5 sport, ami a legjobb hatással van az agy fejlődésére

GettyImages-1165612129

A te gyereked sportol valamit? Vagy nincs rá idő a rengeteg iskolai teendő mellett? Vajon jól van-e, hogy pont mozgásra nem marad energia és idő, miközben a fejlődő szervezetnek éppen arra lenne a legnagyobb szüksége?

Onnantól kezdve, hogy egy gyerek mozogni tud, le sem lehet állítani. Jár, szalad, tekereg, nyújtózik, forog, ugrál, labdázik, és még sorolhatnánk. Nem azért teszi, hogy minket, szülőket bosszantson, hanem azért, mert ez „a dolga”, így fejlődnek az izmai, az egyensúlyérzéke – és nem utolsósorban az agya is. Ugyanis a mozgást nem lehet elválasztani a kognitív képességek fejlődésétől. 

Bár kevesen gondolnák, de a sport fejleszti az agyat azáltal, hogy fokozza az agyi kapillárisok növekedését, a véráramlást, valamint az olyan fehérjék és sejtek termelését, amelyek hatással vannak az idegrendszerre és a memóriára. Emellett javulhat a koncentrációs képesség, olyannyira, hogy a sportolók képesek kiszűrni a zavaró zajokat a mindennapi életből is. Ezáltal könnyebben dolgozzák fel az információkat egy zsibongó diákokkal teli teremben, és jobban szerepelnek felnőttként egy állásinterjún. Idegrendszerük erősebb, s ha csapatsportot űznek, a depresszióra való hajlamuk is kisebb. Jobban alszanak, hiszen eleget mozogtak, és kellően elfáradtak. Még azt is kimutatták, hogy a fizikai aktivitás szerepet játszik a gyermekek beszédfejlődésében. A kutatások szerint azok a lányok, akik legalább heti egy órát sportolnak, lényegesen jobb eredményeket értek el matematikából és olvasásból, mint a többiek.

Hogyan hat a sport a gyerek agyára? Elmagyarázzuk
Hogyan hat a sport a gyerek agyára? Elmagyarázzukmiodrag ignjatovic / Getty Images Hungary

Milyen hatása van a sportnak a gyerek személyiségére?

A sportoló gyerek megküzdési stratégiákat tanul. Persze ezt az iskola is szinte kikényszeríti belőle, de az nem készít fel egy sor más tevékenységre. A sport igen: hangsúlyt kap a csapatszellem, az összetartozás, a közös cél elérése. Senki sem jó folyamatosan mindenben, de megtanulja, hogy gyakorlással fejlesztheti a képességeit. Segíthet másoknak, és ő is segítséget kap. Sokkal ügyesebben kell koncentrálnia, mint az iskolában, álmosan az órán ülve. Örömet ad, és megtanít elviselni a veszteségeket, segít sikeresebbé válni az élet minden területén. Persze ez mind csak akkor igaz, ha az edző ember tud maradni, ha nem a kényszerítésen, a kegyetlenkedésen és a megalázáson van a hangsúly. Nagyon figyeljünk oda, milyen edzőt választunk a gyerekünknek: nem az számít, hány érmet nyert a csapata, hanem hogy hogy bánik a rá bízott gyerekekkel. S nem kell, hogy csemeténk mindenáron élsportoló legyen, még akkor sem, ha tehetséges: mindig mérlegeljünk, mennyi hasznot vagy kárt okoz az a fajta életforma. Az agyra gyakorolt hatás már heti két edzéstől is érezhető.

Miért jó a kamasznak, ha sportol?

A sport 12 éves kor felett is nagyon ajánlott, Hogy miért kéne a duzzogó kamaszt elszállítani az edzésekre? Mert nagyon sokat segít neki megküzdeni a tinédzserkor vegyes érzelmeivel. Kiadhatja magából a feszültséget, méghozzá úgy, hogy közben nem okoz kárt, nem rombol. Szervezete hálás a mozgásért, még akkor is, ha a növekedés kínjait nyögi. A teste formálódik, kevésbé kell aggódni a hormonok vagy a stresszevés okozta elhízás miatt, és persze a sportolókat kevesebbet is cikizik a kinézetük miatt. Ha a gyerek tényleg olyan mozgásformát űz, amelyben örömét leli, az jó hatással van a boldogságérzetére is. Nem utolsósorban pedig egy csapat tagja, aminek összetartó ereje fontos lehet ebben az életkorban. Annyira jót tesz a sport a kamaszoknak, hogy még az alkohol- és drogfogyasztás vagy a dohányzás is kisebb arányban fordul elő köztük. 

No de nézzük, mihez érdemes kezdeni! Melyek azok a sportok, amelyek a legjobb hatással vannak az agy fejlődésére?

1. Úszás

A hazai sikereket nézve bármelyik gyerek kedvet kaphat ehhez a sporthoz. Nagyszerűen fejleszti az izomzatot, a tüdőt, a szívet, az állóképességet. Erősödnek a csontok és a szalagok is, az állandó ülés okozta gerincfájdalmak is mérséklődnek. De ez még semmi: a vízben történő mozgás fejleszti a kognitív képességeket, a memóriát, és erősíti az immunrendszer működését. Új idegi kapcsolatok jönnek létre az agyban, gyorsul a regeneráció, javul a stresszkezelés és a hangulat is. Ha odafigyelünk arra, hogy megmaradjon az úszás öröme, és nem terheljük túl a gyereket, illetve körültekintően választunk edzőt, nagyon sokat tehetünk gyerekünk fizikai és mentális egészségéért. 

2. Tenisz 

Mivel a mérkőzések több óráig is eltarthatnak, a versenyzőknek meg kell tanulniuk, hogyan kell türelmesnek és hatékonynak lenni egyszerre. Az ellenfél elemzése, gyenge pontjainak felismerése, valamint a játékstílus ennek megfelelő módosítása alapos agymunkát igényel, így ezek a képességek hipergyorsan fejlődnek a kis teniszezőkben. Emellett a tenisz segít megérteni, mi az a fair play, nagyszerű példaképeket ad fiúknak és lányoknak egyaránt, és növeli az önbizalmat is.

3. Tánc

Legyen szó páros táncról vagy csoportról, hiphopról vagy balettről, a tánc kiválóan javítja az általános edzettségi szintet, miközben szórakoztat. Javul az egyensúlyérzék, a szív egészsége, az energiaszint, a rugalmasság, a koordinációs készség. A különböző koreográfiák megjegyzése az agyra is jótékony hatással van, fejlődik a memória és a koncentrálóképesség. Bizonyítottan csökkenti a stresszt, segíthet a depresszió leküzdésében, hiszen boldogsághormonokat szabadít fel, és arra ösztönzi a gyerekeket, hogy leküzdjék a gátlásaikat.

4. Jégkorong

Rendkívüli gyorsaságot, koncentrációs képességet igénylő játék, ahol az egyensúlyérzék és az állóképesség elképesztő módon fejlődik. A csapatszellem különösen erős a hokisok között, és megfelelő védőfelszerelésben a fejsérülések is minimalizálhatók. A hoki emellett javítja az agyműködést, a kommunikációs készségeket, és jó hatással van a szorongóbb típusú gyerekek pszichéjére is.

5. Foci

A fiúk különösen szeretik, hiszen nem kell hozzá sok eszköz, mégis rengeteget lehet rohangálni. Bármilyen korú gyerek játszhatja, ma már szerencsére a lányokról is elhisszük, hogy éppoly ügyesek lehetnek benne. A foci erősíti a csapatszellemet, a kommunikációs készségeket, és segíti az agy tervezési folyamatainak optimalizálását. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek