a gyakorlatok minél pontosabb végrehajtásához (pl. párnák). Azonban nem csak a jóga alapgyakorlatait lehet segítségével elsajátítani, hanem a megfelelő relaxálást, meditálást és légzést is. Sőt, ha egy héten egyszer, vagy kétszer is gyakorolja, akkor könnyebben juthat túl a stresszes szituációkon is.

Ashtanga, power jóga

Kiknek ajánlják: fogyókúrázóknak

Az Ashtanga egyesíti a hagyományos jóga, valamint a gyilkos kardió összes pozitívumát. A Hathával ellentétben a pozíciók, gyakorlatok között nincs szünet vagy megállás, hanem folyamatosan kell őket végezni, így akár 500 kalóriától is megszabadíthat egy óra alatt. Az Ashtanga célja, hogy hőt szabadítson fel a testben, így egy igen izzasztó jógatípusra kell számítani. Az óra kántálással kezdődik, majd azt követi az ászanák (gyakorlatok) állandó sorozata. A Power jóga is ehhez hasonló, mégis van pár lényeges különbség a kettő között: ez utóbbinál a gyakorlatok váltakozóak, illetve kevésbé hangsúlyosak a spirituális szempontok.

Yin jóga

Kiknek ajánlják: a nyugalomra vágyóknak

Amennyiben elege van a mindennapi körforgásból, a Yin jóga jó választás lehet, mivel ott nincsenek gyors, megerőltető gyakorlatok, csakis lazítás. Ezért is kell a legtöbb ászanát ülve, illetve fekve elvégezni, miközben szól a nyugtató, meditatív zene. Dr. Sara Gottfried szerint ez a mozgásforma remek hatással van az idegrendszerre, így gyorsan oldja a stresszt, ráadásul még a fájdalmat is csökkenti, és javítja a csakrák állapotát.

Iyengar jóga

Kiknek ajánlják: sérülések esetén

Ennél a jógafajtánál a hagyományos ászanákat kell elvégezni, a különbség azonban az, hogy itt nagyon nem mindegy, miként. A biomechanikában jártas tanárok ugyanis pontosan tudják, mely pozíciók a leginkább sérülésveszélyesek, és hogyan lehet ezeket a rizikókat elkerülni akár segédeszközök használatával, akár a gyakorlat finom átalakításával. Az Iyengar továbbá azért is hasznos, mivel a gyakorlatok nem követik folyamatosan egymást, így van idő tökéletesíteni a pozíciók kivitelezését.

Az ilyengar jógával ráadásul nem csupán elkerülheti a sérüléseket, hanem még fel is gyorsíthatja a gyógyulást – legalábbis az Archives of Internal Medicine című folyóirat tanulmánya szerint a krónikus deréktáji fájdalmat akár 12 hét alatt helyreállíthatja.

Az se mindegy, hol

Mielőtt elindul a jógaórájára, nem árt alaposabban körülnéznie, hogy milyen helyre is szeretne járni. Simán előfordulhat, hogy igazán jó tanárt fog ki egy eldugott kis jógastúdióban, míg egy nagy, népszerű wellness-központban is akadhat kevésbé hozzáértő.

Németh Gergő, a Magyar Jógaoktatók Szövetségének minőségi vezető oktatója és elnökségi tagja azt tanácsolja, érdemes utánanézni a kiválasztott jógastúdó jogosítványainak. Ha egy ilyen stúdió regisztrált felnőttképzési intézmény,és a Magyar Jógaoktatók Szövetsége által minősített jógaiskola, ott várhatóan valóban hiteles, tapasztalt jógaoktatók tanítanak. Ha a papírra megy, mindenképp érdemes ilyen intézményt keresnie, de – mint Németh is kiemelte –, vannak olyan, szintén kiváló oktatók, akik semmiféle papírral nem rendelkeznek, hiszen "a jóga egy belső út, így nemigen szabályozható vagy megmérettethető".

A keresgélésnél azt is érdemes figyelembe venni, hogy minden oktató más: van, amelyik a test karbantartására teszi a hangsúlyt, van, amelyek az elme lecsendesítésére, vagy éppen az energetikára. Egyik hozzáállás sem jobb vagy rosszabb a másiknál, egyszerűen mások, és öntől függ, melyiket érzi közelebb magához.

Ugyanez vonatkozik arra, hol szeretne jógázni. A stúdiók előnye, hogy több fajta jógaórát kínálnak igazán kellemes környezetben, ám eléggé drágák (alkalmanként kb.1500-2000 Ft), és sokszor heringként kell bepréselődni a terembe. Ha viszont egy kis bérelt helyiségben rendszeresen összejáró jógacsoporthoz csatlakozik, az lehet, hogy nem a legimpozánsabb, és talán kevésbé kényelmes is, ám lényegesen olcsóbb és családiasabb. És persze az is más élmény, amikor páran összegyűlnek a szabadban és közös jógázást-meditálást tartanak. Mindenképp érdemes tehát a különféle irányzatok mellett minél több oktatót és helyet is kipróbálni, hogy rálelhessen az önnek valóban megfelelőre.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek