Ennyit kéne valójában innia a gyerekednek nyáron: az agyára is hatással van, ha szomjas

A kétségbeejtően borongós május után teljes erejével dübörög a nyár. Ez magával hozza a folyadékfogyasztási szokások megváltozását is – legalábbis jó esetben. A te gyereked eleget iszik? Biztos?

Nyáron a ragyogó nap, a felmelegedett levegő, a fizikai aktivitás együtt sokkal több folyadékbevitelt kíván, mint amennyit korábban megszoktunk. A melegben még a kicsi gyerek is izzad. Ha emellett mozog és keveset iszik, mert „nem szomjas”, még erőteljesebben távozik a víz a szervezetéből. Persze hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha keveset iszunk, akkor a szomjúságon kívül nem lesz semmi bajunk. Pedig a víz jelen van az agyban, a szívben, a tüdőben, a bőrben, sőt a csontokban is. Segíti a testhőmérséklet szabályozását, támogatja az egészséges emésztést, megakadályozza a székrekedést, kimossa a salakanyagokat a szervezetből, csak hogy pár példát említsünk. Épp ezért nem intézhetjük el a gyerek itatását annyival, hogy majd iszik, ha tud meg akar. 

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis mennyi az annyi? Hat hónapos korig a babáknak elég az anyatej a szomjúság csillapítására. Efölött már érdemes lehet óvatosan itatni a kicsit, súlyától és fizikai aktivitásától függően. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint az 1–3 éves korú gyerekeknek nagyjából 4 pohár innivalóra van szükségük naponta. Az ovisoknak már napi öt pohárral kéne inniuk, míg a nagyobbaknak 7–8 pohár vizet kellene betolniuk. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság állásfoglalása sem mutat nagyon mást: a 4–8 éves korosztály tagjainak 1,1-1,3 liter folyadékot kéne fogyasztania, míg a 9–13 éves lányoknak 1,3-1,5 liter, az ugyanekkora fiúknak 1,5-1,7 liter vízre van szükségük. Alapból. 

Na jó, de mit igyon pontosan?

Még a felnőttek között is parázs viták zajlanak arról, a csapvíz vagy az ásványvíz egészségesebb? A csapvízhívő szülők nyilván a gyereküknek is azt adják, akik vízszűrőt működtetnek, valószínűleg a család többi tagjának is így adnak inni, míg az ásványvizesek a babavíz áldásos hatásait sorolják. Nézzük inkább, mit mondanak a szakértők. 

Nyáron sok gyerek keveset iszik, mert nem érzi, ha szomjas
Nyáron sok gyerek keveset iszik, mert nem érzi, ha szomjasThe Good Brigade / Getty Images Hungary

Dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára 2019-ben úgy nyilatkozott, hogy a víz mellett pótolni kell az izzadással elvesztett elektrolitokat is. Ezt megtehetjük kisebbeknél tápszerrel, nagyobbaknál tejjel, házi készítésű limonádéval, teával, gyümölcslével. A boltokban kapható, gyümölcsöt csak nyomokban, cukrot és szénsavat annál nagyobb arányban tartalmazó gyümölcslevek azonban nem megfelelőek, ha hidratálni akarunk.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a koffeint tartalmazó italok mindenképpen kerülendők, mert egyrészt hozzájárulhatnak a folyadékvesztéshez, másrészt elnyomhatják a kiszáradás kezdeti tüneteit. 

Az okos szülő cselez

Fontos hozzátenni, hogy a levesek, nagy folyadékmennyiségű gyümölcsök is számítanak, ha hidratálásról van szó. Lehet, hogy a gyerek nem hajlandó meginni még egy pohár vizet, de elfogad egy szelet görögdinnyét vagy pár kanál hideg gyümölcslevest. A joghurtok, turmixok is nagy barátaink lehetnek, ahogy az ehető virágokkal, gyümölcsökkel díszített házi készítésű italok is. Persze a vizet így sem ússzuk meg. Ha olyan gyerekünk van, aki nem issza boldogan literszámra, akkor bizony nekünk kell erre odafigyelnünk. Különböző poharak, termoszok, kulacsok, nem műanyagból készült vidám szívószálak segíthetnek, vagy egyszerű jutalmazós játékok, amik csak a további pohár víz elfogyasztása után következnek. A kulacsok azért is hasznosak, mert mindenhová magunkkal vihetjük őket, így nem lehet kifogás a „nincs nálunk víz, majd iszunk otthon”, ráadásul az innivaló folyamatosan szem előtt van, nem tudjuk elfelejteni. S ahogy az lenni szokott, minden tanácsunk és erőfeszítésünk teljesen értelmetlenné válik, ha mi magunk nem járunk elöl jó példával (a sör nem számít). 

Honnan tudhatom, hogy nem ivott eleget?

A legtöbb szülő nem áll egy mérőpohárral egész nap a gyereke mellett, így pedig nehéz lehet megjósolni, eleget ivott-e. A kérdésre, miszerint így volt-e, természetesen igennel fog válaszolni, de ez nem lehet elég a nyugalmunkhoz. A csökkenő belső folyadékmennyiségnek egyértelmű jelei vannak. A babák nyűgösek, majd aluszékonyak lesznek, a nagyobbak bágyadtak, ingerlékenyek, koncentrálóképességük egyértelműen romlik. A vizelet színe is árulkodó lehet: minél sötétebb és minél ritkábban érkezik, annál nagyobb fokú a kiszáradás. Szerencsére a hidratálás is hamar érezteti a hatását, ha pedig nem, akkor irány az orvos.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra