Tippek, hogy reggel ne készülj ki a gyerek miatt

A kisgyerekes családok körében nagy feszültségek között zajlik a reggeli készülődés. A kismamák közel háromnegyede állítja, hogy a reggeli stressz része a családi életüknek, és két tipikus problémát említettek: ha a gyerek nem akar elkezdeni felöltözni és ha képtelenség vele időben elindulni. Ezekre próbál megoldást találni Dr. Futó Judit, pszichológus, aki maga is anya.

A TNS piackutató cég vizsgálata szerint a reggeli feszültség különösen jellemző azoknál a családoknál, ahol egynél több gyereket kell elvinni az óvodába, iskolába. Természetesen a jelenség sokkal inkább jellemző a nagyvárosi családokra.

Dr. Futó Judit gyermek- és ifjúsági szakpszichológus szerint az állandó rohanás folyamatosa velejárója a stressz. „Nem szabad elfelejteni, hogy a szülők viselkedése az egyik legfontosabb modell a gyermekek számára, akik önkéntelenül is magukba szívják, utánozzák azt, amit otthon látnak.” – teszi hozzá dr. Futó Judit az AVEC Pszichoterápiás Intézet és Oktatási Központ munkatársa.

A rutin fontos a gyereknek

A gyerekek mindennapjaiban a rutinok, a szokások döntő jelentőséggel bírnak. Ez adja meg a gyerekek számára a biztonságos kereteket, a kiszámíthatóságot. A stressz, a rohanás, a kiszámíthatatlanság, a túlzott spontaneitás a családban a konfliktusok, veszekedések alapja.

Rutinok nélkül a mindennapok minden egyes alapvető mozzanata (mikor, hol mosunk fogat, hol esszük meg a reggelit, hánykor kelünk) megkérdőjelezhető, mind-mind alku tárgyát képezi nap mint nap. Ezzel rengeteg idő, energia megy el feleslegesen. A bizonytalanság, az alku helyzet pedig állandó vitaforrás.

Az anyáknak gond az öltöztetés

A reggeli készülődéssel járó gondok közül az anyák elsősorban a felkeléssel és az öltözködéssel kapcsolatban soroltak fel problémákat. A válaszadók 63 %-a említette az öltözködéssel járó problémákat, míg 69 %-uk már a felkelésnél is nehézségekbe ütközik reggelente.

A tipikus problémák: a kisgyermek nem akar elkezdeni felöltözni, öltözködés helyett inkább mást csinál, nem azt akarja felvenni, amit az anya készített ki neki.

Nehéz időben elindulni

Harmadik leggyakoribb esetnek a válaszadók az időben elindulás problematikáját említették. A gyerekek számának növekedésével a fent említett problémák hatványozottan jelentkeznek: nem akarnak felkelni az ágyból, túl lassan öltöznek, nem abba a ruhába akarnak öltözni, amit a szülő, legtöbb esetben az anyuka választ. A több kisgyermekes családokban a reggeli stressz nyilvánvalóan azért is fokozattan jellemző, hiszen az édesanyának meg kell osztania figyelmét csemetéi között, és ez még több koordinációt igényel.

Megoldások: előző este közösen válasszuk ki a ruhát

Az anyukák gyakran inkább felöltöztetik a gyereket, ahelyett, hogy valamilyen módon rávennék őket az önálló öltözködésre. Milyen trükköket vethetnek be az édesanyák a reggeli öltözködés körüli feszültség elkerülésére? Például előző este közösen kiválaszthatják a másnapi ruhákat, öltözködési versenyt vetnek be, felajánlják a kicsiknek, hogy ha gyorsan elkészül, a kedvenc ruhájában mehet el aznap, ösztönző, dicsérő szavakkal próbálják elérni a gyorsabb és hatékonyabb készülődést. A kérdés az, hogy mindezekre szánnak-e illetve tudnak-e elegendő időt szánni reggel a szülők.

A gyerek ne az utolsó pillanatban keljen fel

A pszichológus szerint a reggeli készülődéssel kapcsolatban a legfontosabb, hogy legyen rutinszerű. A gyermek aludjon eleget, és ne az utolsó pillanatban keljen fel. Mindig van egy-egy váratlan esemény.

Minél több dolgot készítsünk elő előző este. A pszichológus - aki maga is két kisgyermek anyukája - különböző trükköket vet be: felajánl a gyerekeknek előző este 2 vagy 3 alternatívát, amiből a kicsik választhatják ki, hogy másnap mit szeretnének viselni. Az öltözködési procedúrát meggyorsíthatjuk azzal, ha a gyerek számára minden nap valami apró, de vonzó tevékenységet helyezünk kilátásba, ha időben elkészül.

Az idő múlása azonban a gyermek számára is követhető kell, hogy legyen; „mutassuk meg az órán, hogy addig kell elkészülnie, amíg egy adott helyre érkezik a mutató, vagy kisebbeknél használjunk homokórát.” – javasolja dr. Futó Judit.

Oszd meg másokkal is!
Mustra