A nagyon édesszájúak ízlés szerint (1-2 evőkanál cukornak megfelelő) édesítőszert is tehetnek bele.
Hozzávalók 15 darabhoz
- 1 bögre gluténmentes zabpehely
- (5-6 evőkanál) fél bögre cukrozatlan, natúr mogyoróvaj
- 2 evőkanál növényi szirup (pl juhar)
- 2 evőkanál kókuszreszelék
- 1 evőkanál chiamag
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Keverjük össze a zabpelyhet, a mogyoróvajat, a növényi szirupot, a kókuszreszeléket, a chiamagot és a vaníliakivonatot egy tálban. Formázzunk a masszából egyforma méretű golyókat. Légmentes dobozban, a hűtőben tároljuk, kb. 5 napig áll el.
A dietetikus tippje: „Kényelmi szempontból sokan nyúlnak bolti kekszekhez, müzlikhez, egyéb nassokhoz. Néha valóban jó szolgálatot tehetnek, de igyekezzünk – a főétkezésekhez hasonlóan – a snackeket is mi magunk elkészíteni, hozzáadott felesleges adalékanyagoktól mentesen. Az egészséges táplálkozás valójában ott kezdődik, hogy 100 százalékigig tudjuk, mi kerül a tányérunkra vagy az uzsonnásdobozba!”.
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.