12 tipp, hogy kisgyerekes szülőként segítséget kapj

GettyImages-656630764

Egy olyan kultúrában, amely folyamatosan az egyéni boldogulást hangsúlyozza, sokszor nehéz beismerni, ha segítségre van szükségünk. Pedig újdonsült szülőnek lenni vagy kicsi gyerekeket nevelni rengeteg energiát, lélekjelenlétet igénylő kihívás, és teljesen természetes, hogy időnként úgy érzed, összecsapnak a fejed fölött a hullámok. A jó hír az, hogy mindezt nem kell egyedül végigcsinálnod.

Szülőnek lenni gyakran rendkívül kimerítő. A pici körüli teendők nemritkán annyira elárasztják az embert, hogy nehezen jut idő a legelemibb házimunkák elvégzésére, testmozgásra, önmagad karbantartására vagy éppen pihenésre. Bár a legideálisabb nyilván az, ha már a gyermekvállalásra készülve elkezded megszervezni a segítségedet, sosem késő másokhoz fordulni. Persze mindannyian különbözünk abban, hogy milyen társas háló vesz körül minket, de ma már számos kreatív módja lehet annak, hogy más embereket is bevonj a feladatok ellátásába. 

A tapasztalatok szerint ráadásul nagy valószínűséggel mindig lehetnek körülötted olyan családtagok, barátok, kollégák, akik olykor szívesen besegítenének ezzel-azzal, csak nem tudják, hogyan tegyék. Ezért is fontos, hogy szégyenkezés nélkül, pontosan tudd kommunikálni a szükségleteidet. Nem attól leszel jó szülő, hogy magányos harcosként a végkimerülésig küzdesz, hanem attól, ha felismered a határaidat, és tudsz delegálni tennivalókat. A Healthline szerzője, Sarah Garone gyűjtése alapján mutatjuk a legjobb stratégiákat.

#1 Határozd meg, hogy mire van szükséged

A szülővé válás intenzív folyamata közepette nem könnyű tiszta fejjel gondolkodni. Úgy érezheted, hogy teljesen elveszel a kakis pelusok, a kupis lakás, az alváshiány, a rád törő szorongáshullámok forgatagában. Ahhoz azonban, hogy megkapd azt a támogatást, amire valóban szükséged van, érdemes leülni és rendet tenni a teendők káoszában. Jöhet a jó öreg feladatlista, pontokba szedve, kategorizálva, fontossági sorrendbe állítva. Hidd el, ebben a helyzetben is nagyon hasznos, ha átlátod a dolgokat és rájössz, hogy miben van szükséged mások segítségére. 

#2 Mindig legyen kéznél a teendők listája

A mai online világban talán furcsán fog hangozni, de kifejezetten praktikus, ha a feladatlista papír-ceruza változatban el tud készülni, és a maga fizikai valójában is a rendelkezésre áll. Gyakran előfordul ugyanis, hogy amikor látogatók érkeznek egy újdonsült családhoz, úgy próbálnak például segíteni, hogy megfogják a babát. Holott megeshet, hogy a legnagyobb vágyad az lenne, hogy valaki készítsen neked egy finom szendvicset vagy gyorsan pakoljon ki a mosogatógépből. Ha van egy listád azokról a házimunkákról, amiknek egyszerűen nem bírtál nekiállni a baba (vagy babák!) mellett, akkor ezt bármikor a szeretteid kezébe nyomhatod, ha ott téblábolnak körülötted, hogy mit segítsenek. 

Otthon is megéri összeírni a teendőiteket
Otthon is megéri összeírni a teendőiteketvgajic / Getty Images Hungary

#3 Nyugodtan kérdezz rá, hogy hol tart a vállalásával 

Amikor egy barátunk vagy családtagunk megígéri, hogy elmegy nekünk bevásárolni vagy segít megcsinálni a nagytakarítást, méltán érezhetjük cserben hagyva magunkat, ha ezt elfelejteni látszik. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy máskorra ütemezte be a dolgot, mint ahogy te elképzelted, vagy a saját feladatai túlságosan lekötötték a figyelmét, de mindenképp vissza akart térni hozzánk. Kérdezz rá nyugodtan, hogy mi a helyzet azzal kapcsolatban, amit megbeszéltetek. Gondolj bele: fordított helyzetben te is szeretnéd, hogy emlékeztessen valaki, nem igaz? A legtöbb esetben az emberek nem kibújni akarnak a vállalásaik alól, inkább szervezési problémáik vannak. Bárhogy is legyen, jobb, ha őszintén tudtok beszélni a kialakult helyzetről, mint hogy magadat emészd a történtek miatt, pláne úgy, hogy a másik számára nem is feltétlenül egyértelmű, hogy mivel bántott meg.  

#4 Fogj össze másokkal

Noha Magyarországon talán még kevésbé elterjedtek, jó néhány olyan angol nyelvű weboldal és applikáció létezik, amelyeket a segítségnyújtás és -fogadás megszervezésére lehet használni. Ilyen például a Take Them Meal vagy a Meal Train nevű honlap, ahol nyomon tudjátok követni egymás szükségleteinek és vállalásainak alakulását. Tegyük fel, hogy egy szülőpár vagytok, és ikreitek születtek. Ezeken az oldalakon jelezhetitek az ismerőseiteknek, hogy mikor és milyen időtartamban lehet látogatni titeket, milyen típusú ételeket vihetnek nektek (van-e allergiátok, esztek-e húst stb.), miben lehet még besegíteni. A barátaitok pedig tudják jelezni, hogy mikor mennek, mivel készülnek stb. Ezek a felületek egyébként akkor is hasznosak, ha mondjuk valamelyik hozzátartozótok kórházba kerül, és azt szeretnétek, hogy az idő nagy részében legyen bent vele valaki. 

Imád a barátainkkal kertészkedni
Imád a barátainkkal kertészkedniTom Werner / Getty Images Hungary

#5 Legyél ügyes menedzser

Talán a munkád során te is találkoztál már olyan online platformokkal, amelyek a feladatok kollégák közötti felosztásában és nyomon követésében segítenek. Mi akadályozna meg minket abban, hogy az otthoni teendőink koordinálásában is bevessük ezeket az eszközöket? Létrehozhatsz táblákat a Trellóban, de használhatsz olyan applikációkat is, amiket kifejezetten családok számára fejlesztettek ki. Csekkolhatod a Hub Family Organizer vagy a Cozi nevű alkalmazást. Kis utánajárással biztosan találsz olyan programot, amely ha el nem is végzi el senki helyett a munkát, legalább abban segít, hogy ne kelljen mindent fejben tartanod, és mások is bármikor be tudjanak kapcsolódni, mert látják, hogy mi hol tart. 

#6 Válassz ki valakit, aki delegál a nevedben

Talán te is azok közé tartozol, akik nem szeretnek másoktól segítséget kérni. Sajnos sokan azt tanultuk meg, hogy mindent magunknak kell megoldanunk, különben a többi ember terhére vagyunk. Ezeket a gátlásokat könnyen félre lehet tenni, ha megkérsz valakit arra, hogy ő riadóztassa a többieket, és ossza ki a feladatokat. Eszedbe jutott olyan családtag, barát, ismerős, akinek ez testhezálló szerep lenne? Ha ő is benne van a dologban, ne hagyjátok parlagon heverni a tehetségét. 

A papit is mindig befogjuk segíteni
A papit is mindig befogjuk segíteniMaskot / Getty Images Hungary

#7 Használd jól a közösségi médiát

A legtöbb esethez hasonlóan itt is érvényes az a megfigyelés, hogy a közösségi média egyszerre lehet áldás és átok. Egyrészt tapasztalatokat, hasznos információkat, praktikus tippeket és erőforrásokat tudtok megosztani egymással, ami nagyon fontos. Ugyanakkor ha egy nyilvános posztban kérsz segítséget, az nem feltétlenül hatékony. Az emberek inkább érzik megszólítva magukat, ha célzottan keresed meg őket, és arra sincs semmi szükség, hogy egy amúgy is túlterhelt, sérülékeny időszakban félig idegen emberek kommentjeivel, reakcióival kelljen megbirkóznod. 

#8 Vegyél igénybe külső segítséget

Ennek az opciónak persze van költségvonzata, de érdemes lehet átgondolni, hogy egyszer-egyszer belefér-e a büdzsébe, hogy kiszervezz bizonyos feladatokat. Jó, ha van egy megbízható bébiszittered, akinek tudsz szólni, amikor a családtagjaid, barátaid nem érnek rá. Az sem ördögtől való dolog, ha a húzósabb időszakokban megbízol egy takarítócéget, hogy tegye tisztává az otthonodat. Ettől még nem leszel rosszabb háziasszony vagy nemtörődöm férfi, csak egy fokkal kipihentebb szülő. 

A gyerekek alig várják, hogy megint Zoli vigyázzon rájuk
A gyerekek alig várják, hogy megint Zoli vigyázzon rájukPeopleImages / Getty Images Hungary

#9 Lépj be tematikus csoportokba

Bármilyen nehézség, kihívás merül fel a gyermeknevelés során, a legértékesebb támogatást és információkat általában azok az emberek tudják nyújtani, akik egy hajóban eveznek veled. Kihez érdemes fordulni? Mi az, ami másoknak bevált? Mit mond a jogszabály? Léteznek általánosabb gyermeknevelési és specifikusabb tematikájú – például krónikus betegséggel küzdő, fogyatékossággal élő gyerekeket nevelő és/vagy egyszülős családok számára létrehozott – csoportok, amelyek folyamatosan várják a csatlakozókat, akár a Facebookon, akár személyes találkozás formájában. Érdemes utánajárni a lehetőségeknek. 

#10 Fordulj szakemberekhez, azért vannak

Legyen szó akár szoptatási tanácsadóról, gyerekorvosról, védőnőről, család- vagy párterapeutáról, pszichológusról vagy más szakemberről, érdemes igénybe venni a segítségét. Teljesen oké, ha vannak olyan típusú nehézségeid, amelyekben a családod és a barátaid már nem tudnak megfelelő támogatást nyújtani. Fontos, hogy ezt felismerjétek, és olyan személlyel is dolgozni tudj a problémákon, aki a szaktudásával is melletted tud állni ebben a folyamatban. Ha nem vagy biztos abban, hogy kihez érdemes fordulnod, kérdezz meg nyugodtan rokon szakmákban dolgozó személyeket vagy ismerősöket arról, hogy kit tudnak ajánlani a számodra. 

Régóta megosztjuk az erőforrásainkat, így sokkal könnyebb
Régóta megosztjuk az erőforrásainkat, így sokkal könnyebbMatelly / Getty Images Hungary

#11 Az idegenek kedvességében is bízni lehet

Le kéne jutnod a babakocsival az aluljáróba? Szeretnéd kinyitni az ajtót, de egyszerűen nincs szabad kezed, hogy ezt megtedd? Válassz ki egy számodra szimpatikus járókelőt, vedd fel vele a szemkontaktust, kedvesen szólítsd meg, és kérd a segítségét. Hidd el, sokan nagyon készségesek lesznek, főleg, ha kiválasztva érzik magukat. Ne erőltesd egyedül azt, ami kis segítséggel pillanatok alatt megoldható apróság lenne. 

#12 Beszélgessetek sokat a szülőtársaddal

Ha mással vagy másokkal együtt nevelsz gyermeket, elengedhetetlen, hogy őszintén, rendszeresen és jó időzítéssel tudjatok beszélgetni a munkamegosztási kérdésekről, illetve arról, hogy ki mennyire érzi kimerültnek magát, mit tud vállalni, hol vannak a határai, mire volna szüksége ahhoz, hogy töltődni tudjon. Az a legjobb, ha előre egyeztetett időpontban, nyugodt körülmények között tudjátok időről időre átbeszélni ezeket a témákat. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor is mindig kérdezd meg, hogy oké-e neki most erről beszélni, mielőtt hirtelen beleugranál a dologba. Senkinek sem érdeke, hogy egy ilyen beszélgetés további feszültséget keltsen vagy vitába torkolljon. Egy csapat vagytok, lényeges tudnotok arról, hogy ki mennyire készült el az erőtartalékaival, és miként tudjátok támogatni egymást abban, hogy másokkal együttműködve ne csak életben tartsátok és ellássátok, de szeretni is tudjátok a gyerekeiteket, élvezni a velük töltött időt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek