Egy rossz masszázs nem csak a mamának, de a babának is árthat

Sokan hiszik, hogy várandós kismamákat nem szabad masszírozni. Előző cikkünkből kiderült, ez mennyire nem így van, most pedig Prenghy Adél okleveles aromaterapeuta segítségével picit részletesebben beszélünk a kismamamasszázs előnyeiről, és a benne rejlő lehetőségekről.

A kismamamasszázst leggyakrabban kényelmes, fekvő testhelyzetben végzik.
A kismamamasszázst leggyakrabban kényelmes, fekvő testhelyzetben végzik.

A kismamák masszírozása különleges figyelmet igényel. Egyrészt kevesebb a masszírozható pont, másrészt finomabb érintésekre van szükség, az egyre nehezülő pocak pedig már az éjszakai alváspozíciókat is lecsökkenti, nemhogy a masszírozáshoz valókat. De ha az ember túljut a kezdeti idegenkedésen, jó kezek alatt csodás élményben lehet része.

„Már az ötödik hónaptól kezdve fájt a hátam, a vádlijaim a B-vitamin szedése ellenére folyamatosan begörcsöltek, a nagy nyári melegben vizesedett a lábam, mindent összevetve nem voltam túl jó formában” – mesélte Elvira, aki első gyerekét várta a fenti „tünetekkel”. „Egy barátnőm ajánlotta, hogy menjek el a terhesség alatt erre a kismamamasszázsra, és én egy nap úgy keltem: nem akarok úgy emlékezni erre a néhány hónapra, hogy mindig fájt valamim!”

A masszázs után Elvira úgy érezte: felszabadult. „Voltam előtte kipróbálni egy másik kismamamasszázst, de bevallom, az az egy óra nem volt nagy élmény. A masszőrnő azt mondta, a kismamákat csak finoman lehet masszírozni, így hát fizettem egy csomó pénzt egy olyan masszázsért, amelyiknél jobbat kapok otthon, ha Andrást megkérem rá. Ezért nem is voltam abban biztos, itt mi lesz majd más... de ég és föld a különbség.”

Prenghy Adél szakértő csak egyet tud érteni Elvirával. Szerinte valóban lehet találni nagyon jó, és nagyon rossz masszázst – ebben a kismamamasszázs semmiben sem különbözik a többitől. Véleménye szerint leginkább bizalomra van szükség, nem lehet csak úgy „beesni” valahova az utcáról. „A legjobb, ha valakit úgy ajánlanak. A kismamamasszázs különleges terület, sokan nem is vállalják, mert nem ismerik a lehetőségeket, és félnek – joggal –, hogy valami bajt okoznak. A helytelenül végzett masszázzsal ugyanis ártani lehet mind a mamának, mind a babának, holott éppen az ellenkezője a cél.”

Optimális esetben ugyanis a kismamák felfrissülve, ellazulva és kipihenten távoznak. „Én speciel mindig jó érzésekkel, de nagyon fáradtan mentem hazafelé, amikor végeztünk a masszázzsal” – meséli ehhez képest Elvira. – „Viszont másnap elképesztő jó volt felébredni, és érezni, hogy nem fáj a derekam, kevésbé vizesedett a lábam, és kipihentebb vagyok, mint az elmúlt hetekben bármikor!”

Prenghy Adél hosszú évek óvónői munkáját adta fel a masszírozásért és a természetgyógyászatért. Élvezi, hogy munkájának eredményeképp elmúlnak olyan krónikus panaszok, amelyek meg tudják keseríteni az emberek életét. A kismamamasszázst hazai és külföldi szakemberektől egyaránt tanulta, és beleásta magát nem csak a vonatkozó szakirodalomba, de az illóolajokkal is megismerkedett, így komplex segítséggel tud szolgálni azoknak, akik felkeresik.

„Sok szakképzett masszőr van azért, aki kismamákat is fogad, tehát lehet nyugodtan hozzájuk fordulni” – említi. A személyes ajánláson kívül viszont nincs igazán jó mód a terep „felderítésére”. Vigyázni kell tehát, ismeretlen masszőr esetében érdemes a masszázs előtt vele elbeszélgetni. A baba három hónapos kora előtt nem szabad masszíroztatni, még egészen enyhén sem, a talpmasszázs pedig egy-két pont kivételével szintén tiltott terep. Nyirokmasszázst sem lehet alkalmazni, és a lábfejet is csak finoman lehet átnyomkodni, a boka területét kihagyva. Figyelni kell a használt illóolajokra is, mert van, amelyik szintén árthat a magzatnak. (Tiltott például az édeskömény és a menta, az alhasi vérbőséget, görcsöket is okozó, tehát ilyenkor kerülendő olajok teljes listája itt megnézhető!) És természetesen mindig érdemes kikérni az orvos véleményét a masszázs előtt.

„Ha viszont masszíroztat a kismama, a kényelem megteremtése a legfontosabb. A meleg, a takarók, a kényelmes ágy vagy a földön a sok párna segítségével olyan testhelyzetet kell teremteni ahol az izmok nem feszülnek. Az energiavonalak mentén a hát és a láb átsimítása jótékony, energiakiegyenlítő hatású, amely újjáéleszti a kismama testét és lelkét” – mondja el a dolgok hátteréről Prenghy Adél.

Jól hangzik. Már csak teherbe kéne esni, és mehetek masszázsra.

Fotó: Kováts Dániel
Oszd meg másokkal is!
Mustra