Lakatos Márk: „Kreativitással a szorongások is feloldhatók”

DSCF0035R fekvo
Olvasási idő kb. 5 perc

Az elmúlt években először a Covid, majd a háború és a gazdasági válság forgatta fel igencsak az életünket és a világot is. A kihívásokkal mindenki másként birkózik meg. Hogyan élik meg mások ezt a nehézségekkel teli időszakot? Honnan merítenek erőt, hogyan őrzik meg a lelki békéjüket és a testi egészségüket? Lakatos Márk megosztotta a Dívánnyal, mely dolgokat teszi meg önmagáért.

Lakatos Márk szerint nem elég, ha csak megtanulunk a szorongásainkkal és a félelmeinkkel együtt élni, nagyon lényeges, hogy a rossz pillanatokkal kezdeni is tudjunk valamit. A stylist úgy véli, elsősorban abban lelhetünk harmóniára, ha önmagunk és mikrokörnyezetünk kreatív alkotói vagyunk.

A mozgás levezeti a feszültséget

„A mozgás nagyon fontos számomra, mert amellett, hogy kondicionál, egyben egy lehetőség a feszültséglevezetésre. Miután futni nem szeretek, és a térdeim sem bírnák, rendszeresen járok salsafitneszre, és mellette kardiózom is. A mozgást önmagáért is szeretem, de kiváló alkalmat ad arra, hogy közben meghallgassam a kedvenc zenéimet. Ráadásul a kettő együtt, a sport és a zene meditatív, relaxáló tevékenység is egyben.”

Az alkotás teremtés és egy önismereti út is egyben

„A világ dolgai közül csak nagyon kevésre van ráhatásunk, ellenben a saját életünkre, hangulatunkra van befolyásunk, például úgy, ha alkotó módon tekintünk saját magunkra. Kiváló módszer lehet erre a saját külsőnk kitalálása, ami egyben egy kommunikációs eszköz is, miután lehetőséget ad arra, hogy kifejezzük belső tulajdonságainkat. Szakmámból adódóan szerencsés vagyok, hogy ezt az izgalmas önismereti utat másoknak is megtanítsam. 

Jó érzéssel tölt el, hogy valami olyat adhatok másoknak, amivel megtalálhatják magukban azokat az értékeket, melyeket egyedül esetleg nem vennének észre. 

Önmagunk kitalálása is egy alkotói folyamat, de a kreativitás egyéb más tevékenységben is felfedezhető. Lehet az a kertészkedés vagy akár a főzés is, a lényeg a kreáció, amikor a semmiből teremtünk valamit.

Keressünk utat saját magunkhoz

„A kreativitás nem csak abban segíthet, hogy kitaláljuk, milyen legyen a külsőnk. Jó, ha a szorongásaink irányába is megnyilvánul. Jó, ha el tudjuk fogadni, hogy teljesen természetes reakció, ha szorongunk, és az is, ha adott esetben vannak depresszív fázisaink. Nem elég, ha csak megtanulunk ezekkel együtt élni, lényeges, hogy ezekkel a rossz pillanatokkal kezdeni is tudjunk valamit.

Fontos továbbá, hogy a kellemetlenségeinket ne akarjuk mindenáron elnyomni magunkban, és ne érezzük magunkat bűnösnek, elégtelennek vagy gyengének azért, mert hatással vannak ránk a világból érkező negatívumok.

Az önostorozás helyett közelítsünk tudatosan a témához, és keressük meg a szorongást oldó eszközeinket. Én például rendszeresen terápiára járok, és azt gondolom, hogy erre az emberek nagy részének is szüksége lenne, hogy el tudjuk fogadni a saját gyengeségeinket és szorongásainkat, és, hogy ezeket inkább megismerni próbáljuk, mint elfojtani és elnyomni.”

Mások megértése is elvezethet saját magunkhoz

„Számomra különösen fontos szerepe van a kultúrának akkor, amikor úgy érzem, elkezd sötétedni a világ, és vele együtt nehezedik körülöttem az élet. Nagyon lényeges, hogy ilyenkor olyan zenéket, filmeket, színdarabokat, könyveket fogyasszunk, olyan kiállításokra menjünk el, ahol megismerhetjük mások gondolatait, érzelmeit, látásmódját, és ezeket saját magunkban feldolgozzuk. Ez az empatikus folyamat akár terápiás élményt nyújtó érzelmeket is ébreszthet bennünk. Hiszek abban, hogy a művészet is egy olyan gyógyító eszköz, amivel nagyon sokat tehetünk saját magunk testi, lelki egészségéért.”

Építsük és mélyítsük a kapcsolatainkat

„Amikor úgy érezzük, hogy világszinten összecsapnak a fejünk fölött a hullámok, és ezt nem tudjuk kontrollálni, hiszen nem vagyunk hatással a folyamatokra, akkor az emberi – legyen az családi vagy baráti – kapcsolataink elmélyítésében és építésében találhatjuk meg a kreatív erőnket. Ez mindenképpen egy olyan pozitív visszacsatolás, amiből töltekezhetünk; mert bár nem tudunk hatással lenni sem a klímakatasztrófára, sem a háborúra, sem az inflációra, de arra igen, hogy a számunkra fontos emberekkel tartalmasabb és értékesebb kapcsolatot alakítsunk ki.

Ez már egy óriási sikerélmény, és egy olyan ajándéka, élménye az életnek, ami kompenzálhatja az abból adódó szorongást, hogy a globális problémák, nehézségek ellen szinte semmit nem tehetünk.

Ráadásul a barátokkal, családtagokkal való kötődést az előbb említett négy kapaszkodó: a sport, a kreativitás, a kultúrafogyasztás és az önismeret csak tovább erősíti.”

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek