Mogyoróvajas banánkenyér, ami mindent tud: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes is (vegán)

A számtalan banánkenyérrecept közül ez a legjobb. Fantasztikus íze és állaga lesz a mogyoróvajtól. Ráadásul csak keverjük, megsütjük, és egy órán belül kész van. Glutén-, tej-, tojásmentes (vegán) recept.

Önmagában és tetszés szerinti feltéttel (akár mogyoróvajjal megkenve is) isteni finom!
Önmagában és tetszés szerinti feltéttel (akár mogyoróvajjal megkenve is) isteni finom!los_angela

Hozzávalók

  • 3 darab közepes, érettebb banán
  • 60 gramm cukrozatlan, natúr mogyoróvaj
  • 4 evőkanál növényi szirup (pl. juharszirup vagy agávé)
  • 1 teáskanál almaecet vagy fehérborecet
  • 1 teáskanál étkezési szódabikarbóna
  • 2 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • csipet só
  • 100 gramm mandulaliszt
  • 150 gramm univerzális gluténmentes lisztkeverék
  • 150 ml cukrozatlan növényi tejhelyettesítő ital (pl. mandula)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A banánokat törjük össze egy villával. A mogyoróvajat melegítsük fel egy tálban (mikróban kb. 20-30 másodperc). Ha felolvadt, adjuk hozzá a szirupot, az ecetet, a sót és a mandulalisztet, majd a sütőporral és szódabikarbónával elkevert gluténmentes lisztet, legvégül a pürésített banánt. Keverjük alaposan össze, a növényi italt részletekben adjuk hozzá. Tegyük előkészített kb. egykilós kenyérsütőformába és süssük meg világos aranyszínűre kb. 45 perc alatt (tűpróba!). Hagyjuk kihűlni.

A dietetikus tippje: „Gyümölcsöket, gyümölcspüréket más édességekbe, ételekbe is érdemes belecsempészni: tojást és édesítőanyagot is spórolhatunk velük. »Ragasztó« hatásuknál fogva a gyümölcspépek kiválóan helyettesíthetik a tojást, természetes édes ízük pedig segíthet leszokni a cukor iránti függőségről.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek