Ezeket a tárgyakat hagytuk már el vonaton: az egyetemi jegyzet csak a kezdet

GettyImages-897447718
Olvasási idő kb. 6 perc

Akár a feledékenység évének is kikiálthatnánk 2023-at, mert úgy tűnik, hogy már most leköröztük 2022-t – már ami a vonaton és buszon hagyott értékeinket illeti. És ezt bizonyítani is tudjuk.

Lehet, hogy azt könnyebb volna megtippelni, hogy miket felejtünk fenn a tömegközlekedési eszközökön, azt viszont már talán nehezebben saccolnád meg, hogy évente vajon hány holmit hagyunk ott. 

Hanyagabbak vagyunk, mit tavaly

Ha idén te is hagytál már el vonaton pénztárcát vagy telefont, akkor a te holmid is az egyike annak a 14 545 darab tárgynak, amelyet 2023 első nyolc hónapjában a buszon vagy a vonaton felejtettünk. Ha a januártól szeptember elejéig tartó időszakot vesszük górcső alá, akkor elmondhatjuk: 2023-ban feledékenyebbek vagyunk, mint tavaly voltunk.

A MÁV-VOLÁN csoportnak 2022-ben leadott tárgyak száma ugyanis kereken 18 770 volt, ami azt jelenti, hogy átlagosan havi 1564 holmit hagytunk el.

Noha 2023-nak még nincs vége, de az már az eddigi adatok alapján is jól látszik, szertelenségünkkel megdönthetjük a tavalyi évet: az első nyolc hónapban ugyanis a havi szám 1818-ra nőtt. 

Idén arányaiban több dolgot hagytunk már fenn vonaton, mint tavaly
Idén arányaiban több dolgot hagytunk már fenn vonaton, mint tavalyMarioGuti / Getty Images Hungary

Elárvult tárgyak

Noha mióta világ a világ, veszítünk el dolgokat, így nem meglepő, hogy pont a tömegközlekedési eszközökön árvulnak el szeretett értékeink. Az viszont már több mint meglepő, hogy milyen hosszú a talált tárgyak listája.
„Az utasok többnyire telefonokat, pénztárcát, bankkártyát, kistáskákat, hátizsákokat, tornazsákokat, bőröndöt, iratokat, okmányokat, könyveket, ruhaneműt, köztük kabátot, pulóvert és sapkát, valamint szemüveget, esernyőt, kulacsot és bizsukat felejtenek a vonatokon, buszokon és az állomásépületekben” – tudtuk meg a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatóságától, hozzátéve:

a legértékesebb elhagyott tárgyak nagyságrendileg néhány százezer forintnyi értékűek.

Gyakori „vendég” a könyv a talált tárgyak osztályán
Gyakori „vendég” a könyv a talált tárgyak osztályánEva-Katalin / Getty Images Hungary

Egy helyen az értékeink

A MÁV-VOLÁN-csoport 2022-es fejlesztése során a MÁV-START-hoz hasonlóan a Volánbusz is központosított elektronikus találttárgy-nyilvántartást vezetett be, 2022. március 1. óta pedig egységes adatbázisba kerülnek a vonatokon, a buszokon és az állomásokon elhagyott értékek. Miután ezek már a rögzítés után azonnal megjelennek a MÁVDIREKT rendszerében, a közös adatbázisnak köszönhetően könnyebben fellelhetők a talált tárgyak.

Ők a becsületes megtalálók

Az elveszett tárgyakat általában a vonatokon és autóbuszok jegyvizsgálói, az autóbusz-vezetők, a takarítószemélyzet vagy az utasok találják meg és adják le a vasút-, illetve autóbusz-állomások forgalmi irodáiban, ahol egyébként a tárgyakat is nyilvántartják. Jó hír, hogy a lába kélt hasznos holmik nagy része általában visszakerül a tulajdonosához, az idei összesen több mint 14 és fél ezer – 9800 vasút- és 4745 a busztársaságnak – leadott eszközből csaknem 11 ezret újra a kezükbe vehettek a gazdái. 

Az elveszett tárgyakat általában a jegyvizsgálók találják meg és adják le a forgalmi irodákban
Az elveszett tárgyakat általában a jegyvizsgálók találják meg és adják le a forgalmi irodákbandaniele russo / Getty Images Hungary

Hogy és hol keressük?

A MÁV tájékoztatása szerint az elhagyott tárgyak tulajdonosai a MÁVDIREKT-nél érdeklődhetnek az értékeik után, amelyeket az általuk megadott helyszínen, az elveszített holmi jellemzőinek megadásával át is lehet venni.
„Ha az elveszett tárgy, bankkártya vagy okmány tulajdonosa név szerint azonosítható, a munkatársak eljuttatják a bankkártya-kibocsátónak, a megtalált személyes okmányokat pedig az azt kiállító hatóságnak. Ha azonban a tulajdonos személye nem azonosítható, a tárgyat az adott állomáson 8 napig, majd a kijelölt gyűjtőhelyeken általában 90 napig őrzik” – magyarázta a MÁV kommunikációs igazgatósága, hozzáfűzve:

a romlandó élelmiszereket természetesen csak rövid ideig tárolják, amelyeket érdeklődés hiányában megsemmisítenek.

Így hagyjuk el a pénzünket

Mint megtudtuk, az elárvult pénzt jellemzően nem csak úgy, hanem általában táskában, kabátban vagy pénztárcában adják le.

A biztonságos kezelés érdekében az elvesztett tárgyak tartalmát tételesen nyilvántartásba veszik, és ha a pénzösszeget is tartalmazó tárgyért egy-két napon belül nem jelentkeznek, akkor a pénzt jegyzőkönyvezik.

Természetesen arra is van megoldás, ha a megtalált pénzt senki sem keresi, vagy nem beazonosítható a hanyag utas elérhetősége – mert például nem a személyes okmányaival együtt hagyta el az értékét –, akkor a hatályos polgári törvénykönyv alapján az a magyar állam tulajdonába kerül.

A legfurcsább tárgyak, amiket vonaton felejtettek

Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy kicsiny országunk határain kívül nem a pénztárca, a telefon, a laptop vagy épp az egyetemi jegyzet elhagyása lenne a legnagyobb sláger. Ám azért ennél merészebb dolgokat is veszítettek már el vonaton. Az angol First TransPennine Express járatain utazás után maradt már fenn például egy közel 2 méter magas felfújható dinoszaurusz, hamuval teli urna, próbababa, műfogsor, csirkeszárny, hörcsög, gyík vagy épp gitár. Ha azt gondolod, e felsorolást nem sikerült felülmúlni, akkor álljon itt az East Midlands igencsak tartalmas, vonaton felejtett tárgyainak listája is, amelyen ugyanúgy ott szerepel egy több mint kétméteres szörfdeszka, óvszer, lábprotézis és egy életnagyságú Donald Trump, korábbi amerikai elnök papírból. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek