A labda gömb és pattog, a hús golyó és omlik, a gyöngyfűző készlet az ágy alá gurul: a gömb alak mozgalmas, és csupa izgalom kapcsolódik hozzá. Egy újabb, jól variálható csudagolyó következik, ami szerethetővé teszi a főzelékeket, önmagában uzsonnaként is megállja a helyét, babakézben különösen jól áll, és édes verzióban gyümölcslevesek betéte is lehet. Dénes Dóra, az Édes pofa bloggere, megmutatja, hogyan csináld.
A sárgarépa megítélése nálunk nagyon hullámzó. Ha nyersen karikákra vágom, vagy ha salátába reszelem, nem fogy. Ha botocskákra vágom mártogatósok mellé, akkor megy. Ha párolom, nem megy, ha sütöm, megy. Sült répából bármit csinálhatok, főtt répából csak trükkökkel.
Télen azért próbálom menedzselni ezt a béta-karotinban gazdag zöldséget, mert kevés a szezonálisan termő vitamin, nyáron pedig azért, mert ez is erősíti valamelyest a bőr védelmét az UV-sugárzással szemben.
Nyaranta ebben jó a sárgadinnye, az őszi és sárgabarack és a batáta is, meg persze a jó öreg szalmakalap és naptej. A legtöbb gyökeret, amennyire csak lehet, igyekszem vékonyan hámozni, mert tápanyagainak jó része a külső rétegeiben, a háncsszövetben oszlik el. Ez a külső, sötétebb gyűrű, ami körülveszi a halvány szívszövetet. Érdekességképp a béta-karotint jobban hasznosítja a szervezet, ha a sárgarépát hőkezeljük, mert azzal megnyílnak a vastag sejtfalak és kiengedik értékeiket.
Így tehát a nyers répából nem jutnak több vitaminhoz a gyerekek, de természetesen fütyülni ugyanolyan jól lehet tőle, ha nyers, ha sült.
A sült sárgarépás zabgolyókhoz 3 közepes sárgarépára, zabpehelyre és némi kókuszolajra lesz szükséged. Az elkészítéshez és fűszerezéshez pedig kattints az Édes Pofa blogra!