Van olyan étkezéssel kapcsolatos bölcsesség, amit már ezer éve tudunk, például, hogy nem jó túlenni magunkat, a vörös és feldolgozott húsokkal érdemes vigyázni, ahogy a cukorral is. Akadnak olyan újabb információk, mint a vitaminkészítmények hasznossága, még újabb azok túladagolásának lehetősége. Ma már egyre többen szednek vitaminokat, ám a túladagolás veszélyeivel kevesebben számolnak, pedig a hosszasan magas dózisban szedett kapszulák idővel kellemetlen mellékhatások kialakulásához vezethetnek.
A legtöbb ember szeretne minél tovább egészséges és fiatalos maradni, az évek múlásával is megőrizni szellemi és testi egészségét és lassítani az öregedés folyamatát. Néhány egyszerű életmódbeli tanács is segíthet, hogy a harmincas éveiden túl is fitt maradj fizikailag és mentálisan is, és kevésbé érezd az évek súlyát. Már mutatunk is néhány fontos táplálkozási tévhitet és hozzájuk kapcsolódó szabályt, amik segítenek majd az egészséged megőrzésében.
1. A mesterséges transzzsírok sokkal rosszabbak, mint gondolnád
A transzzsírok egészségtelenek, sokkal jobban kellene figyelnünk rájuk. Előállításuk nagy nyomást, hőt és hidrogéngázt foglal magában fémkatalizátor jelenlétében. Ez az eljárás a folyékony növényi olajokat szobahőmérsékleten megszilárdítja. A tanulmányok azt mutatják, hogy egészségtelenek, és összefüggésben állnak a szívbetegségek kockázatának drasztikus növekedésével.
2. Nem kell 2-3 óránként enni
Vannak, akik úgy vélik, hogy a kisebb, gyakoribb étkezések segíthetnek a fogyásban. Egyes tanulmányok azonban azt sugallják, hogy az étkezések mérete és gyakorisága nincs hatással a zsírégetésre vagy a testsúlyra.
A 2-3 óránkénti étkezés az emberek többsége számára kényelmetlen és teljesen felesleges. Egyszerűen egyél, amikor éhes vagy, és mindenképpen egészséges és tápláló ételeket válassz.
3. A hús nem rothad a vastagbélben
Teljesen hamis, hogy a hús megrohad a vastagbélben. Szervezeted jól felkészült a húsban található összes fontos tápanyag megemésztésére és felszívására. A fehérjét a gyomorban a gyomorsavak bontják le. Ezután az erős emésztőenzimek lebontják a vékonybélben lévő maradékot. A zsírok, fehérjék és tápanyagok nagy része ezután felszívódik a szervezetben.
4. A tojás az egyik legegészségesebb élelmiszer
A tojásokat méltánytalanul démonizálták, mert a sárgájuk magas koleszterintartalmú. A vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a tojásból származó koleszterin az emberek többségében végül mégsem emeli meg a vér koleszterinszintjét.
Több százezer ember bevonásával készült új tanulmányok azt mutatják, hogy a tojásnak nincs hatása a szívbetegségekre az egyébként egészséges egyéneknél. Sőt, az igazság az, hogy a tojás az egyik legegészségesebb és legtáplálóbb élelmiszer.
5. A cukros italok a leginkább hizlaló termékek a modern étrendben
A felesleges hozzáadott cukor káros lehet az egészségre – és még rosszabb, ha folyékony formában kapjuk meg. Az agyad nem regisztrálja ezeket a kalóriákat, így összességében több kalóriát eszel, ha ilyesmikkel oltod a szomjad. Inkább hagyd ki ezeket – hatalmas lépést teszel az egészséged felé a folyékony, üres kalóriák számának lecsökkentésével.
6. A zsírszegénység nem jelenti azt, hogy valami egészséges
Úgy tűnik, hogy a fő táplálkozási irányelvek által hirdetett alacsony zsírtartalmú étrend kudarcot vallott. Számos hosszú távú tanulmány azt sugallja, hogy nem működik sem a fogyás, sem a betegségek megelőzésében. Ráadásul ez a tendencia rengeteg új, feldolgozott, alacsony zsírtartalmú élelmiszer kifejlesztéséhez vezetett. Mégis, mivel az ételek általában rosszabb ízűek zsír nélkül, a gyártók cukrot és egyéb adalékanyagokat adtak hozzá.
A természetesen alacsony zsírtartalmú ételek – például a gyümölcsök és zöldségek – nagyszerűek, de az „alacsony zsírtartalmú” címkével ellátott feldolgozott élelmiszerek sokszor egészségtelen összetevőket is tartalmaznak.
7. A rostos gyümölcslé nem sokban különbözik a cukros üdítőitaloktól
Sokan azt hiszik, hogy a gyümölcslevek egészségesek, mivel gyümölcsből származnak. Bár a bolti gyümölcslé biztosíthatja a gyümölcsben található antioxidánsok egy részét, ugyanannyi cukrot tartalmazhat, mint a cukros, szénsavas üdítők.
8. A bélbaktériumok táplálása sokkal fontosabb, mint gondoltuk
Az elmúlt években végzett kutatások kimutatták, hogy a baktériumoknak a típusa és száma komoly hatással lehet az emberi egészségre – a testtömegtől az agyműködésig mindenre kihathat. Csakúgy, mint a test sejtjeinek, a baktériumoknak is enniük kell – és az oldható rost a preferált üzemanyagforrás számukra.
9. A koleszterin nem feltétlenül ellenség
Amit az emberek általában „koleszterinnek” neveznek, az valójában nem koleszterin.
Amikor az emberek az úgynevezett „rossz” LDL-ről és a „jó” HDL-koleszterinről beszélnek, valójában azokra a fehérjékre utalnak, amelyek a koleszterint hordozzák a vérben. Az LDL az alacsony sűrűségű lipoproteint, míg a HDL a nagy sűrűségű lipoproteint jelenti.
Az igazság az, hogy a koleszterin nem ellenség. A szívbetegség kockázatának fő meghatározója a koleszterint szállító lipoproteinek típusa – nem maga a koleszterin.
10. A súlycsökkentő étrend-kiegészítők ritkán működnek
Sok különböző fogyókúrás étrend-kiegészítő található a piacon – és szinte soha nem működnek, csak életmódváltással együtt. Ha viszont életmódot válasz, miért lenne szükséged a tengerialgaszem-palacsintaporra? Na ugye.
Azt állítják, hogy varázslatos eredményekhez vezetnek, de gyakran kudarcot vallanak, ha a vizsgálatok során próbára teszik őket. Még azon kevesek esetében is, amelyek működnek – mint például a glükomannán –, a hatás túl kicsi ahhoz, hogy valóban észrevehető változást hozzon. Az igazság az, hogy a fogyás legjobb módja az egészséges életmód kialakítása.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés