Ez zajlik az ekcémás bőrben

Egyetlenegy fehérje hiánya felelős az ekcémás bőrben végbemenő összes változásért – állítja egy brit kutatás.

Már egy 2006-os kutatás is rámutatott a filaggrin névre hallgató fehérje és a bőrbetegség kialakulása közti kapcsolatra, azt azonban csak most sikerült pontosan meghatározni, mi is történik ilyenkor a bőrben. A gyerekek 20 és a felnőttek 3 százalékát érintő ekcéma tüneti kezelésére számos krém rendelkezésére áll persze az érintetteknek, az okok megszüntetésére azonban egyelőre nem vagyunk képesek. Ezen segíthet a Newcastle-i Egyetem tanulmánya – írja a Science Alert.

A genetikai mutáció okozta filaggrinhiány felelős egyébként az ichthyosis vulgaris vagy halbőr-betegség kialakulásáért is, amelynek során halpikkelyszerűen egymásra torlódnak a halott bőrsejtek. A britek szerint a filaggrin hiánya okozza ezeket a folyamatokat:

Elsőként mutattuk ki, hogy a filaggrin hiánya önmagában is elég lehet ahhoz, hogy számos más fehérje és mechanizmus megváltoztatása révén ekcémás tüneteket idézzen elő – mondta el a kutatás vezetője.

Így néz ki egy ekcémás roham
Így néz ki egy ekcémás rohamShutterstock

A kutatók mindezt egy háromdimenziós, laboratóriumi körülmények között létrehozott élő bőrmodell segítségével bizonyították be. Miután filaggrinhiányt idéztek elő a bőr legfelső részében, számos ezzel az egyetlen fehérjével, illetve annak hiányával összefüggő folyamatot azonosítottak a bőrben. Eszerint a sejtek felépítésére és a bőrt védő barrier funkcióra is hatással van a filaggrinhiány, ahogy arra is, ahogy a gyulladásos állapotokra és a stresszre reagál a bőr. Mindez 17 különböző fehérje működését módosítja a kutatók szerint.

A modelljüket ezután természetesen ekcémás betegek bőréből vett mintákkal is összehasonlították a britek, akik azt tapasztalták, hogy az ő bőrükben megtalálható fehérjék hasonló változásokon estek át.

Mindez könnyen lehet, hogy végre nemcsak a tüneti kezelést, hanem az ekcéma kialakulásáért felelős folyamatok orvoslását is lehetővé teszi majd.

Oszd meg másokkal is!
Mustra