Már egy hét alatt is romlik a memóriád, ha ezeket fogyasztod

GettyImages-1419466104

A barátod címe, gyerekkori nyaralások emléke vagy annak a kollégának a neve, akivel mindennap összefutsz a munkahelyeden – az emlékezet az a képességünk, hogy felidézzük a közeli vagy távoli múltból származó információkat. De befolyásolhatja-e az, hogy mit eszünk, azt, hogy milyen jól működik az emlékezetünk?

Három memóriafajtát különböztetünk meg: rövid távú, hosszú távú és munkamemóriát. A rövid távú memória – ahogy a neve is utal erre – rövid ideig tárol információkat. Ezt használjuk például, ha valaki mond egy telefonszámot, mi pedig gyorsan bepötyögjük a telefonunkba, anélkül, hogy leírnánk azt. A munkamemóriánkat főleg gondolkodást igénylő feladatokhoz használjuk, például egy párbeszéd során: segít megjegyezni az elhangzottakat és megérteni a jelentésüket; összekapcsolni azokat a korábbi párbeszéd tartalmával, majd megosztani az ezzel kapcsolatos saját gondolatainkat. A hosszú távú memória tárolja a pár napos vagy pár éves emlékeket. Az emlékek ilyenkor a rövid távú memóriánkból raktározódnak, úgymond megerősödnek.

Hasznos és káros élelmiszerek

Kutatások igazolják, hogy hatással lehet a memóriánkra az, amit megeszünk. Egyes ételek és italok meglepően pozitív hatással lehetnek emlékezőképességünkre, míg mások árthatnak neki. Memóriazavarral küzdő idős emberek körében végzett kísérlet során azt tapasztalták, hogy 12 héten át napi fél liter kékszőlő-lé fogyasztása után több szót sikerült megjegyezniük, mint azoknak, akik csak placebót kaptak. Hasonló eredmények születtek gyerekek körében is: akik 240 g friss áfonyát ettek naponta, több szót jegyeztek meg, és sokkal pontosabban fel tudták idézni azokat két óra elteltével is.

Áfonyával sokat tehetünk a szellemi frissességért
Áfonyával sokat tehetünk a szellemi frissességértWestend61 / Getty Images Hungary

A kék szőlő és az áfonya különleges?

Mindkét gyümölcs az antioxidánsoknak egy olyan fajtájában gazdag, aminek a kék színüket is köszönhetik. Ez a polifenol vegyület, ami sok más gyümölcsben is megtalálható, és amikor a szervezetben lebomlik, javítja az érfalak rugalmasságát és az agyi vérkeringést; több energiát, tápanyagot és oxigént biztosít a szervezet számára, ezáltal javul a kognitív teljesítményünk.

Nem csak a bogyós gyümölcsök képesek erre: a zöld tea hosszú távú fogyasztása szintén jó hatással van a rövid és hosszú távú memóriára, illetve a munkamemóriára.

Fókuszáltabbá tesz, valamint csökkenti a kognitív hanyatlás kockázatát. Jó hír a csokiimádóknak, hogy ez az édesség szintén pozitívan hat a memóriánkra, azáltal, hogy javítja az agyi vérkeringést. Persze, nem mindegy, milyen csokoládét fogyasztunk: a legjobb a minimum 70% kakaótartalmú étcsokoládé. Általánosságban elmondható, hogy minél egészségesebb az étrendünk – azaz zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, babféléket és olajos halat is tartalmaz –, annál jobb a memóriánk.

A finomított élelmiszerek, például a fehér lisztes, finomított cukros, finomított étolajos ételek csak károsítják a memóriát
A finomított élelmiszerek, például a fehér lisztes, finomított cukros, finomított étolajos ételek csak károsítják a memóriátOscar Wong / Getty Images Hungary

Vajon léteznek olyan ételek is, amelyek rontják a memóriát?

Évtizedek óta zajló, állatokon és embereken végzett kísérletek igazolták, hogy a finomított élelmiszerekben gazdag étrend káros hatást gyakorol a tanulási képességekre és a memóriára. Egy 110 egészséges ember bevonásával készült kutatásban például arra kérték az alanyokat, hogy a tápanyagokban gazdag étrendjüket egy hétre cseréljék le finomított élelmiszerekben gazdagra. Például négy napon keresztül 2 darab fehér lisztből és finomított cukorból készült gofrit kellett enniük reggelire, és két gyorséttermi menüt a hét bármely napján.

Csupán egy hét után a kísérleti alanyok tanulási nehézségekről, memóriazavarokról számoltak be.

A finomított élelmiszerekben és cukorban gazdag, ellenben gyümölcsökben, zöldségekben, illetve rostban szegény étrend összefügghet a neurodegeneratív betegségek (mint például az Alzheimer-kór) kockázatának a növekedésével. Kutatások szerint, ha lépésről lépésre beépítünk egészséges, tápanyagokban gazdag élelmiszereket az étrendünkbe (például a reggelinket gyümölcsökkel egészítjük ki), azzal sokat tehetünk a memóriánkért.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra