Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 közepes fej karfiol
- 1 csésze gluténmentes zsemlemorzsa
- 0.5 csésze olvasztott vaj vagy növényi olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint, negyed-fél teáskanál
- bors ízlés szerint, negyed-fél teáskanál
- 0.5 bögrényi finomra reszelt parmezán sajt
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Távolítsuk el a leveleket a karfiolfejről, és szedjük rózsáira. A nagyobb rózsákat félbe is vághatjuk. Tegyük egy tálba az olvasztott vajat, és keverjük hozzá a fokhagymát. Egy másik tálban keverjük össze a zsemlemorzsát, a sót, a borsot és a parmezán sajtot. Mártsuk a karfiolrózsákat először a vajba, majd a morzsás keverékbe. Tegyük a sütőpapírra, és süssük aranybarnára kb. 30-35 perc alatt.
A dietetikus tippje: „Tudtad, hogy 1 g zsiradék (legyen szó állati zsírról, kókuszolajról vagy olívaolajról) 9 kcal-t tartalmaz, míg a szénhidrátok grammonként 4 kcal-t? Ennélfogva, ha odafigyelsz az alakodra, ne csak a szénhidrátbeviteledre helyezz nagy hangsúlyt, hanem figyelj a zsírszegény ételkészítésre is! A sütőben sült bundázott ételek kiváló alternatívák a bő olajban sült, »rántott« változatok helyett.”
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.