Hozzávalók 4 személyre
- 0.5 fej karfiol
- bő (2-3 dl) olaj a sütéshez
A tésztához
- 100 gramm univerzális gluténmentes liszt
- 250 ml víz
- negyed teáskanál só
- negyed teáskanál pirospaprika
- csipet kurkuma
A panírhoz
- 60 gramm gluténmentes zsemlemorzsa
- 1 evőkanál univerzális gluténmentes liszt
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál szárított rozmaring
Elkészítés:
Szedjük a karfiolt rózsáira és mossuk meg. Készítsük el a tésztánkat. Keverjük össze a lisztet, a sót, a pirospaprikát és a kurkumát, majd adjuk hozzá a vizet. Keverjük simára, a tésztának sűrű tejszín-, palacsintaállagúnak kell lennie. Ha túl hígnak tűnik, adjunk hozzá pici lisztet, ha túl sűrűnek, akkor vízzel hígítsuk. Most készítsük el a panírt: keverjük össze egy másik tálban a hozzávalókat. Melegítsünk olajat egy serpenyőben. A karfiolrózsákat egyenként mártsuk meg először a tésztában, majd a panírban, és tegyük az időközben felforrósodott olajba. Csökkentsük a hőmérsékletet, és süssük világos aranyszínűre a karfiolnuggetseket, kb. 8 perc alatt. Az olajból tegyük ki papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk.
A dietetikus tippje: „Ha diétásabb, zsírszegényebb verzióra vágysz, süsd meg sütőben a nuggetseket! Elég, ha sütőpapírra fekteted őket, de olajspray-vel is lespriccelheted, így biztosan ropogós lesz!”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.