Gyerekrágcsák a grissinitől a sajtos csigáig

Először is, köszönöm a múltkori kedves fogadtatást és a sok kommentet. A megjegyzések alapján a kívánságlista élére a babák-kisgyerekek által is fogyasztható, házi készítésű rágcsálnivalók kerültek, így most ezeknek a kéréseknek próbálok eleget tenni.

grissini
grissini

A receptek most inkább a sós rágcsák közül kerülnek ki, az első tej-, tojás- és szójamentes. A sajtos csiga más töltelékkel szintén készíthető tejmentes változatban.

A grissini és a csiga alapja egy kelt tészta, én pizzának, házikenyérnek is ezt sütöm.

Grissini

50 dkg liszt

1 tasak (7 gramm) száraz élesztő

só (nálunk két teáskanál vált be)

2 evőkanál olaj

2.8-3 dl meleg víz (amennyivel nem ragad a tészta)

A hozzávalókból tésztát készítek robotgép segítségével. Először 280 ml vizet javaslok hozzátenni, mert nekem eddig nem nagyon kellett több, de ez a liszt minőségétől is függ. A géppel jó hólyagosra dagasztatom a tésztát, akkor jó, amikor elválik az edény falától, nem ragad, egy gombócba áll össze. Letakarom, duplájára kelesztem. Ha megkelt, formázom.

Erre két verzió van: vagy letépkedek belőle és ezeket a tenyeremmel kb. 10 cm hosszú, kb. egy centi vastag rudakká sodrom, vagy az egész tésztát kinyújtom, felvágom egy centis csíkokra és tenyérrel megsodrom ezeket, hogy a hengeres formát megkapjam.

Nagyobb gyerekeknek ez biztos jó móka, be lehet vonni őket. 20 hónapossal még nem érdemes próbálkozni, mert csak megeszi a nyers tésztát.

Előmelegített 250 fokos sütőben kb. 8 perc alatt sül meg, de azért rá kell nézni, mert lehet, hogy előbb kész lesz.. Sütés előtt meg lehet szórni szezámmaggal, lenmaggal, reszelt sajttal, darálatlan mákkal, a tésztájába tehető zöldfűszer, és így tovább.

Kisebbeknek a natúr verzió a jó – főleg fogzási fájdalom ellen – nagyobbaknak mehetnek a fűszerek.

Érdemes a fele-harmada mennyiségű tésztából csinálni, a tészta maradékát pedig a következő recept szerint hasznosítani (vaj mennyiséghét ne felejtsétek el megfelezni-harmadolni).

Kelt sajtos csiga

a grissini tésztája

10 dkg olvasztott vaj

reszelt sajt

A tésztát a fent leírtak szerint begyúrom-dagasztom, duplájára kelesztem. Ha megkelt, átgyúrom, lisztezett felületen kinyújtom vékonyra, mintha pizzát készítenék. A tészta teljes felületét – a széleken 2-2 centit elhagyva – megkenem a vajjal, megszórom reszelt sajttal, majd feltekerem, mint a bejglit. Ha kész a rúd, azt két-három centi vastag szeletekre vágom, a tetejére rányomok még egy kis halom sajtot, sütőpapírral bélelt tepsire rakom és előmelegített, 200 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütöm.

sajtos csiga
sajtos csiga

Aki nem akar tésztagyúrással bajlódni, készen kapható nyers pizzatésztából, vagy esetleg leveles tésztából is elkészítheti

A vajhoz lehet keverni felaprított friss zöldfűszert, sonkát, olajbogyót, kevés reszelt vagy átnyomott fokhagymát tetszés szerint.

Tejmentes verzió: a csigát paradicsommártással, fokhagymás-fűszeres olívaolajjal vagy sajt nélkül készült pesto-val vékonyan megkenve szintén finom (esetleg növényi sajttal is meg lehet szórni, bár ebben a témában nem nagyon vagyok otthon).

Sós zabpelyhes keksz

20 dkg zabpehely

25 dkg reszelt sajt

5 evőkanál liszt

3 evőkanál tejföl

2 tojás

1/3 csomag sütőpor

kakukkfű (vagy más zöldfűszer)

Az alapanyagokat tálba teszem és tésztát formázok belőlük.  (Kevés só kell, a sajt miatt.) Folpackba csomagolva egy-két órát pihentetem a hűtőben. A sütőt 200 fokra előmelegítem. Kibélelek sütőpapírral egy nagy tepsit, a tésztából vizes kézzel diónyi golyókat formázok, és a tepsiben villával lelapítom őket. A kekszeket kb. 15 perc alatt kisütöm.

Reggeli keksz

Azért ez a neve, mert eléggé elítélhető módon legszívesebben ezt – vagy más édeset – eszem a reggeli kávé mellé.

10 dkg liszt
¼ kávéskanál szódabikarbóna
¼ kávéskanál sütőpor
¼ kávéskanál só
12,5 dkg puha vaj
15 dkg (barna)cukor
egy tojás
egy kávéskanál vanília kivonat
5 dkg durvára vágott dióbél
5 dkg apróra darabolt étcsokoládé
17,5 dkg zabpehely (a kisebb, puhább szemű változat)

A sütőt 180 fokra – légkeverésnél 160 fokra – előmelegítem, két tepsit sütőpapírral kibélelek. A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót összekeverem. A vajat a tojással, cukorral és a vaníliával krémesre keverem robotgép segítségével, majd hozzáadom a lisztes keveréket, végül pedig belekeverem a diót, csokoládét és a zabpelyhet is. A masszából diónyi golyókat csípek ki, a sütőlemezre helyezem, majd kézzel/villával laposra nyomom, hogy megkapjam a kívánt alakot. A kekszet az előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütöm. Nem kell megijedni, ennyi idő után a sütemény még nem szilárd, de hűlés közben megkeményedik.
A kisült kekszeket rácsra téve kihűtöm, és kekszesdobozban tárolom.

A diót kétéves kor előtt hagyjuk el, tegyünk bele mondjuk egy kevés aprított aszalt gyümölcsöt, például barackot. Egyébként nem muszáj beletenni semmi darabosat, akkor egy zabpelyhes alapkekszet kapunk. A lisztből egy-két evőkanálnyit édesítetlen kakaóporral is lehet helyettesíteni.

Továbbra is kérem, jelezzétek a kívánságokat a kommentekben. Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok mindenkinek.

Zsuzsi főz

Oszd meg másokkal is!
Mustra