Ekkor érdemes elkezdeni az úszástanulást – szakértő mondja el, hogy lehet biztonságos a vízben

GettyImages-1063769284
Olvasási idő kb. 5 perc

Nyáron, főként a nagy melegben, aki teheti, legalább egy medence közelébe viszi gyerekét akkor is, ha az úszástanulásnak még csak az elején jár a kicsi. Gyermek-úszásoktatót kérdeztünk arról, hogyan tudhatjuk biztonságban gyermekünket.

Talán senkit nem lep majd meg olyan nagyon a válasz: a legfontosabb az, hogy egy ugrásnyira legyünk, és ha azt látjuk, valami probléma merült fel, rögtön a vízben teremjünk, és biztonságba segítsük gyermekünket. Többféle eszköz is használható tehát biztonsággal arra, hogy megadjuk a gyerekeknek a vízben való játék, egyben a felfrissülés lehetőségét – lássuk, mit ajánl Nemesvári Edit, a Vízimiska Sportegyesület elnöke, a Magánúszás.hu Úszóiskola szakmai vezetője!

Úszópelenka is kell eleinte

Hogy kit milyen eszköz segítségével viszünk a vízbe, azt nagyban meghatározza életkora is az úszásoktató szerint.

„Amíg a gyermek nem tud stabilan ülni, ne tegyük beülős úszógumiba, mert ez számára erőltetett pozíció.

A karunkban biztonságban van, és az sem baj, ha víz éri a fejét vagy az arcát.

Ez alapja lehet a vízhez szoktatásnak” – árulta el a Díványnak Nemesvári Edit, hozzátéve: ajánlja a kifejezetten vizes környezetre készült fürdős karikás és hosszú kendők használatát is, amelyek segítségével a picik már születésüktől kezdve megtapasztalhatják a víz közelségét egy olyan pozícióban, ami jó nekik, az anya testközelsége pedig eközben biztonságot nyújt számukra.

Ha már tud ülni a gyerek, beülős úszógumiban is élvezheti a víz közelségét
Ha már tud ülni a gyerek, beülős úszógumiban is élvezheti a víz közelségétAnaBGD / Getty Images Hungary

Ha pelenkás gyerekekről van szó, akkor az úszópelenka is megkerülhetetlen kérdés: ez bár kötelező, de tudnunk kell, hogy eldobható változatában szinte semeddig sem tartja benn a baba székletét.

„Számítani kell rá, hogy ha valami történik, azonnal ki kell vennünk a gyerekeket, és szólni is kell” – fogalmazott. A mosható, vastag combgumírozású verzióktól számíthatunk arra, hogy kicsit jobban benn tartják a pelenkában annak tartalmát, de itt is percekről van szó.

A gyerekre folyamatosan figyelni kell

Ha már ülni tudó babával megyünk víz közelébe, a beülős úszógumi jó megoldás lehet, kicsivel nagyobbaknak pedig már karúszót adhatunk. Ennek az az előnye, hogy karúszóval a gyermek hátára is tud feküdni a vízben.

„Így megszokja, hogy víz mehet a fülébe, és hogy ez nem baj, nem kell tőle megijedni. A babák ugyanakkor, ha már tudnak ülni, nem szeretnek hátra feküdni. Ez nem gond, nem kell erőltetni a dolgot” – fogalmaz Nemesvári Edit. 

Ő maga nyakúszót sosem használt, nem is ajánlja azt, ellentétben a megfelelő méretű mentőmellénnyel.

A hangsúly a megfelelő méreten van: ha fel tud csúszni a gyermek nyakába, nem ér semmit. Ha úszógumit vásárolsz, annál is a méretre kell ügyelni, hogy a gyermek ne tudjon belőle kicsúszni, mert a vízbe csúszva könnyen elveszítheti tájékozódóképességét, nem találja a helyes irányt, amerre fel tudna bukkanni onnan.

Bármilyen segédeszközt is választ azonban a szülő, a hangsúly a szoros emberfogáson van:

a szülőnek mindig ott kell lennie egy ugrásra, hogy ha a gyereknek szüksége van a segítségére, azonnal kimenthesse.

Komolyan kell venni az utasítást, és egy pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni a vízben az úszni nem tudó gyermeket.

Az úszás sok képességet fejleszt is

Azt is megkérdeztük, mi számít stabil úszástudásnak, és mikortól vigyük úszni tanulni gyermekünket. Nemesvári Edit szerint a stabil úszástudás az, amikor a

gyermek képes 200 métert megtenni úgy, hogy helyes technikával, megállás nélkül teszi meg ezt a távot, és úszás közben levegőt is vesz.

Az oktatáson való részvételt 4-5 éves kortól ajánlja, bár gyermekfüggő, hogy ki mikor lesz érett arra, hogy elkezdje azt. Egyébként minden idők legeredményesebb úszója, Michael Phelps hétévesen kezdett úszni.

Az úszástanulás kezdete előtt jó, ha vízhez szoktatjuk a gyermeket
Az úszástanulás kezdete előtt jó, ha vízhez szoktatjuk a gyermeketDaniel Lozano Gonzalez / Getty Images Hungary

„Egy ötéves már tud figyelni húsz percet, a többi időt ki lehet tölteni vizes játékokkal. A hat-hét évesekkel már egyszerű, ők motiváltak is. A mély vízhez való szoktatás a sarkalatos pont: azt, hogy a víz mély is és hideg is, sokan nehezen veszik, de megugorják” – fogalmaz az úszásoktató. Nemesvári Edit azt is hozzátette: ne várjuk, hogy egy ötnapos úszótábor ideje alatt megtanul majd úszni gyermekünk.

„Aki egy-két éve úszik, és elmegy egy táborba, az sokat tud dobni a tudásán, ha megvannak az alapok” – mondta. Az úszáshoz ugyanis kell a megfelelő idegrendszeri érettség is.

Ha beíratnád óvodásod úszótanfolyamra, azt is jó tudni, hogy a szakember szerint a kiscsoportos foglalkozások az igazán hatékonyak, ahol néhány gyerekre kell csak figyelnie az oktatónak, és ki tudja igazítani a hibákat is. 

A fejlesztőpedagógusként is dolgozó Nemesvári Edit szerint kifejezetten fejlesztési célból önmagában az úszás nem ajánlott, mivel nagyon összetett mozgás, annak, akinek valamilyen problémája van, kudarcélményt adhat.

Kiegészítő foglalkozásnak viszont hasznos lehet, a vízben való lét mással nem összehasonlítható érzés.

„Ha viszont normál fejlődésű gyermekről van szó, sok képességet fejleszt: kar-láb koordinációt, testtudatot, állóképességet, ritmusérzéket, mozgáskoordinációt is, valamint légzésszabályozásra is kényszerít” – tudtuk meg a szakembertől.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek