A kínai narancsos karfiol hús nélkül is zseniális: glutén-, tej-, tojásmentes, vegán verzió

Az édes-savanyú, ragacsos narancsos szósz nem csak hússal finom. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán recept.

2-3 személyre. 

Köret nélkül, önmagában is nagyon finom.
Köret nélkül, önmagában is nagyon finom.Nemes Dóra

Hozzávalók:

  • fél fej karfiol (közepes)
  • semleges ízű növényi olaj a sütéshez
  • narancsszeletek, szezámmag a tálaláshoz

A tésztához:

  • 100 gramm gluténmentes liszt
  • 1 evőkanál kukorica- vagy tápiókakeményítő
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • 1 teáskanál
  • 150 gramm szobahőmérsékletű víz

A panírhoz:

  • 1 bögre gluténmentes zsemlemorzsa + 2 evőkanál kókuszreszelék összekeverve

A mázhoz:

  • 250 ml narancslé
  • fél narancs reszelt héja
  • 100 gramm növényi szirup (pl. juharszirup vagy agávé)
  • 3 evőkanál gluténmentes szójaszósz
  • 2 evőkanál fehérbor- vagy almaecet
  • 2 evőkanál szobahőmérsékletű víz

A sűrítéshez:

  • 2 evőkanál kukorica- vagy tápiókakeményítő + 4 evőkanál szobahőmérsékletű víz összekeverve
Recept idők

 

 

Elkészítés:

A karfiolt szedjük kisebb rózsákra és mossuk meg. Keverjük össze a tészta hozzávalóit, majd a karfiolrózsákat mártsuk meg benne, és rögtön utána hempergessük meg a morzsában.

Melegítsünk olajat serpenyőben, majd helyezzük a panírozott karfiolokat az olajba. Süssük aranybarnára, kb. 2-2 perc minden oldalán. Tegyük ki papírtörlőre, és picit hagyjuk kihűlni.

Közben készítsük el a mázat: lábosban vagy serpenyőben melegítsük össze a hozzávalókat, majd forrás előtt sűrítsük be. A végén tegyünk bele néhány narancsszeletet. Öntsük a mázat a karfiolrózsákra, tálaláskor szórhatunk rá szezámmagot. Rizzsel (vagy kinoával, hajdinával stb.) kínáljuk.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

kapcsolódó Gluténmentes túrós-sajtos minipogik
Gluténmentes túrós-sajtos minipogik

A világ legfinomabb sós aprósütije lesz belőle, gluténmentesen.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Vegán szingapúri tészta – ha egy könnyű, húsmentes fogásra vágysz

Egy könnyű, tésztás fogásra bármikor vevők vagyunk, és bár a grízessel és a sajtos-tejfölössel sincs semmi baj, néha az ember inkább egy-egy izgalmas és pofonegyszerűen összerittyenthető különlegességre vágyik. Íme az egyik ilyen kedvencünk!

szeptember16., 11:24

Készítsd a fokhagymás kenyeret kalácsból – rengeteg olvadt sajttal még finomabb!

Most megmutatjuk a híres garlic bread leggyorsabban összeállítható és legfinomabb változatát. Ha sütőben készíted, olvassz rá sajtot, ha falatonként ennéd, ahogy mi, elég, ha reszelt parmezánt is keversz a fokhagymás vajhoz.

november26., 12:04

Mandulás karfiolleves

Te is karfiolrajongó vagy? Akkor nincs más hátra, csak a rántott és párolt változat után elkészíteni vele néhány finom levest. Például ezt.

június13., 12:52

A morzsás karfiol még finomabb lesz, ha az újhagyma zöldjét és petrezselymet is felhasználsz hozzá

Kedvencünk ezúttal tavaszi változatban készült, és annyira finom lett a zöldekkel, hogy legközelebb egy kis bögre zöldborsót is csempészünk majd a karfiolfalatok közé.

április29., 10:24

Mexikói vegán saláta

Ha ezt a gazdag salátát elkészíted, nem is kell sokat gondolkodnod azon, milyen húst tálalj mellette, mert egy natúr vagy fokhagymás csirkecomb is bőven elég lesz az ízkavalkád mellett.

június12., 10:24

Meleg, karfiolos csicseriborsó-saláta – nálunk füstölt paprikával, csilivel és köménnyel készült

Egy gyors, meleg saláta, ami füstölt paprikával lesz igazán finom. Ha épp van otthon zellerszár, abból is kockázz bele egy keveset!

június11., 12:52

Mustra