A világ öt legfurcsább iskolája

Tanulni nemcsak hagyományos osztálytermi keretek között, hanem akár egy vasútállomáson vagy bunkerben is lehet. Mutatunk néhányat a világ legszokatlanabb oktatási helyszínei közül.

Míg a nyugati világban elsősorban a digitalizáció formálja a klasszikus osztálytermeket és a tanulási módszereket, a világ számos pontján a szegénység és/vagy a természet szül szokatlan helyzeteket: van, ahol jobb híján vasútállomásokon vagy a vízen koptatják a diákok az iskolapadot, és van, ahol egy veszélyes kanyontúra árán jutnak el az iskolájukba.

Úszó iskolák – Banglades

A heves esőzések okozta áradások és a nagy szegénység kombinációja olyan alapvető szolgáltatások elérését is megnehezíti Banglades lakói számára, mint az egészségügyi ellátás vagy az oktatás. Egy civil szervezetnek hála azonban az elmúlt években több mint száz iskola és orvosi központ jött létre – hajók átalakításával. 

Egy-egy úszó suliban könyvtár is üzemel, sőt számítógépekkel és internettel is fel vannak szerelkezve. A biztonság kedvéért az iskolák akár házhoz is mennek a gyerekekért, tanítás után pedig hazaviszik őket.

Dong Zong barlangiskola – Kína

A Dong Zong barlangiskola 1984-ben nyitotta meg kapuit a Kína egyik legszegényebb tartományában fekvő Mau nevű faluban. Mivel állami támogatásból nem sok jutott az itt lakóknak, nyolc környékbeli pedagógus úgy döntött, önállóan is megoldják a gyerekek képzését. 

A barlangiskola sok éven át gondtalanul működött, mígnem 2011-ben a kínai kormány bezáratta, mondván: ebben az országban nem barlanglakókat kell nevelni. Az érdembeli fejlesztésekre persze azóta is várnak a helyi lakosok. 

Gulu általános iskola, ahova ötórás kanyontúra árán jutnak el a diákok – Kína

A délnyugat-kínai Hanjüan megyében található Gulu általános iskolának egyetlen tanára van, de nem is ez a különleges benne, hanem az, hogy a diákoknak öt órájukba telik megközelíteni az iskolát, méghozzá nem is akármilyen terepen: extrém keskeny, meredek útvonalakkal, veszélyes kanyarokkal és sziklamászással tarkított kanyontúra árán jutnak csak el a gyerekek az iskolába – tanítás után pedig ugyanezen az útvonalon haza. 

Ugye, hogy ehhez képest nem is tűnik olyan vészesnek az az ajánlott napi 10 ezer lépés?

Iskola egy hidegháborús bunkerben – Új-Mexikó

Az USA első föld alatti iskolája a hidegháború ideje alatt épült az új-mexikói Artesiában. A három atombiztos ajtóval ellátott létesítmény célja – azon túl, hogy általános fedezékként szolgált – az volt, hogy egy esetleges bombatámadás után is zavartalanul folyhasson az oktatás. 

A magas fenntartási költségek miatt a bunkert 1995-ben bezárták, de népszerűsége miatt építettek fölötte egy új, bunkerre hajazó iskolát.

Iskolák a vasútállomásokon – India

Egy lelkes pedagógus, Inderjit Khurana jóvoltából India-szerte több ezer olyan gyerek számára nyílt lehetőség a tanulásra, akik azelőtt utcai kéregetéssel töltötték mindennapjaikat.

Az úgynevezett peroniskolák ötlete egyszerűen onnan jött, hogy Khuranának megesett a szíve néhány vasútállomáson kolduló gyereken, ezért rögtönzött tanórát tartott nekik – azóta pedig már egy kész hálózattá nőtte ki magát az elképzelés: a gyerekek kedvük szerint bármikor csatlakozhatnak egy-egy foglalkozáshoz, ahol verseket, dalokat tanulnak, báboznak – egyszóval sokkal szórakoztatóbb és hosszú távon kifizetődőbb dolgokat csinálnak, mint a kéregetés. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra