Morzsaparti - Tésztasaláta gyerekekkel, gyerekeknek

A tésztasaláta több okból lehet, válhat nagy kedvencünkké. Nagyon rövid idő alatt – általában amíg a tészta megfő – elkészíthető, rendkívül egyszerű, ötletesen hasznosíthatjuk a vasárnapi ebéd maradékait, és a rosszevő gyerekekkel együtt készítve pont a pillanatnyi szájízük szerint lehet belepakolni a hozzávalókat.

A tészta

Nagyon sokféléből válogathatunk, a színezett, ízesített, barna lisztből készült tésztáktól a legegyszerűbbekig ízlés és pénztárca szerint. Érdemes néha kicsit megbolondítani a dolgot színezett vagy szokatlan alakú tésztával, a gyerekek nagyon szeretik. A masni-, tollhegy- vagy orsótészta ideális salátának, de (a levestésztákat kivéve) bármilyen előző napról maradt tészta is megteszi – legutóbb a maradék spagettit kevertem be. Személyenként kb. 10 dkg-ot számoljunk egy felnőttre. Egy trükk az energiaspórolásra, ha még nem próbáltad: ha újraforrástól számítva a tészta főzővizét 1-2 perc forrás után elzárjuk, fent hagyjuk a tűzhelyen, letakarjuk, néha átforgatjuk, kb. ugyanannyi idő alatt elkészül, mintha folyamatosan főznénk.

Az olaj

Érdemes hidegen sajtolt, extra szűz olivaolajat beszerezni, de ennek kissé erőteljesebb az íze, mint a finomítottnak. Persze, ha éppen nincs otthon, sima napraforgóolajat löttyintsünk a salátára – ettől még nem szakad ránk a gasztronómia mennyboltja… Bátran kísérletezzünk!

Az ecet

Nálam évek óta a balzsamecet a király! Aki nem próbálta még, feltétlenül tegye meg! Óvatosan kell vele bánni, kisebb adagra néhány csepp is elég, egy nagy tál családi salátára se tegyünk 1-2 kávéskanálnál többet, mert nagyon erőteljes, karakteres íze van, ami minden mást el tud nyomni. Sajátos ecet-olaj párosításokkal a csupán néhány alkotóelemből álló saláta is egyedivé tehető. Balzsamecetből érdemes a legjobbat, eredeti olaszt, lehetőleg modenait venni. Több évig eltartható, nagyon gazdaságos, és valóban fenséges ízt ad az ételnek. Bátran próbálkozzon az is, akinek – velem együtt – nem bírja a gyomra az ecetet, nem fog csalódni! A titok az, hogy bánjunk vele óvatosan!

A  zöldfűszerek

Nekem a tésztasalátához a provence-i keverék vált be. Nem annyira erős fűszerek vannak benne, hogy elnyomnák a többi alkotórészt, éppen csak annyit ízesítenek, hogy ne váljanak dominánssá. Bár a legtöbb zöldfűszernek gyógyhatása is van, aranyszabály ebben a kérdésben, hogy a kevesebb több. Előfordul, hogy olaszos fűszereket rakok a tésztasalátára. Használhatunk bármilyen, számunkra bevált fűszerkeveréket, de minden kis változtatás kibillent a megszokásból és színesíti a hétköznapokat, akár észrevétlenül is.

A zöldségek

Tavasszal-nyáron azt érdemes beletenni, aminek épp idénye van: az újhagymától, hónapos retektől kezdve, paprikán, paradicsomon, uborkán, répán át a zöldsaláták garmadájáig. Itt bátran tobzódhat a kreatív kedély. Rakhatunk bele friss csírákat is, ha kedvünk tartja. Érdemes kipróbálni, igazán élő eledellel tápláljuk magunkat, családunkat, ha csírákat is eszünk – de ezzel se essünk túlzásba, sokat nem szabad egy nap. Ősszel-télen sem kell lemondani a tésztasalátáról, párolt zöldségekkel melegen érdemes tálalni.

A fehérjedús kis plusz

No, az eb itt van elhantolva, ugyanis általában ez a kis plusz adja meg a tésztasaláta valódi karakterét. Ez szinte bármi lehet: főtt tojás, sajtkocka, tonhal vagy makréla, szardínia, akár jó minőségű felvágott, maradék húsvéti sonka, vasárnapi hidegsült felkockázva, szójaszószban pirított tofukocka, egy pohár natúr joghurt, kefir vagy tejföl – csak a kreativitásunk szab határt… Érdemes néha olivabogyóval, kapribogyóval, egy kis majonézzel, bármilyen kedvünkre való különlegességgel megbolondítani. Persze a feltétekből általában csak egyfélét tegyünk a salátába. A tejtermékek egymással harmonizálnak, de ha tojás mellé húst is rakunk bele, úgy biztosan nehéz lesz a saláta. Itt is érvényes alapelv, hogy a kevesebb több.

A saláta hűtőben 2-3 napig is eláll, de a tojásost ne tartsuk másnapnál tovább.

Néhány tipp:

·     A meleg salátát nagyon izgalmasan megbolondíthatjuk egy kis vajban párolt fokhagymával. Általában érdemes a meleg változatra párolt hagymákból készült meleg dresszinget önteni.

·     Ha olajos halat rakunk a salátába, általában nem kell külön olajat hozzáadni.

·     A tészta és minden egyéb aránya kb. fele-fele legyen a salátában.

·     Sózni csak a kész salátát sózzuk, ha szükséges. Gyakran előfordul, hogy az elején nem tudjuk, mi minden kerül még bele.

Ha nincs ötletünk, hogy mit kezdjünk a vasárnapi ebéd maradékával, vagy elméreteztük a pörkölthöz főzött tésztamennyiséget, érdemes belevágni a tésztasaláta-gyártásba – nem fogjuk megbánni!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek