A padlizsán Délkelet-Ázsiából származik, ahol már évezredekkel ezelőtt is termesztették, de arra, hogy fogyasztása mennyi jótékony hatással jár, csak napjainkban kezd rádöbbenni a világ. Bár gyakran zöldségnek tekintik, a padlizsán botanikai értelemben gyümölcsnek tekinthető, mivel virágzó növényen terem, és magokat tartalmaz. De vajon pontosan hogyan szolgálhatja az egészség javát? A következő 7 pontból kiderül!
1. Tápanyagokban gazdag
A padlizsánnak alacsony a kalóriatartalma, viszont tele van rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Egycsészényi mennyisége (82 gramm) az alábbi tápanyagokat tartalmazza:
- kalória: 20
- szénhidrát: 5 gramm
- rost: 3 gramm
- fehérje: 1 gramm
- mangán: a napi ajánlott beviteli érték 10%-a
- folsav: a napi ajánlott beviteli érték 5%-a
- kálium: a napi ajánlott beviteli érték 5%-a
- K-vitamin: a napi ajánlott beviteli érték 4%-a
- C-vitamin: a napi ajánlott beviteli érték 3%-a
A padlizsánban kisebb mennyiségben olyan tápanyagok is megtalálhatók, mint a niacin, a magnézium és a réz.
2. Értékes antioxidáns-forrás
Amellett, hogy számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, a padlizsán kiváló forrása az antioxidánsoknak. Mint ismert, ezek az anyagok segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökök által okozott károsodástól.
A padlizsán különösen gazdag antocianinokban, azokban az antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező pigmentekben, amelyek a zöldség élénk színét adják.
Ezek közül is kiemelkedik a nasunin nevű antocianin, melynek sejtvédő hatását több tanulmány is igazolta.
3. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
Egyes kutatások szerint antioxidáns-tartalmának köszönhetően a padlizsán fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Az egyik vizsgálat során két héten át napi 10 ml padlizsánlevet adtak magas koleszterinszintet mutató nyulaknak. A végére mind az LDL-koleszterin-, mind a trigliceridszintjük alacsonyabb lett.
Ez a két vérmarker fokozza a szívbetegségek kockázatát.
Más tanulmányok arra utalnak, hogy a padlizsán alapvetően is pozitív hatással lehet a szív egészségére. Amikor az állatokat 30 napon keresztül nyers vagy grillezett padlizsánnal etették, az javította szívműködésüket, és enyhítette az általuk elszenvedett szívrohamok súlyosságát.
Bár az eredmények ígéretesek, fontos megjegyezni, hogy annak megerősítéséhez, hogy a padlizsán az emberi szívre is hasonló hatással van-e, további vizsgálatok szükségesek.
4. Elősegítheti a vércukorszint szabályozását
A padlizsán hozzáadása az étrendhez segíthet a vércukorszint megfelelő szabályozásában. Ennek elsősorban az az oka, hogy a padlizsánnak magas a rosttartalma.
A rostok csökkenthetik a vércukorszintet azáltal, hogy lassítják az emésztést és a cukor felszívódását a szervezetben. A lassabb felszívódás pedig stabilan tartja a vércukorszintet, megakadályozva annak szélsőséges kiugrását, majd visszazuhanását.
Más kutatások azt sugallják, hogy a padlizsánban is előforduló polifenolok csökkentik a cukor felszívódását, és fokozhatják az inzulinszekréciót, ami szintén hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez.
5. Segíthet a fogyásban
Mivel a padlizsán magas rosttartalmához alacsony kalóriatartalom párosul, kiváló kiegészítője lehet bármilyen fogyókúrának.
A rostok lassan mozognak az emésztőrendszerben, és teltségérzetet okoznak, ami csökkentheti a kalóriabevitelt.
Ezen tulajdonságai miatt a padlizsán remek választás lehet más, magasabb kalóriatartalmú alapanyagok kiváltására.
6. Hatásos lehet a rák ellen
A padlizsán számos olyan anyagot tartalmaz, amelyek potenciált mutatnak a rákos sejtek elleni küzdelemben. Ilyenek például a szolaszodin-ramnozil-glikozidok (SRG-k), melyek az állatkísérletek alapján a rákos sejtek pusztulását okozhatják, és csökkenthetik bizonyos ráktípusok kiújulását.
A témában végzett kutatások ugyan korlátozottak, de az eredményekből az olvasható ki, hogy az SRG-k különösen hatékonyak a bőrrákkal szemben.
Számos tanulmány azt is kimutatta, hogy sok más zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan a padlizsán fogyasztása megelőző szerepet játszhat bizonyos ráktípusok – köztük a hasnyálmirigy-, a gyomor-, a vastag- és végbél-, a hólyag-, a méhnyak- és mellrák – kialakulásában.
+1. Könnyen variálható
A padlizsán további előnye, hogy rendkívül sokoldalú alapanyag lévén könnyen beilleszthető az étrendbe. Akár sütve, akár grillezve, akár párolva készíted el, néhány csepp olívaolaj és egy kevés fűszer hozzáadásával már fogyasztható is, ráadásul más hozzávalókat helyettesítve csökkentheti a szénhidrát- és kalóriabevitelt, miközben növeli az étkezés rost- és tápanyagtartalmát.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés