Ezek a kiegészítők nem hiányozhatnak egy sportos otthonból

GettyImages-1136837947

Ezen a télen nemcsak anyagilag éri majd meg, hanem praktikus is lesz, ha valamilyen otthon is elvégezhető sporttal tartjuk karban magunkat. A csökkenő benti hőmérsékleten úgy is úrrá lehetünk, ha bizonyos időközönként átmozgatjuk a csontjainkat. Nézzük, milyen kiegészítőkre lesz szükségünk ehhez.

Sok sport és tevékenység nemcsak a szabadban, hanem a lakásban is elvégezhető. A mozgás az egyik legjobb elfoglaltság, amit megtehetünk saját magunkért, hogy egészségesek és jókedvűek maradjunk az őszi és a téli hideg ellenére is. Ami lehet, hogy ebben a fűtési szezonban jobban bekúszik majd az otthonunkba, mint máskor. A sport segíthet abban, fizikailag és mentálisan is jobban érezzük magunkat. Íme egy lista azokról a tevékenységekről és sportokról, amelyeket beltéren is könnyedén elvégezhetünk. Válassz egyet vagy akár többet is közülük!

Felszerelés beszerzése otthoni sportoláshoz

Mielőtt hozzáfognánk otthon sportolni, be kell szereznünk néhány olyan alapvető eszközt, amelyek segítik majd élvezetesebbé és hatékonyabbá tenni a lakásban végzett mozgást. A gyakorlatok akár a szobában lévő szőnyegen is elvégezhetők, de sokkal kényelmesebb és gerinckímélőbb, ha kimondottan sportolásra való jógaszőnyegen tornázunk. Bármilyen mozgás mellett tesszük le a voksunkat, szinte nincs olyan sportág, amihez ne kellene bemelegíteni, levezetni, időnként pedig kinyújtani az izmainkat, ezért mindenképpen praktikus egy jó minőségű, legalább 5 milliméter vastag, puha és csúszásmentes fitneszmatrac beszerzése. 

Otthon is praktikusabb és kényelmesebb, ha fitneszmatracon sportolunk
Otthon is praktikusabb és kényelmesebb, ha fitneszmatracon sportolunkKathrin Ziegler / Getty Images Hungary

Szükség lehet néhány könnyű vagy közepesen nehéz súlyzóra, a praktikum jegyében ezeknél nehezebb kettlebellre, néhány gumiszalagra, gumipántra és fitneszlabdára.

Az edzőtermi masszázst sajnos otthon ki kell hagynunk, de ha van egy SMR hengerünk, akkor a torna utáni izomlazításról úgy is gondoskodhatunk, ha erre ráfekszünk, és végiggörgetjük rajta a testünket.

Otthoni ülőmunkához válassz gumilabdát

A fent említett eszközökkel számos egyszerű gyakorlat elvégezhető. Az interneten sok olyan videót találunk, amely nemcsak abban segít, hogy helyesen használjuk a súlyzót vagy a fitneszszalagot, hanem abban is támogat, hogy az elvégzett gyakorlatok eredményesek legyenek.

Egy fitneszlabdával nemcsak az edzést, hanem az otthoni ülőmunkát is kellemesebbé tehetjük
Egy fitneszlabdával nemcsak az edzést, hanem az otthoni ülőmunkát is kellemesebbé tehetjükalvarez / Getty Images Hungary

Annak, aki ülőmunkát végez, kifejezetten előnyös lehet, ha nem egy széken tölti az egész napját, hanem néhány órára tornalabdára ül. Így egyszerre edzi a gerincét, elkerüli a hátfájást, és még dolgozni is kényelmesen tud. Nem beszélve arról, hogy még szórakoztató is lehet, ha munka közben ugrálhatunk is egy kicsit a felfújható gumilabdán.

A testi és mentális egészségünk megőrzése érdekében fontos az elménk megnyugtatása. Erre kiváló lehetőség a jóga, ami bárhol és akár felszerelés nélkül is elvégezhető.

Asztalitenisz – akár egyedül is

Az asztalitenisz alapvetően egy beltéri sport, amihez nem feltétlenül kell speciális asztalt beszerezni. Elég a játékhoz egy nagy méretű étkezőasztal is. Szerezzünk be néhány pingponglabdát, egy pár ütőt, és egy kitekerhető asztalitenisz-hálót, ami bármilyen asztalra rögzíthető. A játék akár partner nélkül, egyedül is játszható, ha az asztalt a falhoz tesszük, és a falról pattan vissza a labda.

Akár az étkezőasztalon is adogathatjuk egymásnak a labdát
Akár az étkezőasztalon is adogathatjuk egymásnak a labdátJustin Paget / Getty Images Hungary

Hulahoppkarika – akár tévézés közben is

A hulahoppkarikázás is egy egyszerű gyakorlat, amihez nincs szükség túl sok és drága felszerelésre. A főként a derekunk karcsúsítását segítő és az állóképességünket javító mozgás közben még akár a kedvenc sorozatunkat is nézhetjük.

Ugrálókötelezés – akár férfiaknak is

Az ugrálókötelezés egyszerű sport, minden időben végezhető. Erősíti a testet, növeli az immunitást, serkenti a méregtelenítést, elősegíti a vérkeringést, elűzi a hideget, javítja az álmatlanságot, megelőzi a csontritkulást is. Mindemellett enyhíti a menopauza tüneteit, javítja a lelkiállapotot, lazítja a testet, szabályozza az endokrin rendszert. A férfiaknál erősíti az izmokat, enyhíti a nyaki és deréktáji kényelmetlenségeket.

Szobakosárlabda – akár gyerekekkel is

Ha a szobában kosárlabdázunk, nemcsak a célba dobásunkat tökéletesítjük, hanem akár a gyerekeket is rávehetjük egy kis sportolásra. A játékhoz egy labdára és egy beltéri karikára lesz szükségünk, amit nem feltétlenül kell a falra rögzíteni, kapható saját lábon álló kosár is. 

Kosarazni otthon, a szobában is lehet
Kosarazni otthon, a szobában is lehetMarko Geber / Getty Images Hungary

Tánc – akár csak fél órára is

Este szánj legalább egy fél órát arra, hogy táncolsz. Kapcsold be a kedvenc zenédet, és mozogj, ahogy neked jólesik. Ha tudatosan szeretnéd a porcikáidat zenére átmozgatni, akkor keress az interneten ehhez megfelelő videókat. Ha már legalább egy kis időt azzal töltünk, hogy így töltődjünk fel energiával, akkor sokkal jobban fogjuk érezni magunkat mentálisan, és még aludni is jobban fogunk.

Darts – akár barátokkal is

Ez a szórakoztató játék akár otthon is játszható, szinte bármely korosztály számára alkalmas lehet egy kis kikapcsolódásra. A játék egyszerű, és csak egy táblára és néhány nyílra van szükség hozzá. A pontgyűjtögető játék akár egy házibuli vagy egy baráti összejövetel hangulatát is feldobhatja.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra