Ekcémás a gyerek, és ételallergiával kezeled? Nem biztos, hogy jó ötlet

Nagyjából minden ötödik gyereket kezelnek ekcémával. Még az egészen enyhe esetek is komoly hatással lehetnek nemcsak a gyerekre, de az egész családra is. Sokan túl lesznek az egészen még az iskola megkezdése előtt, azonban olyan gyerekek is vannak, akik éveken keresztül szenvednek a bőrbetegségtől.

Az ekcémás gyerekek körében nagyobb az esély bizonyos élelmiszer-allergiák kialakulására, különösen akkor, ha a probléma a gyermek pár hónapos korában jelentkezik. Gyakran a szülők maguk is képesek diagnosztizálni az allergiát, főleg, ha egy adott étel fogyasztása után mindig ugyanazok a tünetek jelentkeznek, például hányás vagy hasmenés. De honnan tudhatjuk, hogy az ekcéma és az ételallergia összefügg? Ezúttal ebben segít a The Conversation.

Gyakran kapcsoljuk össze az étrenddel 

A legtöbb esetben a háziorvos segít az ekcéma kezelésében, a szülőkben azonban gyakran felmerül a kérdés, hogy nem ételallergia áll-e a tünetek mögött. Nehézséget okozhat az adott étel összekapcsolása az ekcéma állapotának súlyosbodásával, mivel gyakran a tünetek csak órákkal vagy napokkal az étkezés után jelentkeznek.

Az allergiás vizsgálatok eredménye amiatt is bizonytalan, mert az orvosok nem biztosak benne, hogy az adott étel milyen mértékben rontja az ekcéma állapotát. És bár az ekcéma és az ételallergia gyakran fordul elő együtt, az allergiát mégsem tekintjük az ekcéma kialakulása legfőbb okának. Sőt, az orvosok szerint az ekcéma vezethet az ételallergia kialakulásához.

Egy másik nehézség, hogy sok esetben a vizsgált gyerek csak érzékeny az adott ételre, nem pedig allergiás. Ilyen esetekben a gyerekek anélkül fogyaszthatják az adott élelmiszert, hogy rosszul lennének tőle. Így a tesztelés sok esetben felesleges.

Figyeljünk oda rájuk!
Figyeljünk oda rájuk!Tetiana Soares / Getty Images Hungary

Az ekcéma felismerése és kezelése nagyon fontos lenne, ennek ellenére azonban egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szülők vagy az orvosok nem veszik elég komolyan a tüneteket. Ha pedig mégis, sok esetben akkor is hónapokig tartó várólistákra kerülnek a gyerekek. De mi történik ilyenkor? Egy nemrég végzett online felmérés eredményei szerint sok szülő a saját kezébe veszi a betegség kezelését, és megpróbálják kizárni a potenciálisan problémát okozó ételeket. A tejtermékek, gabonafélék vagy tojás kizárása a gyerekek esetében pedig könnyen alultápláltsághoz vezethet.

Bár az ekcéma kialakulását leginkább a tojás vagy a földimogyoró fogyasztásával kapcsolják össze, a szülők azonban gyakran a tejtermékek és a gabonafélék fogyasztását is korlátozzák. Vannak orvosok, akik szerint az allergiavizsgálatok segíthetnek kideríteni a probléma forrását, míg mások szerint ezek a módszerek csak hozzájárulnak a szükségtelen táplálkozási korlátozásokhoz, amivel nagyobb kárt okoznak, mint az ekcéma önmagában.

Oké, akkor mi a megoldás?

Jelenleg is több kutatás folyik a témában, hiszen az allergia bizonyos kezelési lehetőségei még feltáratlanok. Amíg meg nem születnek az eredmények, addig a legtöbb, amit tehetünk, ha komolyan vesszük a tüneteket, de ahelyett, hogy a gyermekünk étrendjén változtatnánk, törekedjünk a betegség helyi kezelésére. Ebben segítséget nyújtanak a bőrpuhító és a szteroidos krémek. Azonban, ha egy bizonyos élelmiszer elfogyasztására azonnal reagál gyermekünk szervezete, vagy a krémek használata nem csökkenti a tüneteket, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek