A 10 legilletlenebb viselkedés a közösségi közlekedés során

GettyImages-608867623
Vermes Nikolett

Felelősséggel tartozunk másokért, akikkel egy járaton utazunk, legyen szó buszról, vonatról, villamosról vagy repülőgépről. Mégis vannak, akik fütyülnek a közlekedési illemre, és ezzel kellemetlen helyzetbe hoznak másokat. De mit tehetünk, hogy elkerüljük a megbotránkoztató pillanatokat?

„A közösségi közlekedés fogalma abban különbözik a tömegközlekedéstől, hogy már eleve fegyelmezett viselkedésre int, hiszen a közösség tagjaként alkalmazkodni szoktunk másokhoz” – mondja dr. Veszelszki Ágnes kommunikációkutató, tanszékvezető egyetemi docens az NKE-n, a Protokollkommunikáció oldal szerzője. Éppen ezért fontos, hogy kiemelten figyeljünk a következő szabályok betartására, hogy megelőzzük a kínos szituációkat.

1. Adjuk át a helyünket a buszon 

Az első és legfontosabb szabály, hogy mindig segítsük a rászoruló személyeket, akikkel egy közlekedési eszközön utazunk. Adjuk át helyünket az időseknek, a kismamáknak vagy a mozgásukban korlátozott személyeknek. Jelezzük, hogy hajlandóak vagyunk lemondani pillanatnyi kényelmünkről, hogy más számára megkönnyítsük az utazást. Amikor viszont nem fogadják el a felajánlást, ne kezdjük el győzködni a másik embert, mondván „de, nyugodtan üljön csak le” vagy „miért nem ül le?”, hanem tartsuk tiszteletben, ha valaki nem él ezzel a gesztussal. Az is lehet, hogy a személy rövid időre szállt fel a buszra, és nagyobb gondot okozna számára helyet foglalni, majd hirtelen felállni leszállás előtt.

A SMS- vagy üzenetírással ne zavarjuk a velünk együtt utazó személyeket /Fotó: GettyImages
A SMS- vagy üzenetírással ne zavarjuk a velünk együtt utazó személyeket /Fotó: GettyImages

2. Ne tolakodjunk! 

Vannak olyan napszakok, amikor sokan sietnek valahová, például munkába, iskolába vagy hazafelé. „Akkor is figyeljünk arra, hogy ne tapossunk rá mások lábára, amikor a szokottnál nagyobb tömegben utazunk. Mindig törekedjünk rá, hogy mások zavarása nélkül érjük el az érkező buszt vagy villamost” – figyelmeztet a kommunikációkutató szakember.

3. Óvatosan a csomagokkal!

Gyakori, hogy a buszon meglök minket valaki a hátizsákjával, vagy hogy éppen mi magunk okozunk kellemetlenséget valakinek a saját táskánkkal. Ezért helyezkedjünk úgy, hogy ne lógjunk be mások intim zónájába, legyen szó egy hátizsákról, bevásárlószatyorról vagy egy nagyobb csomagról.

4. A telefonbeszélgetés csak ránk tartozik

„Kíméljünk meg másokat attól, hogy éppen miről beszélünk egy hozzátartozónkkal. Ne hangosítsuk ki a készüléket a közösségi közlekedés során, és ne használjuk a kamera funkciót sem, hiszen így olyan személyek is bekerülnek a hívásba, akiket ez nem érint. A videóhívást azért nem javaslom, mivel látszódhatnak rajta idegen személyek is, akik ezt nem szeretnék.

A privát telefonhívás ránk tartozik, nem a nyilvánosságra! Amennyiben halaszthatatlan ügyről van szó, legyünk tapintatosak, kerüljük a túl hangos beszédet” – javasolja a szakértő.

5. A kolbászos szendvicsnek nem itt van a helye!

Bár a tömegközlekedési eszközökön nem szabad ételt és italt fogyasztani, egy hosszú út során előfordulhat, hogy élelmet veszünk magunkhoz. Ilyenkor ügyeljünk rá, hogy az ételnek ne legyen erős szaga, vagyis ne zavarjunk vele másokat, és az ital se okozzon kellemetlenséget, szennyeződést a járművön.

6. A saját helyünkre üljünk

A helyjegyes járatokon fontos, hogy a saját ülésünkön foglaljunk helyet. Amennyiben tévedés történik, és kiderül, hogy elfoglaltuk valaki másnak a helyét, udvariasan engedjük át a számára fenntartott helyet. 

Dr. Veszelszki Ágnes, a Protokollkommunikáció oldal szerzője
Dr. Veszelszki Ágnes, a Protokollkommunikáció oldal szerzőjeTungler Andrea

7. Legyünk türelmesek a gyerekekkel

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy nehéz lehet kisgyerekekkel utazni hosszú távon. Amikor a kicsi túl hangos vagy rosszalkodik, maradjunk toleránsak. Amennyiben szülőként vagy kísérőként utazunk kisgyerekkel, gondoskodjunk róla, hogy lefoglalja magát, készüljünk csendes játékkal, mesével, beszélgetéssel.

8. Állattal a közösségi közlekedésben

„Az állatokra külön előírások vonatkoznak, ezekről tájékozódjunk, mielőtt jegyet vásárolunk. Amennyiben betartunk minden vonatkozó előírást, akkor is fontos, hogy gazdaként figyelmeztessük az állatot a helyes viselkedésre, ezzel elkerülve az esetleges nézeteltéréseket” – hívja fel a figyelmet dr. Veszelszki Ágnes.

9. A rollert ne toljuk másnak!

Amikor rollert vagy biciklit szállítunk villamoson vagy vonaton, akkor a kijelölt helyre tegyük, közben ügyeljünk rá, hogy ne zavarjunk vele másokat. Ne toljuk neki más lábának a kerékpárt vagy rollert!

10. Mozgólépcsőn is álljunk jó helyre!

Idetartozik a mozgólépcsőkön ismert etikett is, vagyis lehetőleg ne lépjünk túl közel másokhoz, illetve a jobb oldalon álljunk, hogy a bal sávot fenntartsuk azoknak, akik sietnek.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra