Gluténmentes alaprecept: pizza

Gluténmentes lisztből sem lehetetlen a megszokott, vagy ahhoz leginkább hasonlító, ízélményt nyújtó pizzát készíteni. Gluténmentes alaprecept.

Valamennyi (általunk kipróbált) univerzális gluténmentes liszttel vagy gluténmentes kenyérliszttel is működik. 

Csak liszt, víz, só, élesztő és olaj kell ebbe a tökéletes gluténmentes pizzatésztába.
Csak liszt, víz, só, élesztő és olaj kell ebbe a tökéletes gluténmentes pizzatésztába.Richard Drury

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 140 gramm gluténmentes liszt
  • 1 teáskanál só (5-6 gramm)
  • 2 deka élesztő 115 ml meleg vízben elkeverve
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • szárított oregánó a tésztába (opcionális, ízlés szerint)
Recept idők

Elkészítés:

Összekeverjük a sót és a lisztet egy tálban, majd hozzáadjuk a meleg vízben elkevert (nem kell felfuttatni!) élesztőt, és dagasztani kezdjük. Két-három perc után hozzáadjuk az olajat, és tovább dagasztjuk (géppel összesen 5-6 perc kell neki). Kiolajozott tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük 50-60 percig.

Ha letelt az idő, lisztezett deszkán átgyúrjuk, és attól függően, hogy vastagabb vagy vékonyabb tésztás pizzát szeretnénk, a kívánt méretre ellapogatjuk, nyújtjuk (kézzel vagy sodrófával). Tetszés szerinti feltéttel beborítjuk, és jó forró sütőben (max hőmérsékleten) készre sütjük, mintegy 10-12 perc alatt.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek