Gyerekidő: már napi 10 perc is sokat segíthet, hogy a gyerek együttműködjön veled

A gyerekek ki vannak szolgáltatva a felnőttek mindenkori akaratának, az ő döntéseiknek, időbeosztásuknak és irányításuknak. Maguktól még nem értik a környezetük mindenkori működését, ezért a váratlan történések is gyakorta átszövik a mindennapjaikat, amelyek feldolgozása nem feltétlenül egyszerű. Ebben segít a gyerekidő. Ilyenkor ő irányíthat, és dolgozhatja fel a saját belső feszültségeit, mégpedig a te jelenléted nyújtotta biztonságban. Általa mélyül a kapcsolatotok és fejlődik az együttműködés köztetek.

Miért olyan szófogadatlan, miért válik alkalmi süketté, és miért vág akkora hisztériákat apróságok miatt, ami felnőtt fejjel egyszerűen érthetetlen?

Fontos az együttműködés
Fontos az együttműködésfizkes / Getty Images Hungary

Szülőként ezek a kérdések rendszerint megfordulnak az ember fejében, hiszen a kisgyermekkor magával hozza a dacosságot, a hisztikorszakot és még számos más olyan nehezen kezelhető viselkedést, ami minket saját szerepünkben bizony elbizonytalanít. Az említett korosztályi sajátosságok időszerűen jelennek meg, és fontos szerepük van a gyerek egészséges fejlődésében, megfelelő kezelésük azonban sok esetben bizonyul nehéz feladatnak a szülők számára.

Szerzőnkről

Tarkovács Cecilia szülő-gyerek coach, a kisgyermekkori fejlődés és nevelés elkötelezett szakértője. Több mint ötéves kisgyermeknevelői (bölcsődei) tapasztalata terelte a szülők célzottabb támogatásának irányába, majd saját praxisának megalapítására.

Szülőnek lenni állandó változást jelent, amivel nem mindig könnyű egyedül megbirkózni. Szülő-gyerek coachként célja támaszt nyújtani mindazoknak, akiknek küzdelmük, nehézségük vagy csak kérdésük adódik a gyereknevelés és a családi hétköznapok kérdéskörében.

Ennek egyik oka, hogy nem vagyunk kellően tisztában azzal, hogy mire kell majd számítanunk a személyiség kibontakozásának folyamatában, a másik pedig, hogy nincsen kellő eszközünk és magabiztosságunk azok helyes kezelésére. Szeretnénk, ha a gyerekünk együttműködő lenne, ha nem mindig rosszalkodással hívná fel magára a figyelmet, és ha esetleg a testvérével is kevésbé lenne kegyetlen, ez azonban sokszor nagyobb kihívást jelent a vártnál.

A gyerekek a figyelmünkre, az elfogadásunkra és nem utolsósorban a partnerségünkre vágynak. Ennek kimutatásában pedig rendkívül jó segítséget tud nyújtani a kapcsolódó nevelés által gyakran emlegetett ún. gyerekidő. Az a közös játékidő, ahol a gyerek feladata az irányítás, a miénk pedig a figyelem. Ez a kis csavar is elég ahhoz, hogy a kettőnk kapcsolata elmélyüljön, a gyerek belső feszültségei pedig közben maguktól feloldódjanak.

A kiszolgáltatottság feszültséget kelt. Még a gyerekben is.

Felnőttként gyakran nem értjük a gyerekeink kirohanásait, pedig ha egy kicsit beleképzeljük magunkat a helyzetükbe (mert velük ellentétben mi már képesek vagyunk erre), rögtön láthatjuk, hogy nincsenek könnyű helyzetben. Ki vannak szolgáltatva a felnőttek mindenkori akaratának, az ő döntéseiknek, időbeosztásuknak és irányításuknak. Maguktól még nem értik a környezetük mindenkori működését, ezért a váratlan történések is gyakorta átszövik a mindennapjaikat, amelyek feldolgozása nem feltétlenül egyszerű. A kiszolgáltatottság érzését az ember nem szereti. Bizonytalannak, tehetetlennek és frusztráltnak érzi magát ebben az állapotban. Egy felnőtt, aki a munkahelyén mérhetetlenül ki van szolgáltatva a főnöke (észszerűtlen és kizsigerelő) akaratának, általában otthon engedi ki az ebből fakadó, napközben felgyülemlett és visszafojtott feszültségeit. Otthon elfogadásra és elismerésre vágyik, s arra, hogy amit a főnökével szemben nem tudott megtenni, azt itthon valamiképp kiereszthesse.

Jön a hiszti
Jön a hisztiCourtney Hale / Getty Images Hungary

A gyerekek hasonlóképpen működnek, azzal a nehezítéssel, hogy számukra a saját érzésük és viselkedésük is lehet ismeretlen, olykor váratlan. Nekik két opciójuk van az erős érzések felszabadítására: a dühöngés és a játék (esetleg a mese). Utóbbi ad lehetőséget a számukra, hogy az őket ért eseményeket olyan formába öntve játszhassák újra, ahogy már képesek azt elfogadni, irányítani, s ezáltal feldolgozni. A dühöngés akkor jön, amikor erre nem találnak módot, amikor kiszolgáltatottak maradnak, és tehetetlenek. Tűrnek, mígnem végül robbannak.

10 perc gyerekidő

A gyerekidő egy egyszerű és rendkívül hatékony eszköz arra, hogy viszonylag gyorsan fel tudjuk tölteni a gyerekeink érzelmi tankját, s így a szükséges lelki egyensúlyt visszaállítva esélyt adjunk a kettőnk közötti együttműködés kölcsönösségének. Minden gyereknek szüksége van a szülő (legalább időnkénti) kizárólagos figyelmére. Amikor nem nézi a telefonját, nem gondolkodik azon, hogy mit kell majd vásárolnia, és nem enged annak a késztetésnek, hogy valamiként korrigálja a gyereket. Helyette engedi, hogy a közös játék irányításáért ebben az időintervallumban a gyerek feleljen.

Tegyük lehetővé, hogy napi szinten legalább 10 perc erejéig (de minél hosszabb, annál jobb) mi legyünk a gyerekünk beosztottja. Hagyjuk, hogy ő válassza ki, mivel szeretne játszani, miként, és milyen részvételt vár el tőlünk (a veszélyhelyzeteket elkerülve persze). Ezek a közösen eltöltött idők teszik lehetővé, hogy a gyerek a szülei által nyújtott biztonságban tudja újraélni mindazt, ami még feldolgozatlan a számára. Ilyen negatív inger lehet a testvérféltékenység, egy váratlan esemény, egy felnőtt általi büntetés, vagy hisztiroham, de ugyanígy megjelenhetnek pozitív tapasztalatok is, mint egy újonnan tanult tevékenység, szófordulat, vagy egy először látott és megszeretett személy.

Hagyjuk, hogy ő irányítson
Hagyjuk, hogy ő irányítsonJose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

A gyerek játékának önálló irányítása (s így a felnőtt irányítása is) teszi lehetővé, hogy a valóság kiszámíthatatlanságát és a benne megélt kiszolgáltatottság érzését kompenzálni tudja. A lelki egyensúlya így rendeződhet egy időre, ami lehetővé teszi, hogy újra meghalljon majd minket, és lehetőség szerint együtt is működjön velünk. De ehhez először az kell, hogy ő is meghallgatásra találjon, és biztonságos támogatásra önmaga megértésében. Ebben pedig már a napi 10 perc gyerekidő is segíthet!

Oszd meg másokkal is!
Mustra