2-3 személyre.
Hozzávalók
- 0.5 fej karfiol (közepes)
- semleges ízű növényi olaj a sütéshez
- narancsszeletek, szezámmag a tálaláshoz
A tésztához:
- 100 gramm gluténmentes liszt
- 1 evőkanál kukorica- vagy tápiókakeményítő
- 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
- 1 teáskanál só
- 150 gramm szobahőmérsékletű víz
A panírhoz:
- 1 bögre gluténmentes zsemlemorzsa + 2 evőkanál kókuszreszelék összekeverve
A mázhoz:
- 250 ml narancslé
- 0.5 narancs reszelt héja
- 100 gramm növényi szirup (pl. juharszirup vagy agávé)
- 3 evőkanál gluténmentes szójaszósz
- 2 evőkanál fehérbor- vagy almaecet
- 2 evőkanál szobahőmérsékletű víz
A sűrítéshez:
- 2 evőkanál kukorica- vagy tápiókakeményítő + 4 evőkanál szobahőmérsékletű víz összekeverve
Elkészítés:
A karfiolt szedjük kisebb rózsákra és mossuk meg. Keverjük össze a tészta hozzávalóit, majd a karfiolrózsákat mártsuk meg benne, és rögtön utána hempergessük meg a morzsában.
Melegítsünk olajat serpenyőben, majd helyezzük a panírozott karfiolokat az olajba. Süssük aranybarnára, kb. 2-2 perc minden oldalán. Tegyük ki papírtörlőre, és picit hagyjuk kihűlni.
Közben készítsük el a mázat: lábosban vagy serpenyőben melegítsük össze a hozzávalókat, majd forrás előtt sűrítsük be. A végén tegyünk bele néhány narancsszeletet. Öntsük a mázat a karfiolrózsákra, tálaláskor szórhatunk rá szezámmagot. Rizzsel (vagy kinoával, hajdinával stb.) kínáljuk.
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.