Rángatózik vagy narancssárga lesz: 7 ijesztő tünet, ami teljesen normális a kisbabáknál

Nappal azon aggódunk, vajon miért sír, amikor pedig alszik, azon, vesz-e levegőt. Mindezt a kisbaba megspékeli nagyon különleges hanghatásokkal és mozdulatokkal, furcsa tünetekkel, amiktől a tapasztalatlan szülőt kirázza a hideg.

Dr. Wendy Hunter sürgősségi gyerekorvos hét olyan tünetet mutat, amelyek ugyan elsőre nagyon ijesztőek lehetnek, ám általában nem jelentenek komoly problémát a csecsemőknél. Azaz nem kell rögtön a mentőket hívni, vagy telefonon zaklatni az ilyenkor mindig elérhetetlennek tűnő gyerekorvost. A babák nem csak alszanak és esznek, a fizikai éretlenség és a gyorsan változó hormonszint miatt számos olyan testi tünetet produkálhatnak, amelyek felnőtt esetén valóban problémára utalnak, gyerekeknél azonban nem feltétlenül.

#1 Rángatózik alvás közben

Megtörtént, hogy a szülők pánikban vitték a gyerekorvoshoz egyhetes babájukat, aki álmában rángatózott, mintha rohama lenne. Miután az orvos látta a görcsökről készült videót, azonnal továbbküldte őket a kórházba. A sürgősségi ambulancián intenzív osztályra helyezték a kicsit, akiről az alapos vizsgálatok kimutatták, hogy teljesen egészséges, csak az alvási myoclonus tüneteit produkálta, azaz önkéntelen meg-megrándult alvás közben, ami egészséges embernél nem veszélyesebb, mint a csuklás. Dr. Michael Zimbric gyerekneurológus megállapítása szerint a csecsemők éretlen idegrendszere és koordinálatlan mozgása gyakoribbá teszi ezt az állapotot. Egészen addig nem kell a kórházba rohanni vele, amíg ezekhez a mozgásokhoz nem társul ébrenlét, kóros szem- és testmozgás, esetleg légzési nehézségek, kékülés. Ez esetben első utunk a sürgősségire vezessen.

Sok szülő aggódik, amikor a csecsemő ijesztő, furcsa tüneteket produkál
Sok szülő aggódik, amikor a csecsemő ijesztő, furcsa tüneteket produkálPeopleImages / Getty Images Hungary

#2 Eldugult orr és furcsa légzés

Az őszi időszakban a babák egészen hamar benáthásodhatnak. Ám időnként vírusfertőzés nélkül is szokatlanul vehetik a levegőt, apró orruk pedig mintha nem szelelne rendesen. Légzésük alvás közben hangos, főleg lányok esetében. Ezt akár az ösztrogén is okozhatja, ami egyfajta orrjáratzáró stimulánsként működik. A hormonkoktél terhesség alatt és szoptatás közben érkezik a kis testbe, de jellemzően csak két hónapig okoz tüneteket. Hat hónapos korban pedig, amikor az orrjáratok már tágabbak, szinte teljesen eltűnik. Ez persze nem jelenti azt, hogy az eldugult orrocskát ne nézessük meg gyerekorvossal, és ne zárjuk ki a fertőzés lehetőségét. Amennyiben légzési nehézségeket tapasztalunk, a kis mellkas és has jobban behúzódik, a gyerek küzd a levegővételért, akkor hívjunk mentőt.

#3 Jól látható mellek fiú csecsemőn

Az ösztrogén nem csak a lányokra hat: a fiúk szervezete még különösebben reagálhat rá. Megduzzadhatnak, olykor ki is vörösödhetnek  a mellbimbó körüli területek. A különös állapotot az anyai ösztrogén fokozatosan csökkenő hatása adja, ami a prolaktin nevű hormon átmeneti emelkedését okozza. Emiatt alakul ki az átmeneti mellnövekedés. A jelenség olyan gyakori, hogy az egészséges kisfiúk és kislányok ötven százalékánál megfigyelhető, gyakran aszimmetrikusan. A fiúk öt százalékánál még tejszerű anyag termelése is megfigyelhető, de szerencsére három hónapos kor után ezek a furcsaságok már elmúlnak. Ha láz, fájdalom, túlzott vörösség társul hozzá, az már kórházi ellátást igényelhet, addig azonban fő a türelem. 

#4 Vér a szájban

Az egyik legijesztőbb anyag, amit felfedezhetünk az újszülött bukásában, az a vér. Azonnal belső vérzésre, súlyos allergiára gyanakszunk, ám nem mindig ez áll a háttérben – sőt. Normálisan fejlődő és viselkedő csecsemő esetében némi vér teljesen normálisnak mondható: származhat az anyai mellbimbóból vagy a baba szájából, nyelőcsövéből egy-egy nagyobb korty vagy erőteljesebb bukás után. Persze ha a kicsi vért hányna, betegnek tűnik vagy tápszeres etetés során produkálja ezt, akkor mindenképpen vigyük orvoshoz. 

#5 Narancssárga bőrszín

Születés után a sárgaság normális folyamatnak mondható, és általában még a kórházban kezelik. A színt a vörösvérsejtekben található hemoglobin bomlásterméke, a bilirubin okozza, ami könnyen felhalmozódik a kis szervezetben. Az éretlen máj és vese még nem tudja hatékonyan kiválasztani és lebontani, erre segítenek rá fényterápiával. Ugyanakkor a sárgaság később, otthon is jelentkezhet, akár erős narancssárga színű bőrt eredményezve. Ilyenkor karotenémiáról beszélünk, azaz túl sok béta-karotin kerül a kicsi szervezetébe. A hozzátáplálás megkezdése után nemcsak az édesburgonya vagy a sárgarépa okozhatja ezt, béta-karotin található a spenótban és a brokkoliban is, csak a zöld színű klorofillpigmentek miatt nem látszik. A felesleges narancssárga anyag az izzadsággal távozik, ezért jelentkezhet akár foltokban is. Ha a szem fehérjéjének színe nem változik, és a narancsos szín az orr, a tenyér és a talp környékén a legerősebb, nincs okunk aggodalomra.

A kisbabák egyik furcsa tünetet mutatják a másik után, de ez nem mindig jelent bajt
A kisbabák egyik furcsa tünetet mutatják a másik után, de ez nem mindig jelent bajtSolStock / Getty Images Hungary

#6 Szünetek a légzésben

Az egyik legijesztőbb tünet mind közül. Mindannyian tartunk a bölcsőhaláltól vagy bármilyen légzési rendellenességtől. Nem csoda, hogy a sürgősségin találtak egy aggódó nagymamát, akinek unokája alvás közben húsz másodpercig gyorsan lélegzett, majd jókora szünetet tartott a levegővételben. Olybá tűnt, mintha a babának alvási apnoéja lenne. De az orvosok megnyugtatták a nagyszülőt, hogy semmi probléma nincs a kicsivel: időnként előfordul, hogy így veszik a levegőt. Tüdejük a testükhöz képest kicsi, a szén-dioxidot jelző kémiai érzékelők pedig fejletlenek. Néha az apró szervezet nem veszi észre, mikor kéne levegőt venni, és addig tartja ki a szünetet, amíg a szén-dioxid magas szintje nem ad végre jelzést. A baba bőre ilyenkor nem szürkül, nem kékül, nem kapkodja a levegőt fulladozva. Ha mégis ezt tapasztalnánk, azonnal hívjunk mentőt. 

#7 Székrekedés

Szintén nagyon gyakori probléma. Miközben az anyatejes széklet rakétaként lövell ki a babából, beterítve mindent, később előfordul, hogy napokig nem történik ürítés. Mielőtt a népi tanácsokat követve hőmérőzni kezdenénk, előbb kérdezzük meg a gyerekorvost, meddig normális a széklet elmaradása. Egyes babáknál öt nap is belefér. Közben látni, hogy vöröslő fejjel, morogva küzdenek és nyomnak, hasuk feszülhet, de ez még nem feltétlenül jelent akkora bajt, amivel orvoshoz kell rohanni. A fekvő testhelyzet, amiben a csecsemők idejük nagy részét töltik, eleve nem tesz jót a bélmozgásoknak. A záróizom irányításának képessége is hiányzik. Vizsgálatokra akkor lehet szükség, ha az újszülött élete első hónapjában nem ürít mindennap, később pedig akkor, ha a széklet kemény, száraz, pelletszerű. 

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra