Ez a hang figyelmeztet elalvás előtt, ha szívproblémád van

GettyImages-1477775597

Amerikai kutatók nemrég felismerték, hogy a szívkoszorúér-betegség leggyakoribb tünetei, a mellkasi fájdalom és a légszomj mellett van még egy szimptóma, ami szívproblémára utalhat. Ez a jel pedig nem más, mint egy hang, amit elalváskor hallhatunk, és az orvosok szerint érdemes figyelni rá.

Sokszor azt gondoljuk, hogyha valami nincs rendben az egészségünkkel, a testünk egyértelmű jelzéseket ad erről nekünk. Ez azonban nem mindig történik meg. Vannak, akiknek egyáltalán nincsenek tünetei, mielőtt szívproblémát diagnosztizálnak náluk. De megtörténhet az is, hogy a jelek más, kevésbé nyilvánvaló módon jelentkezhetnek, mint ahogyan azokat várnánk.

A legtöbben keringési betegségben hunynak el

Magyarországon a halálozások 49 százalékát szív- és érrendszeri betegségek okozzák, emiatt 2019-ben mintegy 64 ezer ember hunyt el Magyarországon. Sajnos a hazai lakosság 30 százaléka magas vérnyomástól szenved, illetve átlagosan évente 22 ezren kapnak infarktust, míg további kétezren agyvérzést. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a kevésbé nyilvánvaló jelekkel, amelyek a fent említett betegségekre utalnak.

Hazánkban vezető haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri betegségek
Hazánkban vezető haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri betegségekKinga Krzeminska / Getty Images Hungary

Ha ezt hallod éjszaka, érdemes orvoshoz fordulni

Az egyik ilyen jelzés lehet az a hang, melyet elalvás előtt hallhatunk. Ez pedig nem más, mint a szívünk dobogása. Bár azt gondolhatjuk, hogy ez normális, de ez annak is lehet a jele, hogy valami komoly baj van. 

A Marylandi Egyetem kutatói felismerték, hogy azok hallják a szívük hangos dobogását éjszaka, akiknek hibásan működik a billentyűje elalvás előtt.

Mindemellett a heves szívverés alacsony vérnyomásra, alacsony vércukorszintre, vérszegénységre és kiszáradás veszélyére is utalhat, esetleg valamilyen gyógyszer mellékhatása is lehet, ezért a tünetek jelentkezésekor érdemes orvoshoz fordulni.

A szívkoszorúér-betegséget az atheroma nevű zsíranyag felhalmozódása okozza, ami oly mértékben felhalmozódhat, hogy érszűkülethez vezet, ami miatt végül nem jut elegendő oxigén a vérbe. Ha az artériái teljesen elzáródnak, az szívrohamot okozhat, ami akár végleges is lehet. A tünetek között lehet még a test más részeiben jelentkező fájdalom, szédülés, izzadás, hányinger és légszomj is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra