Ezt mindenképp intézzétek el iskolakezdés előtt, hogy ne legyen csalódás a tanév

GettyImages-1351390651

Az alapvetően egészséges gyerekeket sem árt átnézetni, mielőtt elkezditek szeptembertől a tanévet. Mutatjuk, mire érdemes különösképp figyelni.

Az iskolában kicsit más készségekre lesz szükség, mint az óvodában volt. Mostanra kiderült, hogy a gyerek jobb- vagy balkezes, mik az erős oldalai, hogyan tud beilleszkedni a közösségbe, vagy bírja-e a nyilvános szereplést. Az iskolával azonban új kihívások érkeznek. Eleve 45 percig nyugton kell tudni ülni a padban. A szabályok azt is egyértelművé teszik, hogy nem lehet csak úgy bekiabálni az órába, vagy piszkálni a többieket. Ez elég erős önkontrollt igényel, a gyereknek el kell tudni fogadni a tanító tekintélyét, alkalmazkodni egy sor előíráshoz, és koncentrálnia a figyelmét. Ha valamilyen magatartás- vagy figyelemzavar áll a háttérben, az iskolában egyértelműen kiderül.

Ha az óvodában gyanakodtak a pedagógusok arra, hogy a gyereketeknél valamilyen probléma vagy lemaradás lehet ezen a téren, érdemes még a tanév megkezdése előtt szakvéleményt kérni. Ha megtudjuk, a gyerekünk miben erős, és miben van szüksége fejlesztésre, az első évek nem kudarcokkal telnek majd, hanem aktívan, a pedagógusokkal és szakemberekkel együtt azon dolgozhatunk, hogy a gyerekünk a lehető legtöbbet tudja kihozni magából. Gyerekpszichológusoknál vagy más szakembereknél elérhetők olyan tesztek is, amelyek megmutatják, a gyerek milyen részképességei erősek, és melyek gyengék, mi az, amin fejleszteni szükséges.

Iskolakezdés előtt érdemes kivizsgáltatni a gyereket
Iskolakezdés előtt érdemes kivizsgáltatni a gyereketMorsa Images / Getty Images Hungary

A legfontosabb orvosi vizsgálatok iskolakezdés előtt

A kognitív képességek és a viselkedés mellett a testi működésre legalább olyan fontos odafigyelni. Mindenképpen nézessük meg a gyerek szemét, akkor is, ha eddig sosem volt probléma vele. Ilyenkor nemcsak a látás élességét, de esetlegesen rejtőzködő eltéréseket is felfedeznek a szakemberek. Nagyon sok gyerekről ilyenkor derül ki, hogy szemüveges korrekcióra szorul, nem teljes a színlátása, vagy mélységérzékelése. Ha ez nem kerül napvilágra még az elején, nem érthetjük majd, miért teljesít rosszabbul az iskolában a vártnál. A hallásvizsgálat ugyanilyen fontos. Persze a védőnő is időnként leteszteli a gyerekeket, de ezek közel sem olyan alaposak, mint amiket szakember végez. 

A lábak és a gerinc állapota is fontos

Az iskolába járás komoly megterhelésnek teszi ki a kis hátakat, vázizomzatot. Érdemes erre odafigyelni, minőségi, ergonomikus kiképzésű iskolatáskát vásárolni, és folyamatosan törekedni arra, hogy annak súlya minél kisebb legyen. Ha ezt nem tudjuk elérni, mert az iskola nem engedi, hogy a diákok a padokban vagy a szekrényekben hagyják a könyveiket, érdemes megfontolni egy kerekeken guruló iskolatáska beszerzését. A padban ülés is plusz megterhelést ró a gerincre, ez ellen megfelelő párnával – például ékpárna – és rendszeres izomerősítő tornával védekezhetünk. Ha aggódva figyeljük, milyen pici és gyenge a szemünk fénye az iskolatáskához képest, nyugodtan kereshetünk olyan gyógytornászt, aki előír egy speciális, a gyerekre szabott otthoni gyógytornát, ami a gerinc, a vállak teherbírását javítja. Ugyanitt az esetleges lúdtalpat vagy kezdődő gerincferdülést is korrigálni lehet. 

A fogak egészsége is számít

Még azelőtt kérjünk időpontot fogorvostól, hogy elkezdődne az iskola. Szünetekben nem kell a hiányzással számolnunk az orvosi vizsgálat kedvéért, így nyugodtabban tudunk felkészülni is rá. A legtöbb gyerek nem szeret fogorvoshoz járni, esetleg korábban volt már rossz tapasztalata. Ennek ellenére félévente át kell nézni a fogakat, a szájat, hiszen a hangképzésnél nagyon fontos szerepet játszhatnak a rossz, letöredezett vagy nem megfelelő szögben álló fogak. Arról nem is beszélve, hogy egy gondosan lapuló rossz fog a teljes egészségre kihathat. Ezeket jobb minél előbb elrendezni, majd a későbbiekben ugyanezzel az orvossal konzultálhatunk a maradandó fogak állapotáról és arról, lesz-e szükség fogszabályzásra.

Nem csak elsőben érdemes vizsgálatokat végezni

Ha időben, jó szakemberekkel vizsgáltatjuk meg a gyerekeinket, akkor nyugodtan engedhetjük el a kezüket az első nap, mert esetleges betegségek vagy fejlesztenivalók helyett már csak azzal kell foglalkozni, hogy minél könnyebben vegye ezt a hatalmas változást. Ugyanakkor a viselkedésbeli, szemészeti, fülészeti, fogászati vagy a vázizomzatot érintő rendellenességek nem csak elsősöknél jelenthetnek meg. Emiatt évente egyszer – lehetőleg nyáron vagy a szünetekben – ejtsük meg a fent részletezett kötelező köröket, így biztos, hogy nem ezen fog múlni az iskolai siker

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek