Hozzávalók
- 3 darab közepes, érettebb banán
- 60 gramm cukrozatlan, natúr mogyoróvaj
- 4 evőkanál növényi szirup (pl. juharszirup vagy agávé)
- 1 teáskanál almaecet vagy fehérborecet
- 1 teáskanál étkezési szódabikarbóna
- 2 teáskanál gluténmentes sütőpor
- csipet só
- 100 gramm mandulaliszt
- 150 gramm univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 150 ml cukrozatlan növényi tejhelyettesítő ital (pl. mandula)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A banánokat törjük össze egy villával. A mogyoróvajat melegítsük fel egy tálban (mikróban kb. 20-30 másodperc). Ha felolvadt, adjuk hozzá a szirupot, az ecetet, a sót és a mandulalisztet, majd a sütőporral és szódabikarbónával elkevert gluténmentes lisztet, legvégül a pürésített banánt. Keverjük alaposan össze, a növényi italt részletekben adjuk hozzá. Tegyük előkészített kb. egykilós kenyérsütőformába és süssük meg világos aranyszínűre kb. 45 perc alatt (tűpróba!). Hagyjuk kihűlni.
A dietetikus tippje: „Gyümölcsöket, gyümölcspüréket más édességekbe, ételekbe is érdemes belecsempészni: tojást és édesítőanyagot is spórolhatunk velük. »Ragasztó« hatásuknál fogva a gyümölcspépek kiválóan helyettesíthetik a tojást, természetes édes ízük pedig segíthet leszokni a cukor iránti függőségről.”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.