Hozzávalók 18 darabhoz
- 1,5-2 cukkini reszelve
- 3 darab tojás
- 3 gerezd fokhagyma
- félbögrényi gluténmentes zsemlemorzsa
- 15 dkg reszelt sajt
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál fűszer (oregánó, koriander, kömény, paprika)
Elkészítés:
A cukkinit mossuk meg, vágjuk le a végeit és (héjával együtt) reszeljük finomra. A levét nyomkodjuk ki, és a maradékot itassuk fel papírtörlővel, majd tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a felvert tojást, a fokhagymát, a fűszereket, a sót, a zsemlemorzsát, a sajtot és gyúrjuk össze. Formázzunk belőle 18 golyót, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Előmelegített, 190 fokos sütőben süssük aranyszínűre és ropogósra, kb. 20-30 perc alatt. (Félidőben érdemes megfordítani.)
A maradékot hűtőben három napig tárolhatjuk, fogyasztás előtt érdemes átmelegíteni, vagy a sütőben néhány perc alatt felfrissíteni.
A dietetikus tippje: „Növelheted a golyók rosttartalmát, ha zabpelyhet használsz zsemlemorzsa helyett! Arra viszont ügyelj, hogy ha fontos számodra a gluténmentesség, akkor garantáltan gluténmentes zabpelyhet válassz!”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.