A nagyi módszere lenyugtat és egészségesebbé tesz, ráadásul ki sem kell mozdulni hozzá

GettyImages-83809878
Ványik Dóra

Ha olyan tevékenységre vágysz, ami megelőzheti a depressziót, a magas vérnyomást és a demenciát, ne is keresgélj tovább!

Egy közös hobbi összehozhatja a családtagokat, sőt, a környéken élőket is, lehetőséget ad azoknak, akik egyedül érzik magukat, hogy megéljék a valahová való tartozás élményét. A kötés, horgolás, makramé és egyéb kézműves elfoglaltságok pedig kimutathatóan támogatják a szellemi és testi egészséget is.

Enyhíti a szorongást és a depressziót 

Ha eddig azt érezted, hogy amikor leülsz varrni, kötni vagy horgolni, azzal időt veszel el a háztartási feladatoktól vagy éppen a gyerekektől, akkor ezt most felejtsd el. Ugyanis az Egyesült Királyságban több felmérést is készítettek, és ezek eredményei azt támasztották alá, hogy, amíg elkészül a sál, a sapka vagy a hímzés, valójában nagyon sokat teszel magadért és így a környezetedben lévőkért is. Csökkenti a stresszt, jót tesz a szíved egészségének; és ez csak kettő a számtalan pozitív hatás közül. 

Ki mondta, hogy a kötés nem menő?
Ki mondta, hogy a kötés nem menő?Betsie Van Der Meer / Getty Images Hungary

Az olyan típusú hobbik például, amelyek rendszeres, ismétlődő mozdulatokra épülnek, segítenek ellazulni, egyfajta meditatív állapotba kerülni, ennek hatására pedig csökken a vérnyomás, a stressz. Nemrégiben készítettek egy kutatást 500 olyan nő részvételével, akik rendszeresen horgolnak, és mindannyian arról számoltak be, hogy amikor kedvenc hobbijukkal foglalkoznak, elfelejtik a problémákat, leteszik a mindennapok szorongását és a depressziós gondolatokat. 

Enyhíti a krónikus fájdalmat

Az angol foglalkozásterapeuták társasága több mint 3500 olyan résztvevőt vizsgált, akik rendszeresen kötnek. A kutatás végén azt állapították meg, hogy mind a pszichológiai állapotra, mind a szociális kapcsolódásokra jó hatással van a kötés, ezzel nagyban javítva az életminőséget.

A kötés, a horgolás olyan, mint egy bonyolult rejtvény
A kötés, a horgolás olyan, mint egy bonyolult rejtvényWestend61 / Getty Images Hungary

Egy jótékonysági kötős egyesület 14 ezer önkéntese esetében vizsgálta, hogy hogyan változtatja meg a hobbijuk a hangulatukat. Kiderült, hogy a már említett pozitív hatások mellett – csökkenti a vérnyomást és a depresszióra való hajlamot – a kötés enyhíti a krónikus fájdalmat is, mert az ismétlődő mozgás növeli a szerotoninszintet, a figyelem pedig máshová összpontosul, nem a fájó tagokra. 

A kötés, horgolás olyan, mintha zongoráznánk 

Amikor egy-egy új kézműves projektbe kezdünk, tele vagyunk tudásszomjjal, és amikor sikerül egy új technikát elsajátítani, az növeli az önbizalmunkat. Nem csoda, hogy az Egyesült Királyságban már több munkahelyen, iskolában és kórházban is működik kötő- vagy hímzőklub. A kötés ráadásul – mivel mindkét kezet használjuk, és különböző mozgást végzünk velük – munkára ösztökéli mindkét agyféltekét, pontosan úgy, mintha zongoráznánk. A kötésnek hasonló előnyei vannak, mint egy összetett rejtvénynek, például egy nehezebb sudokunak. A rendszeres gyakorlás javítja a koncentrációt, a mintafelismerést és a memóriát is.

A kézművesklubokban mindig van közös téma
A kézművesklubokban mindig van közös témaPixelCatchers / Getty Images Hungary

Arról nem is beszélve, hogy azok az idősek, akiket az elmagányosodás réme fenyegetne, lehetőséget kapnak egy kézművesklubban, hogy emberek között legyenek, beszélgessenek, és érezzék, hogy tartoznak valahova. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra