Hozzávalók 8 darabhoz
A fasírthoz:
- 30 dkg sárgarépa
- 15 dkg gluténmentes zabpehely
- 1 db egész tojás
- 1 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa
- 1 db kisebb fej vöröshagyma
- aprított fokhagyma ízlés szerint
- só
- fekete bors
- pirospaprika
- gluténmentes panírmorzsa a hempergetéshez
- tetszés szerinti olaj a sütéshez (A szakértő tippje: semleges ízű, például napraforgó.)
Elkészítés:
A répákat tisztítsuk meg és reszeljük le nagy lyukú reszelőn, majd sózzuk. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, a zabpelyhet, a tojást, zsemlemorzsát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a pirospaprikával, majd jól összekeverjük az egészet. Vizes kézzel fasírtokat formálunk belőle, meghempergetjük a morzsában, és olajban kisütjük.
Tojás helyett (a kívánt állag eléréséig) rizs- vagy kölesdara és barna rizsliszt hozzáadásával is elkészíthető. A hozzávalók és az elkészítés módja ugyanaz, mint fent.
A dietetikus tippje: "Tudtad, hogy a zabpehely csak nevében pehely? A klasszikus gabonapelyhekkel, kukoricapelyhekkel ellentétben a zabszemeket előállításkor csak hántolják, majd előgőzölik (így javul a tápanyagok emészthetősége), mechanikailag lapítják, sodorják és szárítják – nem pedig széttörik, „felfújják”. Így az összes jótékony tulajdonságát megőrzi. legalábbis ami a nagy szemű zabpelyhet illeti. Az apró szemű zab, illetve az instant kásák alapanyagát először aprítják, kis darabokra vágják, aztán gőzölik és sodorják. Ennél fogva gyorsul a felszívódása, gyorsabban is emeli meg a vércukorszintet. Szóval ha teheted, mindig a nagy szemű zabpelyhet válaszd!"
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus