Reggelizz, mint egy király!

A táplálkozási szokások nagy része már gyerekkorban eldől. Ebben a családi minta, a szülők példamutatása igen jelentős. Szerencsére nálunk ez nem volt kérdés, hogy reggelizünk-e vagy sem. Inkább korábban keltünk, kelünk, de ez nem maradhat el. Ha pedig valamiért (például egy vérvétel miatt) mégis, akkor bizony, rosszul érzem magam.

Tudom, sokan azt érzik, hogy inkább tovább aludnának egy fél órával, mintsem kenegetnék a kiflit hajnalban. Bőven elegendőnek gondolják, ha gyorsan felhörpintenek egy kávét, esetleg menet közben a pékségben vesznek pár darab péksüteményt, rosszabb esetben pedig az ebédig éheznek. Az is lehet, hogy valaki nem is éhes, így számára például kifejezetten kínszenvedés lenne bármit is lenyelni a korai órákban.

Nos, a jó hír, hogy minden szokás kérdése. Ha kezdetben csak egy teát, majd friss vagy 100 %-os gyümölcslevet iszunk, később már lecsúszik egy joghurt, kefir is, akkor idővel odáig is eljuthatunk, hogy valami tartalmasabbat is elbírjon a gyomrunk. Ébredést követően ugyanis fél-egy órán belül érdemes elfogyasztani a reggelit. Ha mégsem megy, de hamar beérünk az iskolába, munkahelyre, akkor is csomagoljunk valamit, amit ott megeszünk, megiszunk. Ez lehet egy szendvics, teljes kiőrlésű lisztből készült keksz, friss gyümölcs, joghurt, gyümölcssaláta, müzliszelet. Bár ezt már inkább tízórainak nevezném, de lényeg, hogy ne az ebéd legyen a nap első étkezése.

A hazai táplálkozási felmérések eredménye többnyire az, hogy az iskolás gyerekek közül sokan reggeli nélkül indulnak az iskolába. Ez esetben romlik az iskolai teljesítmény is, mivel az éhségtől szédelegve nem fog jól az agy sem. Ráadásul, azok, akik rendszeresen kihagyják ezt az étkezést, nagyobb valószínűséggel híznak meg, mint a rendszeresen reggeliző társaik.

Ezt a negatív tendenciát felismerve, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) idén szeptemberben elindította a Startolj reggelivel! nevű programját. Tizenegy város tizennégy általános iskolája vett részt ebben. Az ötödik és nyolcadik osztályos diákok (kb. 1500-an) és tanáraik hat héten keresztül kapták meg ingyenesen a reggelijüket, amelyet az első szünetben közösen fogyasztottak el. Ugyan ez – ahogy fent említettem – inkább tízórainak számít, de így is hasznos eleme az egészséges táplálkozási szokásokra való nevelésnek. Amenüt az OÉTI dietetikusai állították össze. Ízelítőül: kétsajtos szendvics koktélparadicsommal, sonkás muffin, Jó reggelt! koktél (zabpelyhes müzli), sonkás salátatekercs bagettben, gyümölcsös tejberizs, zöldségropogós joghurtos túrókrémmel... A sok finomság mellett a tanulók és szüleik oktatásban is részesültek, hogy megtudják, miért is fontos reggelizni, illetve hogyan állíthatják össze a reggelijüket nap mint nap.

A program október 20-án zárult a SYMA csarnokban, ahol mintegy 750 gyermek reggelizett közösen a számos játékos és ismeretterjesztő program mellett. A hatékonyságot a szervezők kérdőívek segítségével mérték, az eredmények publikálása a későbbiekre várható.

Remélem, hogy a programban résztvevő diákok és családjaik nagy része számára hasznos és maradandó élményt jelentett ez a másfél hónap és a továbbiakban is megőrzik ezt a jó szokást, és beépítik a mindennapjaikba az itt megismert recepteket, ötleteket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek