Zseniális recept: hamburgerzsömle gluténmentesen

Ez a recept gluténmentes is, low carb is, keto is, és kettőt is ehetsz az így elkészült lassú felszívódású, alacsony szénhidráttartalmú hamburgerzsömléből.

Alacsony szénhidráttartalmú alternatív hamburgerzsömle.
Alacsony szénhidráttartalmú alternatív hamburgerzsömle.LauriPatterson

 

 

 

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 200 gramm mozzarella reszelve
  • 110 gramm krémsajt
  • 3 tojás felverve
  • 3 bögre mandulaliszt
  • 2 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • 1 teáskanál
  • olvasztott vaj vagy növényi olaj a tetejére
  • szezámmag a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

Nagy tálban olvasszuk meg a mozzarellát és a krémsajtot mikrohullámú sütőben (félperces időintervallumokban). Adjuk hozzá a tojásokat, a mandulalisztet, a sütőport, végül a sót. Gyúrjunk belőle tésztát, és osszuk hat egyenlő gombócra. Formázzunk belőle zsömlét, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük meg a tetejét olvasztott vajjal vagy növényi olajjal, és szórjuk rá a szezámmagot, esetleg szárított petrezselymet. Jó forró, 200 fokos sütőben süssük meg kb. 10-12 perc alatt.

A dietetikus tippje: „Csökkentett, alacsony szénhidráttartalmú alternatív kenyereket, zsemléket inkább az esti órákban érdemes fogyasztanod, hogy napközben legyen kellő energiád a szellemi munkához és sportoláshoz. Azonban az esti szénhidrátcsökkentéssel (és megfelelő fehérjebevitellel) éjjel arra kényszerítheted a szervezeted, hogy testzsírból állítson elő energiát – beindul a hangzatos »zsírégetés«.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek