Közel tízmillió gyerek szenved valamilyen fejlődési rendellenességben Amerikában, ám az orvosok igazán a drasztikus növekedés miatt aggódnak.

Tíz év alatt nyolcmillióról tízmillióra növekedett azoknak a gyerekeknek a száma, akik valamilyen fejlődési rendellenességben szenvednek - adta hírül a Pediatrics című folyóirat nyomán a Time.

A gyermekgyógyászati folyóiratban publikált tanulmány 1997-99-es és 2006-2008-as adatokat hasonlított össze. Az első mintavétel idején az amerikai gyerekek 12,8%-a, míg a kétezres években végzett vizsgálatkor a gyerekek 15%-a szenvedett valamilyen problémával. A betegségek skálája igen széles volt, a beszédhibától (dadogás) egészen az autizmusig terjedt.

Az orvosok szerint aggodalomra ad okot, hogy a különböző rendellenességek közül az autizmus és a hiperkinetikus zavarnak vagy szindrómának (ADHD, azaz figyelemzavarral együtt járó hiperkinetikus szindróma) nevezett tünetegyüttes növekedett a leginkább: előbbi négyszeresére, utóbbi harminchárom százalékkal.

A megnövekedett számok okát eddig nem sikerült tisztázni, ám a tudósok egyrészt az utóbbi évtizedben megnőtt idősebb kori gyerekvállalást, illetve az egyre több koraszülést vetették fel lehetséges okként, bár az autizmus esetében nem zárható ki, hogy csak a nagyobb figyelem miatt kerül napvilágra több olyan eset, ami eddig elkerülte a tudósok radarját.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.