Vegán és gluténmentes gombás rizottó: gyors, könnyű és garantáltan ízletes

És még sajtra sem lesz szükséged a szuper krémes állag eléréséhez. A recept vegetáriánus, sőt, vegán, gluténmentes, szójamentes és tejmentes.

Ha szeretnéd, más zöldségekkel is megbolondíthatod a vegán, gluténmentes, szójamentes és tejmentes rizottót.
Ha szeretnéd, más zöldségekkel is megbolondíthatod a vegán, gluténmentes, szójamentes és tejmentes rizottót.Diana Miller

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 100 gramm szeletelt gomba
  • 100 gramm rizottó rizs
  • 500 ml gluténmentes zöldségalaplé
  • friss petrezselyem (a tálaláshoz)
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymákat, és közepes lángon főzzük puhára. Adjuk hozzá a gombát, és pároljuk pár percig. Az egészet keverjük hozzá a rizshez egy lábosban, és öntsük fel a zöldségalaplével (adhatunk hozzá egy pici fehérbort vagy 1-2 teáskanál fehérborecetet is). Forraljuk fel, majd alacsony hőmérsékleten pároljuk kb. 30 percig (a rizs puhulásáig). Ha szükséges, bármikor utána önthetünk egy kevés forró vizet. Sózzuk, borsozzuk, és tálalás előtt apróra vágott friss petrezselyemmel tálaljuk.

A dietetikus tippje: „Ha vegán vagy, akkor ügyelj rá, hogy legalább napi 1 étkezésed teljes értékű, azaz komplett legyen! A legegyszerűbben úgy teheted teljes értékű fehérjeforrássá a menüt, ha az egyidejűleg tartalmaz gabonát, hüvelyest és olajos magvat. Ha a gombás rizottót tennéd fehérjedúsabbá, akkor keverj hozzá ízlés szerint lenmagot, napraforógmagot, tökmagot vagy aprított diót, mellé pedig tálalj babfasírtot!”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek