A napi 10 ezer lépés sem elég, de annyit sem teszünk meg

Sokáig úgy tudtuk, hogy naponta legalább tízezer lépésre van szükség ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket, ehhez képest saját bevallásuk szerint is alig több mint napi hatezret lépnek a magyarok. Az országos lépésverseny eredményei alapján pedig a valódi helyzet még rosszabb: egy nap átlagosan kevesebb mint 4500 lépést teszünk meg.

Bár a tudomány jelenlegi állása szerint a napi 10 ezer lépés sem elég, még ennyit sem teszünk meg – derül ki a Berlin-Chemie/A. Menarini Kft. támogatásával megvalósult országos lépésverseny, illetve a Gemius kutatóintézet felmérésének eredményeiből. Kiderült, mennyit mozgunk a mindennapokban.

Rengeteg előnye lenne, ha végre rászánnánk magunkat 

Pedig a megfelelő lépésszám segíthet az ideális testsúly elérésében, illetve a testmozgás számos betegség kialakulási esélyét csökkentheti, ahogy hozzájárul a lábunk egészségéhez is azáltal, hogy serkenti a vérkeringését. A napi tízezer lépés mítoszát a 60-as évek közepén terjesztette el Japánban a világ első lépésszámlálójának reklámja, és a kampány olyan jól sikerült, hogy később elismert szakértők világszerte számos tudományos kutatás központi témájaként ezt az adatot vizsgálták. Azóta ezt a számot több kutatás is megkérdőjelezte: a legfrissebb eredmények szerint nem kéne megállni a tízezredik lépésnél. Postások közreműködésével végzett kutatással bizonyították be a kutatók, hogy azok, akik naponta minimum tizenötezer lépést tesznek meg, jóval egészségesebb szívvel és érrendszerrel rendelkeznek.

Többet mozognak a nők, mint a férfiak

A felmérés a napi mozgással töltött időt és lépéseket vizsgálta, így elmondhatjuk, hogy nem az egészségmegőrzésről, inkább csak a mindennapi teendők kapcsán megtett lépésekről tanúskodnak az eredmények. De hogyan is mozgunk mi, magyarok? Szembetűnő, hogy míg a nők a hazai átlag felett teljesítve naponta több mint 6,5 órát mozognak, addig a férfiaknál ez a szám 25 százalékkal kevesebb, alig 5 óra. Talán nem meglepő, hogy településtípus szerint is jelentős különbségek mutatkoznak a mozgás tekintetében: míg a községek lakói aktivitás szempontjából toronymagasan vezetnek, addig a fővárosiak lépnek a legkevesebbet. Változatos eredmények mutatkoznak az egyes megyék összehasonlításában, hiszen míg például Jász-Nagykun-Szolnok megyében az átlagos 9287 lépésszám megközelíti a nemzetközi szervezetek által ajánlott egészséges szintet, addig Nógrád megyében csak napi 3368 lépést tesznek meg az ott élő emberek.

Vásárlás közben mozgunk a legtöbbet

Az eredmények nemcsak az átlagos lépésszámra mutatnak rá, hanem arra is, hogy pontosan milyen tevékenységek közben mozgunk a mindennapokban. Míg a napi lépésmennyiségünk 21 százalékát az otthoni házimunka, 26 százalékát a munkahelyünkre vagy az iskolába vezető séta adja, addig toronymagasan vezet a vásárlással töltött idő, hiszen a megkérdezettek napi mozgásának 34 százalékát tölti ki a plázázás, bevásárlás és a napi ügyek intézése. Tehát az adatokat vizsgálva egyértelmű, hogy életünk legnagyobb részét vásárlással és ügyintézéssel töltjük, amikor mozgásban vagyunk. Szomorú, de annak ellenére, hogy a sport egyre népszerűbb hazánkban, a többi mozgásformához képest a legkevesebb időt töltjük ezzel, mindössze a vizsgált esetek kevesebb mint 6 százalékát teszi ki sporttevékenység. A statisztika alapján megfigyelhető, hogy míg az alapfokú végzettségűek szinte minden mozgásformában az élen járnak a lépésszám tekintetében, addig a felsőfokú végzettségűek az utolsó helyen kullognak, és kizárólag a sportban tudnak másoknál magasabb lépésszámot felmutatni.

Minél kevesebbet mozogsz a hétköznapokban, annál nagyobb szüksége van a szervezetednek, hogy elkezdj sportolni
Minél kevesebbet mozogsz a hétköznapokban, annál nagyobb szüksége van a szervezetednek, hogy elkezdj sportolniEmirMemedovski / Getty Images Hungary

Igazából fogalmunk sincs róla, hogy hány lépést teszünk meg

A fenti adatok alapjául szolgáló reprezentatív alapon kimutatott statisztika a megkérdezett 2000 válaszadó saját bevallása alapján készült, tehát azt mutatja, mit gondolunk, hány lépést teszünk meg egy nap. A Lépésverseny azonban rá akart világítani, hogy a valóságban jól mérjük-e fel, mennyi időt töltünk mozgással. Éppen ezért egy országos roadshow keretében járt utána, hogy a leggyakoribb, vásárlással és ügyintézéssel töltött mozgási alkalom valójában mennyi időt vesz el az emberek életéből: üzletekben, bevásárlóközpontokban tesztelték az ott vásárlók mozgási szokásait, akik vállalták, hogy az üzletben tartózkodásuk alatt végig lépésszámlálót használnak. A verseny eredménye pedig megdöbbentő: míg a résztvevők átlagban úgy gondolták, hogy 3835 lépésnyit töltenek vásárlással, addig a valós átlag 799 lépés volt, a napi átlag lépésszám pedig csak 4466. Meg kéne próbálni megcélozni a 15 ezret.

Oszd meg másokkal is!
Mustra