Valamennyi (általunk kipróbált) univerzális gluténmentes liszttel vagy gluténmentes kenyérliszttel is működik.
Hozzávalók 1 darabhoz
- 140 gramm gluténmentes liszt
- 1 teáskanál só (5-6 gramm)
- 2 deka élesztő 115 ml meleg vízben elkeverve
- 1 evőkanál növényi olaj
- szárított oregánó a tésztába (opcionális, ízlés szerint)
Elkészítés:
Összekeverjük a sót és a lisztet egy tálban, majd hozzáadjuk a meleg vízben elkevert (nem kell felfuttatni!) élesztőt, és dagasztani kezdjük. Két-három perc után hozzáadjuk az olajat, és tovább dagasztjuk (géppel összesen 5-6 perc kell neki). Kiolajozott tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük 50-60 percig.
Ha letelt az idő, lisztezett deszkán átgyúrjuk, és attól függően, hogy vastagabb vagy vékonyabb tésztás pizzát szeretnénk, a kívánt méretre ellapogatjuk, nyújtjuk (kézzel vagy sodrófával). Tetszés szerinti feltéttel beborítjuk, és jó forró sütőben (max hőmérsékleten) készre sütjük, mintegy 10-12 perc alatt.
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.