Nem tudsz aludni? Maga alá temet a stressz? Így segít az SMR-henger

Bagyinka Tímea

Egy egészséges ember heti rutinjában az erősítő és a kardió jellegű edzések is szerepelnek. A mozgás célja az általános közérzet javítása, teljesítményfokozás és a testsúly optimalizálása. Bizonyos élethelyzetekben a rendszeresen végzett sport életmentő is lehet, alapvető élettani funkciók, mint a tüdő, a szív, így a keringés és az anyagcsere működésének javítására is szolgál.

Tested mozgatórendszerének passzív részei a csontok, a csontokat összekapcsoló ízületek és szalagok, a teljes kötőszövet (fascia) hálózata. Aktív része maga az izomrendszer. Ahhoz, hogy maximalizálni tudd izmaid működését, elengedhetetlen, hogy az idegrendszer parancsai hozzájuk a lehető legegyszerűbben, akadályok nélkül megérkezzenek. Az izom inger hiányában egy kocsonyás massza, nem tárol semmiféle információt. Idegi impulzusok hatására lép működésbe, kontrahálódik, összehúzódik, majd elernyed.

A kötőszövetnek szerveid rögzítésén felül hatalmas szerepe van izmaid optimális működésében is. Maga a fascia az, mely átjárást biztosít csont és izom vagy izom és izom között az erek és az idegek számára. Csak akkor tud a rendszer megfelelően működni, elegendő oxigénhez és tápanyaghoz jutni, ha a fasciák megfelelő állapotnak örvendnek. A kötőszöveted önmagában ugyan nem edzheted, de külső ráhatással működési mechanizmusait magas hatékonysággal fejlesztheted.

Az SMR-henger sokféle módon segít egészségesebbé válnod
Az SMR-henger sokféle módon segít egészségesebbé válnodSrdjanPav / Getty Images Hungary

Az egyik legjobb eszköz az SMR-masszázshenger

Biztosan tapasztaltad már, hogy ugyanaz az edzés néha könnyebben megy, néha hatalmas erő kell ahhoz, hogy legyőzd saját magad és a fáradtságod. Utóbbi esetben igen, az izmaid fáradtak, de azért, mert nem megfelelő stimulációt kapnak odafentről, az idegrendszerből. Stresszhelyzetek hatására bizonyos izmok rövidülnek, blokkok, letapadások, triggerpontok alakulhatnak ki, amelyek nehezítik a mozgásod, lassítanak, és még fájdalommal is járnak. Ilyenkor jó, ha van otthon egy önmasszírozó hengered. A legjobb, ha ez sima felületű, tömör szerkezetű.

Fájdalomcsillapító helyett is működhet

A teljes test területén használhatod nyaktól a lábszárig, kerülve persze a lágyrészeket. Egy-egy testrészedre nagyjából egy-egy percet szánj. Biztosan lesznek olyan helyek, ahol fájdalmasabb a masszírozás. Ha találkozol ilyennel, ne ijedj meg, maradj ott picit hosszabb ideig, hengerezd át az érzékeny pont körüli részeket, és utána fókuszálj a panaszos területre. Nincs arra kifejezetten szabály, hogy hogyan használd a hengert. Ha edzés után veszed elő, a megdolgoztatott izmok masszírozásán legyen a hangsúly. Torna előtt érdemes az egész testen végigzongorázni.

Hogy jön a hengerhez a stressz és az alvászavar?

Az SMR-henger rendszeres alkalmazása alvászavar esetén is hatékony lehet. Sőt az inzulinrezisztencia kezelésének egyik legjobb kiegészítő terápiája. Ha sok a munkahelyi gond és feladat, ha sokat nézed a képernyőt, vagy ha éppen gyermekeid terelésével, fejlesztésével foglalkozol nap mint nap, akkor rengeteg inger ér egy nap. Az idegrendszer ettől annyira túlterhelt lehet, hogy a nap végén sem tud kikapcsolni, megakadályozva ezzel a lehetőséged egy pihentető alvásra. Kialvatlanul pedig máris egy mókuskerékben találhatod magad, másnap hatványozottan kezdődnek a nehézségek. Ez pedig már az egészséged is veszélyeztetheti, csökkent inzulinérzékenységet eredményez, és gátolja a megfelelő vércukorszint-szabályozás képességét. Izmaid regenerációja mellett a henger nagy segítségedre lehet a stressz okozta izomfeszülések feloldásában, a vérkeringés fokozásában, így a sejtek bomlástermékeinek az elszállításában is, ezzel garantálva neked a hatékony és pihentető alvást. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Feszültségoldás lefekvés előtt – a hát alsó és felső szakaszának hengerezése

Feküdj a hátadra, a hengert tedd a derekad alá, lábaid legyenek hajlítva, két lábad talpon. A két kezed pihenhet a törzs mellett is, de hatékonyabb, ha a füledhez emeled azokat. Kezdj el felfelé gurulni, majd vissza a kiindulási pontra, azután pedig lefelé mozogni úgy, hogy a henger egészen a válladig guruljon. Pár percig végezd a mozgást. Ha fájó pontot találsz a hátadon, akkor ott állj meg egy kicsit, és csak azon a kis területen végezd el az előre és hátra mozgást, majd folytasd a teljes hát hengerezését.

Bagyinka Tímea

A szerzőnk sportrehabilitációs és rekreációs szakember, Rectus diastasis master trainer, a LoveYourBelly módszer kidolgozója. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra