Megvan a hosszú élet titka: ezt tedd te is a hosszú fiatalságért

GettyImages-474073397

Az 53 éves David Sinclair azt állítja, biológiai életkora egy évtizeddel kevesebb, mint a tényleges életkora. Az Amerikában élő férfi évek óta kutatja a hosszú élet titkát, és ez alatt az idő alatt rájött arra, valójában minek is köszönheti, hogy fiatalabbnak érzi magát.

Sinclair mindössze négy olyan mindennapi szokásnak tulajdonítja kiváló állapotát, melyet mindannyian könnyedén megtehetünk annak érdekében, hogy életkortól függetlenül jól érezzük magunkat a bőrünkben. A harvardi biológus hosszú életet elősegítő szokásai nem csupán arról szólnak, hogy minél tovább éljünk, hanem arról is, hogy az életünk nagy részét minél egészségesebben élhessük meg.

Soha nem késő életmódot váltani

David Sinclair neve nem ismeretlen a tudomány világában. Az elmúlt évtizedek alatt számos öregedés elleni kutatás fűződik a nevéhez, egyebek között a hosszú élet titkát kutatva kulcsfontosságú felfedezéseket tett, biotechnológiai vállalatokat épített, és több tucat szabadalmat is szerzett. 

David Sinclair évtizedek óta kutatja a hosszú élet titkát
David Sinclair évtizedek óta kutatja a hosszú élet titkátBoston Globe / Getty Images Hungary

Most pedig Sinclair azt állítja, hogy DNS-ének az öregedési folyamatot tükröző összetevői szerint egy teljes évtizeddel fiatalabb, mint ahogyan azt a személyigazolványában szereplő születési dátuma mutatja.
Ez a kiváló fizikai állapot nem volt mindig jellemző Sinclairre, aki elmondta, hogy a harmincas éveiben túl sokat evett és ivott, emiatt pedig túlsúlyos volt. Ám az életmódváltás, egyebek között a növényi alapú étrendre való áttérés és az alkohol teljes elhagyása, nagy változást hozott számára.

Egyrészt javult az életminősége, másrészt hozzájárult ahhoz, hogy növelje az egészségesen megélhető éveinek számát.

David Sinclair az élő példa arra, hogy soha nem késő életmódot váltani. A férfi ugyanis alig tíz év alatt jutott el oda, hogy a becslések szerint legalább egy évtizeddel tovább élhet, mint ha nem tett volna semmit az egészsége érdekében. 

Bár a biológiai életkor fogalma és annak becslése több kérdést is felvet, a Sinclair által említett szokások mindenképpen segítik az öregedés elleni küzdelmet, és támogatják az egészséges öregedést. 

Nézzük, hogy a harvardi biológus szerint mi minden lehet segítségünkre abban, hogy fiatalabbnak érezzük magunkat a korunknál.

A hosszú élet a táplálkozással kezdődik

Miután Sinclair szerint az öregedés elleni küzdelem a táplálkozással kezdődik, ezért naponta megiszik egy-két csésze matchával gazdagított zöld teát, amely összetevőinek köszönhetően egyebek között gyulladáscsökkentő, így megakadályozza a daganatos betegségek kialakulását. Korábbi kutatások bebizonyították például, hogy a zöld tea fogyasztása összefüggésbe hozható a gyomorrák alacsonyabb kockázatával. 

A matcha és a zöld tea is hozzájárul az egészségben eltöltött hosszú élethez
A matcha és a zöld tea is hozzájárul az egészségben eltöltött hosszú élethezDoctorEgg / Getty Images Hungary

Sinclair azt is elmondta, hogy olyan étrend-kiegészítőket szed, amelyek rezveratrolt tartalmaznak. A vörösborban is megtalálható vegyület szintén gyulladáscsökkentő, rákellenes, valamint jótékony hatással van a szív és az agy egészségére. A kutatási eredmények azonban vegyesek azzal kapcsolatban, hogy ezek az előnyök elérhetők-e, és ha igen, akkor milyen hatékonysággal, ha étrend-kiegészítő kapszula formájában jut hozzá a szervezetünk. 

Időszakos böjt: együnk kevesebbet

Sinclair az étkezések gyakoriságát is csökkentette. A főétkezéseit mindössze napi néhány órára szűkítette. Tapasztalatai szerint a böjtölésnek ez a fajta módja nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a becsült biológiai életkora csökkenjen. Sinclair döntését, miszerint az időszakos böjt növelheti a hosszú élettartamot, számos kutatás is igazolja.

Ez a diétás módszer befolyásolja a sejtek öregedését, és csökkenti bizonyos betegségek kockázatát.

Jelenleg is folynak a kutatások arról, hogy az időszakos böjtölés, miszerint a napnak csak egy rövid szakaszában veszünk magunkhoz ételt, hogyan, milyen hatékonyan működik, és mennyiben tér el a kalóriakorlátozás előnyeitől.

Fontos a stressz csökkentése 

Sinclair harmadik titka a stresszkezelésben rejlik. Ám a biológus nemcsak kevesebbet stresszel, hanem tudatosan olyan emberekkel veszi körül magát, akik kedvesek vele, valamint mindennap tart olyan időszakokat, amikor elcsendesülhetnek a gondolatai.

Fontos, hogy néha-néha elcsendesüljenek a gondolataink
Fontos, hogy néha-néha elcsendesüljenek a gondolatainkJasmina007 / Getty Images Hungary

A kutatások is azt mutatják, hogy a stressz nemcsak súlyosbítja az egészségügyi problémákat, például a szívinfarktus kockázatát, hanem önmagában is negatív következményekkel jár az élettartamra nézve. Ennek leküzdésében a stresszcsökkentő stratégiák segíthetnek. 

Egy legfrissebb tanulmány állítása szerint az olyan rezilienciatényezők, mint például az érzelemszabályozás, nemcsak a stressz mentális hatásaitól védhetnek meg bennünket, hanem a stressz fizikai egészségünkre gyakorolt hatásaitól is.

A testmozgás is kulcsfontosságú a hosszabb élethez

Sinclair annak érdekében, hogy minél kevesebb munkát kelljen ülve elvégeznie, álló munkára alkalmas íróasztalt használ. Azt mondja, ha nem így lenne, akkor heti három alkalommal biztos, hogy aerobikedzést végezne.

Hetente háromszor szükségünk lenne valamilyen mozgásformára
Hetente háromszor szükségünk lenne valamilyen mozgásformárafiladendron / Getty Images Hungary

Vélekedését alátámasztja az a 2012-es tanulmány is, amely azt sugallja, hogy a napi nyolc óránál hosszabb ülőtevékenység ugyanolyan halálos lehet, mint a rendszeres dohányzás. Ezt azonban ellensúlyozhatja napi 60-75 perc közepesen intenzív fizikai aktivitás.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek