A bőr szerepe az ételallergiákban

Az élelmiszerallergiával küzdő emberek száma egyre csak nő, a tünetek a kellemetlen közérzettől egészen a hirtelen bekövetkeztő halálig terjednek. Nemrég azonban kiderült, hogy bőrünk is fontos szerepet játszik az allergia kialakulásában.

Az allergiás reakció legsúlyosabb fajtája az anafilaxia, amely a szervezetnek allergének által kiváltott súlyos, generalizált, életveszélyes állapothoz vezető, immunológiai túlérzékenységi reakciója, és általában az immunrendszer rendellenes működésére vezethető vissza. A The Conversation számolt be arról, miként tölt be fontos szerepet a bőr a szervezet immunrendszerének kapujaként.

De mi köze ehhez a bőrnek? 

Az emberi bőr egy olyan védelmi rendszer, amely biztosítja, hogy a szükséges folyadékok (például a víz), fehérjék és ásványi anyagok a szervezeten belül, míg a káros anyagok kívül maradjanak. Szerkezetét tekintve olyasmi, mint egy téglafal, de aktívan reagál a külső hatásokra. Ez a védelmi rendszert több réteg sejtünkön kívül számos mikroorganizmus alkotja.

Az emberi sejtek természetesen leggyakrabban a szájon át érintkeznek az ételekkel, azonban az sem kizárt, hogy a szervezet a bőrfelszínen keresztül találkozik az allergén anyagokkal. Az immunrendszer nagyon eltérő módon reagálhat, ha az allergén anyagok az ételből először a bőrön keresztül jutnak a szervezetbe, nem pedig szájon át. Ennek általában az az oka, hogy a bőr összezavarja az immunrendszer azon képességét, mellyel megítéli az adott anyagról, valóban káros-e a szervezetre.

Egerek és emberek

Kutatások bizonyítják, hogy azoknál az egereknél, melyek a bőrükön keresztül érintkeztek tojásfehérjével vagy földimogyoróval, később allergiás reakciót váltott ki ezeknek az élelmiszereknek az elfogyasztása. Az ételallergia ugyanígy alakulhat ki az embereknél is.

Ételek fogyasztásakor általában a szervezet tolerálja azokat, ami azt jelenti, hogy nem történik immunreakció. De ha bőrön keresztül érintkezünk az adott étellel, előfordulhat, hogy hibás gének vagy valamilyen bőrprobléma – például ekcéma – miatt az élelmiszer-allergének átjutnak a bőrön. Ez stimulálja a bőr immunsejtjeit, ezáltal pedig a szervezet reagál az őt ért támadásra. Az ezt követő alkalommal a sejtekből allergiás reakciót fog kiváltani az adott étel fogyasztása.

Előjelezheti az ételallergiára való hajlamot, ha megfigyeljük, hogy a csecsemő bőrén keresztül mennyi víz párolog el születés után. Egy nemrég végzett kutatás eredményei szerint az élelmiszer-allergiában szenvedő emberek esetében molekuláris bizonyíték van arra, hogy a bőr másképp reagál, még akkor is, ha ránézésre nem veszünk észre különbséget.

Életet menthet, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mire vagyunk allergiásak
Életet menthet, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mire vagyunk allergiásakWojciech Kozielczyk / Getty Images Hungary

Kezelés és megelőzés

Vészhelyzetben az ételallergiát olyan gyógyszerekkel kezelik, amelyek ellensúlyozzák az anafilaxiás reakció sokszor életveszélyes tüneteit: az alacsony vérnyomást és a légúti elzáródást. Az anafilaxia azonnali beavatkozást igényel. A legsürgősebb beavatkozást maga a beteg is elvégezheti, ha veszélyeztetettsége ismeretében megfelelő, állandóan magával hordott, önmagának beadható injekciós eszközzel látják el, és annak használatáról megfelelően tájékoztatják, de ezt követően is szükség van orvosi ellenőrző vizsgálatra és utókezelésre. Az anafilaxia elsődleges gyógymódja az epinefrin (adrenalin), mely csökkenti a túlzott immunreakció hatásait.

A szülőkben – különösen akkor, ha a családban már volt rá példa – gyakran felmerül a kérdés, mit lehet tenni, hogy megakadályozzák a későbbi ételallergia kialakulását. Egy kutatás kimutatta, hogy a tojás és a földimogyoró bevezetése 3 hónapos kor körül csökkenti a későbbi ételallergia kockázatát, azonban ez a folyamat kevésbé volt egyértelmű a gyakoribb élelmiszerekkel, mint például a tej, a hal vagy a búza.

Egy másik, jelenleg is folyamatban lévő kutatás azt vizsgálja, hogy a krémek és testápolók használata csecsemőkorban csökkenti-e a későbbi élelmiszerallergia vagy bőrproblémák, például az ekcéma kialakulásának kockázatát.

Mindezek ellenére az a legelterjedtebb nézet, hogy aki teheti, a csecsemő hat hónapos koráig kizárólag szoptassa gyermekét. Bár nem ismert az anyatej ételallergia kialakulására való hatása, azt tudjuk, hogy számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.

Vannak, akik egyszerűen kinövik az ételallergiájukat, míg másoknak egy életen át figyelniük kell arra, milyen élelmiszerek fogyasztását kerüljék, hiszen előfordulnak olyan esetek is, amikor az illető tudtán kívül fogyasztott az allergén élelmiszerből, és szinte azonnal leállt a szíve. Míg a véletlenül elfogyasztott allergén étel nagyon veszélyes lehet, az immunterápia hatékonyságát vizsgálták a földimogyoró és a tej okozta allergia kezelésére. Az allergiát kiváltó okok vizsgálata lehetőséget nyújt újfajta kezelések kifejlesztésére.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek