Hozzávalók 6 adaghoz
A padlizsángombócokhoz:
- 1 nagyobb padlizsán hámozva, kockákra vágva
- 1-2 evőkanál növényi olaj
- negyed bögre víz
- 120 gramm gomba apróra vágva
- negyed bögre dió
- 0.5 bögre parmezán sajt
- 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 1 tojás felverve
- só, bors, oregánó, bazsalikom, kakukkfű ízlés szerint
- 1 bögre gluténmentes zsemlemorzsa
A paradicsomszószhoz:
- 2 darab 400 grammos hámozott paradicsomkonzerv
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 2 evőkanál növényi olaj
- 2-3 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 1 dl vörösbor
- 1 dl víz
- 1-2 teáskanál cukornak megfelelő édesítőszer
- só, bors, oregánó, bazsalikom ízlés szerint
A körethez:
- gluténmentes spagetti vagy rizs, köles
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Forrósítsuk fel az olajat, és adjuk hozzá a padlizsánt és a vizet. Időnként megkeverve főzzük puhára, kb. 10 perc alatt. Egy másik serpenyőben pároljuk meg a gombát (kb. 10 perc). A diót késes aprítóban daráljuk finom szemcsésre, adjuk hozzá a padlizsánt és a gombát, és őröljük tovább krémes állagúra, majd tegyük egy tálba a zsemlemorzsával együtt. Adjuk hozzá a parmezán sajtot, a fokhagymát, a felvert tojást, a fűszereket, és keverjük jól össze. Formázzunk a masszából golyókat, és tegyük a sütőpapírra. Süssük készre 20-25 perc alatt.
Ameddig a gombócok sülnek, készítsük el a paradicsomszószt. Pirítsuk meg az olajon a fokhagymát, majd öntsük rá a levével együtt összepépesített paradicsomokat, és adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, fűszert. Felforraljuk, majd utána alacsony lángon kb. 20 perc alatt készre főzzük.
A megsült gombócokat tegyük bele a paradicsomszószba. Diétának és érzékenységnek megfelelően főtt tésztával vagy körettel tálaljuk.
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.