Zsiga Melinda: „Az emberek saját magukkal foglalkozzanak, ne mások életével”

IMG 4230f (1)
Olvasási idő kb. 4 perc

Az elmúlt években először a Covid, majd a háború és a gazdasági válság forgatta fel igencsak az életünket és a világot is. A kihívásokkal mindenki másként birkózik meg. Hogyan élik meg mások ezt a nehézségekkel teli időszakot? Honnan merítenek erőt, hogyan őrzik meg a lelki békéjüket és a testi egészségüket? Zsiga Melinda is megosztotta a Dívánnyal, mely dolgokat teszi meg önmagáért.

Melinda számos kiváló sporteredménnyel büszkélkedhet: kétszeres amatőr világbajnoki bronzérmes kick-boxos, profi kick-box bajnok és amatőr magyar bajnoki helyezett ökölvívó. Kiválóságát egyrészt annak köszönheti, hogy a kihívásokkal teli időszakokban is tudatos tudott maradni. Sikerének másik kulcsa, hogy belátta, a feltöltődéshez néha meg kell engednünk magunknak, hogy lazítani is tudjunk.

„Egy kisállat mindig önzetlenül szeret”

„Engem a cicáim mindig feltöltenek. A háziállatok boldogságot, szeretetet visznek az ember életébe. Ők mindig önzetlenül ott vannak, várnak, szeretnek, akarják, hogy legyél nekik, és ez jó érzés számomra. Az is megnyugvást jelent, ha segíthetek más cicákon.”

„Nekem a sport egyszerre kötelesség és új kihívás is”

„A sport is mindig segít a feltöltődésben. Bár sportoló vagyok, ennek ellenére nekem is vannak olyan időszakaim, amikor nehezebben veszem rá magam a mozgásra. De ha sikerül eljutnom odáig, hogy mozogjak, sportoljak valamit, utána kivétel nélkül sokkal jobban érzem magam testileg és lelkileg is. Ezt mindenképpen javaslom, ha valaki úgy érzi, nehéz helyzetbe került, mert már 15-20 perc biciklizés is segíthet kiszakadni ebből. 

Nekem a mozgás egyszerre kikapcsolódás és kötelesség is. Akkor kötelesség, ha versenyre készülök, ilyenkor nagyobb rajtam a nyomás, és ha nem mozgok, bűntudatom lesz.

Minden egyéb esetben kikapcsolódást jelent a sport, illetve megadja nekem azt a lehetőséget, hogy olyan társaságban legyek, ahol szeretnek, motiválnak, erőt adnak, továbbá új kihívások elé nézzek, például egy erőnléti edzésen.” 

„Néha lazítani kell az önfegyelmünkön”

„Fontos, hogy az emberek saját magukkal foglalkozzanak, ne mások életével. A nők például sokat tehetnek a jó hangulat érdekében egy szép sminkkel, egy jó frizurával. Engem például ezek mindig feltöltenek, jó érzéssel töltenek el, mert szépnek és nőiesnek érezem magam tőlük; de van, akinek a vásárlás jelent kikapcsolódást."

Sokszor annyi is elég, ha eszünk egy finom ételt, és nem mindig csak az önmegtartóztatásra koncentrálunk.

Ez utóbbi az én életemben mindig nagyon fontos szerepet játszik, hiszen versenyek előtt nagyon figyelnem kell arra, hogy mit eszem. Éppen ezért kifejezetten jó érzés, amikor végre bűntudat nélkül ehetem azt, amit szeretek, például sütit, fagyit, csipszet, carbonara spagettit, mindent, ami nem feltétlenül egészséges. Miközben eszem, soha nincs bűntudatom, amikor lenyelem az utolsó falatot, akkor azonnal lelkiismeret-furdalásom lesz.

Ettől függetlenül azt gondolom, ezekre az örömökre is szükség van, amikor lazíthatunk az önfegyelmünkön és a korlátozásokon.”

„Tegyünk jót másokkal”

„Az énidőn túl lelkileg az is mindig feltölt, ha jó szívvel, elvárások nélkül segíthetek másoknak, ha jót tehetek valakivel. Pozitív energiával telít, ha az edzéseimmel, legyen az magán vagy csoportos, hozzájárulok mások jóllétéhez, vagy felkészíthetek valakit egy versenyre. Nagyon jó érzés azt megtapasztalni, hogy számítanak rám, hogy bíznak bennem.” 

„Jó emberekkel töltöm az időmet”

„Tudatosan ügyelek arra, hogy olyan emberekkel töltsem az időmet, akik építenek, és ne olyanokkal, akikkel nem érzem jól magam. Én nagyon hálás vagyok az edzőimnek, a csapattársaimnak. De az is sokat segít, ha csak egyedül vagyok, mert néha az is kell. 

Természetesen vannak barátaim, köztük sokan vannak olyanok, akiben megbízom, de alapvetően szinte mindenkivel megtartom a három lépés távolságot annak ellenére, hogy tudom, számíthatok rájuk. Ez ellentmondásos, tudom, de én alapvetően tartózkodó típus vagyok, és mindig bennem van egy érzés, hogy nem szeretnék senkinek a terhére lenni, ezért gyakran töltöm az időmet otthon, a két cicámmal.”

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek