A kínai narancsos karfiol hús nélkül is zseniális: glutén-, tej-, tojásmentes, vegán verzió

Az édes-savanyú, ragacsos narancsos szósz nem csak hússal finom. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán recept.

2-3 személyre. 

Köret nélkül, önmagában is nagyon finom.
Köret nélkül, önmagában is nagyon finom.Nemes Dóra

Hozzávalók

  • 0.5 fej karfiol (közepes)
  • semleges ízű növényi olaj a sütéshez
  • narancsszeletek, szezámmag a tálaláshoz

A tésztához:

  • 100 gramm gluténmentes liszt
  • 1 evőkanál kukorica- vagy tápiókakeményítő
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • 1 teáskanál
  • 150 gramm szobahőmérsékletű víz

A panírhoz:

  • 1 bögre gluténmentes zsemlemorzsa + 2 evőkanál kókuszreszelék összekeverve

A mázhoz:

  • 250 ml narancslé
  • 0.5 narancs reszelt héja
  • 100 gramm növényi szirup (pl. juharszirup vagy agávé)
  • 3 evőkanál gluténmentes szójaszósz
  • 2 evőkanál fehérbor- vagy almaecet
  • 2 evőkanál szobahőmérsékletű víz

A sűrítéshez:

  • 2 evőkanál kukorica- vagy tápiókakeményítő + 4 evőkanál szobahőmérsékletű víz összekeverve
Recept idők

 

 

Elkészítés:

A karfiolt szedjük kisebb rózsákra és mossuk meg. Keverjük össze a tészta hozzávalóit, majd a karfiolrózsákat mártsuk meg benne, és rögtön utána hempergessük meg a morzsában.

Melegítsünk olajat serpenyőben, majd helyezzük a panírozott karfiolokat az olajba. Süssük aranybarnára, kb. 2-2 perc minden oldalán. Tegyük ki papírtörlőre, és picit hagyjuk kihűlni.

Közben készítsük el a mázat: lábosban vagy serpenyőben melegítsük össze a hozzávalókat, majd forrás előtt sűrítsük be. A végén tegyünk bele néhány narancsszeletet. Öntsük a mázat a karfiolrózsákra, tálaláskor szórhatunk rá szezámmagot. Rizzsel (vagy kinoával, hajdinával stb.) kínáljuk.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek