Félmillió embernek egy órával kevesebb alvás is elég, te közéjük tartozol?

A túl sok és túl kevés alvás is rosszabb kognitív teljesítményhez és a mentális egészség romlásához vezethet. Kínai és amerikai kutatók most megállapították, hogy éjszakánként hét óra alvás az ideális mennyiség közép- és időskorban is.

A Cambridge-i Egyetem és a sanghaji Fudan Egyetem tudósai közel félmillió 38 és 73 év közötti felnőtt adatait vizsgálták meg. A vizsgálatban részt vevőket alvási szokásaikról, mentális egészségükről és jólétükről kérdezték, és egy sor kognitív tesztet is végeztettek velük.

Hét óra épp elég

Csaknem 40 ezer résztvevőtől kaptak a kutatók agyi MRI-felvételeket és genetikai adatokat. 

Az adatok elemzéséből kiderült, hogy a túl rövid, de a túl hosszú alvás is összefüggésbe hozható a kognitív teljesítmény csökkenésével.

Az érintettek lassabban teljesítették a teszteket és gyengébb volt a figyelmük, valamint rosszabb volt a problémamegoldó képességük is.

A túl sok és túl kevés alvás is rosszabb kognitív teljesítményhez vezethet
A túl sok és túl kevés alvás is rosszabb kognitív teljesítményhez vezethetjacoblund / Getty Images Hungary

„Minden egyes órával, amellyel eltávolodtak a hét órától, rosszabb lett a teljesítményük. Úgy tűnik, hogy az agyunkban alvás közben lezajló folyamatok nagyon fontosak testi és lelki egészségünk megőrzéséhez. A jó éjszakai alvás az élet minden szakaszában fontos, de különösen az idősebb életkorban. Ez legalább annyira jelentőségteljes, mint az edzés” – írták a tanulmányban.

A mély alvás hiánya is negatív lehet

A túl sokat vagy túl keveset alvó embereknél gyakrabban jelentkeztek a szorongás és a depresszió tünetei, és rosszabb volt a közérzetük. Az elégtelen alvás és a kognitív hanyatlás közötti kapcsolat lehetséges oka a lassú hullámú vagy mély alvás megzavarása lehet. 

Ez utóbbi már csak azért is fontos, mert a mély alvás hiánya megakadályozhatja az agyat a méreganyagoktól való hatékony megtisztulásban.

Hét óra pont elég?
Hét óra pont elég?Mystockimages / Getty Images Hungary

Van némi bizonytalanság a nyolc- vagy attól többórányi alvás esetében

A kutatók azt még nem értik, hogy a nyolc- vagy több órányi ágyban töltött idő miért és hogyan okozhat problémákat. Az egyik magyarázat az, hogy a rossz minőségű, zavart alvású emberek általában hosszabb ideig alszanak – vagy próbálnak aludni –, mert fáradtnak érzik magukat. „Nem igazán értjük, miért jelentene problémát a hosszabb alvás. Az okok, amelyek miatt az idősek rosszabbul alszanak, összetettnek tűnnek. Genetikai felépítésünk és agyunk szerkezetének kombinációja is befolyásolja” – írták a szakértők.

Hogy akkor most mi a jó? Mindenkinek az, amitől pihentnek, frissnek és energikusnak érzi magát.

A hétórányi alvásra érdemes törekedni, de azért ha kicsivel több vagy kevesebb sikerül, ne essünk kétségbe.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra