Vegetáriánus padlizsángombócok – gluténmentes recept

Ez egy csodálatos recept, mert hihetetlenül finom, egyszerű az elkészítése, és a végtelenségig variálható. A padlizsángombócokat ehetjük magukban, mártogatóssal, körettel vagy feltétnek, de az olasz ízek rajongóinak most megmutatjuk a hamis húsgombóc paradicsommártásban változatot is. Gluténmentes, húsmentes recept.

A paradicsomszósz eredeti olasz recept alapján készül.
A paradicsomszósz eredeti olasz recept alapján készül.bhofack2

Hozzávalók 6 adaghoz

A padlizsángombócokhoz:

  • 1 nagyobb padlizsán hámozva, kockákra vágva
  • 1-2 evőkanál növényi olaj
  • negyed bögre víz
  • 120 gramm gomba apróra vágva
  • negyed bögre dió
  • 0.5 bögre parmezán sajt
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 1 tojás felverve
  • só, bors, oregánó, bazsalikom, kakukkfű ízlés szerint
  • 1 bögre gluténmentes zsemlemorzsa

A paradicsomszószhoz:

  • 2 darab 400 grammos hámozott paradicsomkonzerv
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 1 dl vörösbor
  • 1 dl víz
  • 1-2 teáskanál cukornak megfelelő édesítőszer
  • só, bors, oregánó, bazsalikom ízlés szerint

A körethez:

  • gluténmentes spagetti vagy rizs, köles
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Forrósítsuk fel az olajat, és adjuk hozzá a padlizsánt és a vizet. Időnként megkeverve főzzük puhára, kb. 10 perc alatt. Egy másik serpenyőben pároljuk meg a gombát (kb. 10 perc). A diót késes aprítóban daráljuk finom szemcsésre, adjuk hozzá a padlizsánt és a gombát, és őröljük tovább krémes állagúra, majd tegyük egy tálba a zsemlemorzsával együtt. Adjuk hozzá a parmezán sajtot, a fokhagymát, a felvert tojást, a fűszereket, és keverjük jól össze. Formázzunk a masszából golyókat, és tegyük a sütőpapírra. Süssük készre 20-25 perc alatt.

Ameddig a gombócok sülnek, készítsük el a paradicsomszószt. Pirítsuk meg az olajon a fokhagymát, majd öntsük rá a levével együtt összepépesített paradicsomokat, és adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, fűszert. Felforraljuk, majd utána alacsony lángon kb. 20 perc alatt készre főzzük.

A megsült gombócokat tegyük bele a paradicsomszószba. Diétának és érzékenységnek megfelelően főtt tésztával vagy körettel tálaljuk.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek