Másnapos zabkása reggelire: glutén-, tojás-, cukormentes recept (és tejmentessé is tehető)

Reggeli tíz percet spórolhatunk esti három perc munkával. Ugye milyen jól hangzik? Ráadásul az így elkészített zabpehely olyan gyors, mint az instant zabkása (de semmi felesleges/káros dolgot nem tartalmaz), magunkkal vihetjük a munkába, sőt, mivel a zabot nem főzzük meg, és hidegen fogyasztjuk, a felszívódása, vércukorszint-emelő hatása is lassabb lesz! Garantáltan glutén-, tojás- és cukormentes, és ha növényi tejhelyettesítő itallal készítjük, akkor tejmentes, egyben vegán is lesz.

A rétegezés, az ízesítés és a díszítés is abszolút a saját ízlésünkre és fantáziánkra van bízva.
A rétegezés, az ízesítés és a díszítés is abszolút a saját ízlésünkre és fantáziánkra van bízva.los_angela

Hozzávalók

Az alaprecepthez:

  • 50 gramm gluténmentes zabpehely
  • 100 gramm növényi tejhelyettesítő ital
Recept idők

Elkészítés:

Az alaprecept úgy néz ki, hogy 1 rész gluténmentes zabpehelyhez 2 rész növényi tejhelyettesítő italt vagy tejet adunk. Mondjuk egy felnőtt esetében kb. 50 gramm, gyereknek kb. 30 gramm zabpelyhet számoljunk.

Ha szeretnénk egy kicsit feldobni valamivel, akkor rétegezzük tetszés szerint: (például vegán vagy görög) joghurttal, cukrozatlan kakaóporral, édesítsük eritrittel, sztíviával, vagy bármely más, szokásos édesítőszerünkkel, akár növényi sziruppal (de utóbbi esetben nem lesz cukormentes). Tehetünk bele chiamagot is, de napi 1 evőkanálnál ne fogyasszunk többet!

Tegyük a hűtőbe, legalább két órára, de leginkább egész éjszakára. Másnap még feltéteket is tehetünk rá, olajos magvakat, cukormentes étcsokit, gyümölcsöt, bármit.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek