„Sokan csak azért vállalnak negyedik gyereket, hogy visszajöhessenek”

GettyImages-543696662

Jeges Jutka neve, valamint az általa kifejlesztett Jutka-torna már fogalom a kismamák körében. A négygyermekes édesanya huszonöt éve tart dinamikus kismamatornát és baba-mama tornát azoknak az édesanyáknak, akik várandósan, majd pedig a szülés után is szeretnének fittek maradni. Ám a Jutka-torna titka ennél sokkal több, nem csak abban rejlik, hogy megtornáztatja a nőket.

Jeges Jutka több mint két évtizeddel ezelőtt, fiatal édesanyaként szembesült azzal, hogy nem sok választásuk volt azoknak a szülés előtt vagy után lévő kismamáknak, akik tenni szerettek volna azért, hogy edzettek és csinosak maradjanak. A főként lábfejkörzésre és hassimogatós légzőgyakorlatokra épülő kismamatornák nem elégítették ki az akkor már sportoktatóként tevékenykedő Jutkát, aki gondolt egyet, és kidolgozta a saját tornamódszerét.

A titok a közösségépítésben rejlik

Az elmúlt huszonöt évben több tízezer nő fordult meg az óráin, köztük vannak olyanok is, akiknek kismamaként már az édesanyja is Jutkánál tornázott, de sok olyan nő is nála edz, aki már a második vagy a harmadik gyermekét várja. A tréner humorosan úgy szokott fogalmazni, sok nő csak azért vállal negyedik gyermeket, hogy visszamehessen hozzá mozogni. És hogy mi annak az oka, hogy az édesanyák ennyire ragaszkodnak Jutkához?

Jeges Jutka úgy foglalkozik a nála tornázó kismamákkal, mintha a családtagjai lennének
Jeges Jutka úgy foglalkozik a nála tornázó kismamákkal, mintha a családtagjai lennének

„A titok egyszerű. Nálam nemcsak tornáznak a lányok, hanem lelkes szervezőként arra is törekszem, hogy közösséget építsek. Nálam már az öltözőben elkezdődik a foglalkozás azzal, hogy megkérem a kismamákat, legyenek szívesek már ott szóba állni egymással.

Vannak, akik itt, felnőttként szereznek maguknak jó barátot, erre számos példa van.

A 25 év alatt megtörtént az is, hogy a nálam alakult kis közösségek együtt járnak nyaralni és telelni, együtt építenek házat, együtt válnak, együtt szülik a következő gyereket, vagy éppen közösen kosárlabdáznak hetente egyszer” – mondja Jeges Jutka, hozzátéve: „Majd az órán is folytatódik a párbeszéd – legyen az online vagy jelenléti –, így átszövi egy személyes varázs. Ez azt jelenti, hogy a foglalkozásokon én is megosztom a lányokkal a saját történeteimet, tapasztalataimat, érzelmeimet. Azt gondolom, ennek napjainkban különösen nagy jelentősége van, amikor nagyon sokan szoronganak vagy aggódnak valami miatt.”

Ez nem terápia, de valahol mégis az

Az édesanyák Jutka óráin tabuk nélkül bármiről beszélgethetnek vagy kérdezhetnek. Jutka nagyon fontosnak tartja, hogy a nála sportoló nők ne csak azért érezzék magukat biztonságban, mert tudják, kiváló szakember készíti fel a testüket a terhességre és a szülésre, valamint az azzal, illetve az azután járó megpróbáltatásokra. Az intenzív, többféle eszközzel végzett hatvanperces gyakorlatsort egy nyitott, laza, jó hangulatú környezetben tölthetik el a kismamák.

A Jutka-torna szülés előtt és szülés után is segít az édesanyáknak fittnek maradni
A Jutka-torna szülés előtt és szülés után is segít az édesanyáknak fittnek maradni

„A tornáimon én az egész embert, így a test és a lélek igényeit is szem előtt tartom. Különösen fontos ez a várandósság idején, miután a terhesség egy nagyon intim, érzékeny időszak egy nő életében, ahová engem beengednek és a bizalmukba fogadnak.

Ezt én nagyon, nagyon igyekszem meghálálni, és törekszem arra, hogy ebbe a csodálatos kalandba sok pozitív élményt vigyek a tevékenységemmel.

De nemcsak ám a szakmaisággal, hanem a szeretetemmel is” – összegzi ars poeticáját Jeges Jutka, aki négygyermekes édesanyaként sokat tud segíteni abban, hogyan lehet a kismamák önbizalmát növelni, hogyan lehet a várandósságtól, a szüléstől való félelmüket oldani, és még arra is marad ideje és energiája, hogy ha kell, akkor az órákon akár egyénre szabott gyakorlatsorokkal kovácsoljon sikerélményt vendégeinek. 

A test igényeihez kell alkalmazkodni

Jeges Jutka saját módszerével nők ezreinek segített már
Jeges Jutka saját módszerével nők ezreinek segített már

„Az én elvem és hitem szerint a 12. hét előtt nem engedek be egyetlen várandós nőt a tornaterembe, mert ez az időszak kritikus lehet, és a magzatot ekkor semmiféle veszélyhelyzetnek nem szabad kitenni. A terhesség első három hónapja a megnyugvásról, az átszellemülésről, és sokkal kevésbé az ugrálásról kell, hogy szóljon.

Aki pedig a 12. hét után bejön hozzám, arra nagyon vigyázok, figyelem az arcokat, reakciókat, így az órákon spontán alkalmazkodom a helyzetekhez.

Én minden ilyen edzés alkalmával úgy érzem, mintha a családomhoz mennék. Nekem mindenki fontos, mindenkire odafigyelek, aki ott van” – mondja Jutka, aki egészen a 40. hétig fogadja a kismamákat, akik a szülést követően általában két, császármetszés után pedig négy hónappal térnek vissza hozzá az edzőterembe, vagy csatlakoznak online.

A Jutka-torna Jeges Jutka saját projektje. A gyakorlatokat, feladatsorokat, a tornához kapcsolódó mentálhigiénés missziót ő maga fejlesztette ki az elmúlt több mint két évtizedben. 

A Jutka-torna specialitása például az is, hogy itt nincsenek trimeszterekre bontva a tornagyakorlatok, melyeket az oktató mindig úgy állít össze, hogy az lehetőleg minden terhességi szakaszban lévő nőnek jó legyen. Jutka mindig arra kéri az édesanyákat, hogy ha valakinek mégis nehézséget okozna egy-egy gyakorlat, figyelje a teste jelzéseit, és ahhoz alkalmazkodva dolgozzon. 

Hasznos tanácsok két gyakorlat között

Az Inspiráló Nők Díjjal is jutalmazott Jutka büszke arra, hogy életszemlélete, személyisége, a kismamáknak kidolgozott egyedi tornaprogramja nem csupán a tornateremben, hanem azon kívül is képes összetartani egy anyukákból álló közösséget. A Facebookon létrehozott privát csoport évek óta Jutka közreműködése nélkül, spontán alakul, formálódik mindig épp a tagok igényeinek megfelelően. Az Instagramon pedig sok hasznos dolgot oszt meg az őt követő édesanyákkal olyan témákban, mint a lábdagadás vagy a szoptatás. Nem csupán hívószavak ezek, hanem olyan hasznos gondolatok, melyeket Jutka a személyi edzésekbe is be tud építeni. 

A visszajelzések szerint az édesanyák szeretik és értékelik Jutkának azt a fajta erőfeszítését, amikor a jelenléti órákon és az online térben zajló foglalkozásokon is a lábemelés és a karlendítés között olyan hasznos tanácsokkal, történetekkel látja el őket, melyeknek a várandósság idején és a szülés után is igen nagy hasznát veszik.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra