Ősszel is ehetsz strandkosztot, ráadásul spórolsz is, ha otthon készül

GettyImages-1422417654
Olvasási idő kb. 4 perc

A nyárhoz hozzátartoznak a tipikusan a strandokon fogyasztott ételek is, mint a lángos, a palacsinta vagy a főtt kukorica. A jó idő elmúltával fürdőzni szabad vízben már nemigen fogunk, de ezeket az ízeket otthon sem nagy kunszt felidézni – ráadásul mennyivel kevesebből kijöhetsz így!

A strandkoszt drága, sőt, igazából nagyon drága. Ezt az alapvetést mindenki megtapasztalhatta, aki idén nyáron bármelyik vízparton vagy fürdőhelyen ebédelni próbált. Igazi strandkosztot ugyanakkor otthon is az ebédlőasztalra tehetünk, megúszva azt, hogy tárcánk sokkal könnyebb legyen a nap végén.

A lángos valódi rablás

Egy tipikus strandétel: a lángos, sokszoros áron
Egy tipikus strandétel: a lángos, sokszoros áronAdÃl BÃkefi / Getty Images Hungary

Ezer forint egy pőre, legfeljebb fokhagymával és sóval meghintett, remélhetőleg frissen kisütött lángosért kész rablás – érezhettük nyáron, és ez nem is alaptalan. A lángoshoz ugyan kell tetemesebb adag étolaj, de ezen túl némi élesztő, víz, liszt és só adja alapját, na meg egy csipetnyi cukor és egy deci tej az élesztő felfuttatásához. Nézzük csak, mennyit kell ezekre költeni, ha otthon készítenél el egy adag tésztát, amelyből legalább négy nagy méretű lángosod lesz!

  • 30 dkg liszt – legfeljebb 100 forint, és akkor már drágán számoltam
  • Csipet só – elhanyagolható, de legyen 20 forint
  • Élesztő – 100 forint, mondjuk elég egy fél kocka is, de legyünk nagyvonalúak
  • Kiskanál cukor – legyen 10 forint
  • Olaj – a fő kiadás, számoljunk 200 forinttal, akkor bő olajban sülhet
  • Tej – 30 forint

Kevesebb mint 500 forintból – és erőteljes túlbecsülés ez így is – készíthetünk tehát minimum négy lángost, melyek darabja 125 forintba kerül így. Az energiaárat nem számítottuk bele a képletbe, de 150 forintnál nem lesz magasabb a bekerülés, sajttal és tejföllel persze turbózható az élmény és az ár is.

A palacsinta strandos verziója sem olcsó étel

Palacsintát sütni pofonegyszerű, az egyik alaprecept, persze a gyerekek ettől még áhítattal bámulják, ha a strandbüfénél megpillantják. Én tejet, tojást, lisztet és olajat keverek össze minden alkalommal – a költségek így néznek ki

  • Egy tojás – sajnos legalább 80 forint már
  • 20 dkg liszt – 70 forint
  • Egy nagyobb löttyintésnyi olaj – 70 forint körül, de ennél csak kevesebb lehet
  • 3-4 dl tej a liszttől függően – 120 forint körül

Mindez 340 forintra hozza ki a palacsinta árát, legalább négy strandi adagot süthetsz ebből a mennyiségből. 

Ez azt jelenti, hogy míg a strandon a legegyszerűbb palacsinták is 400 forintért kínálják magukat, otthon te ebből az összegből készítettél négyadagnyit.

Persze kell még bele kakaó, lekvár, nutella vagy túró, ami otthon is megdobja kicsit az összeget, de 500 forint körül a legolcsóbb strand árkategóriájának megfelelő palacsintából négyszeres mennyiséget készítesz. 

Sült krumpli – olajban sütve is megéri otthon

Ezt a köretet egészen biztosan mirelitből sütve kapod meg a strandokon: egy kiló mirelit burgonya pedig a legdrágább márkából is ezer forint körül kapható a boltokban, de maradjunk ennél. Ha 2-3 deci olajban sütöd ki ezt frissen, akkor 200 forint pluszköltséggel el is érted azt az ezer forint körüli árat, amit a sült krumpliért némely strandokon elkérnek, csak nagyságrendileg ötszörös mennyiséggel rendelkezel. Arról nem is beszélve, hogy a kenyeret vagy a kovászos uborkát sem 50 vagy 100 forintjáért teszed az asztalra darabonként…

Otthon könnyen reprodukálható mindez
Otthon könnyen reprodukálható mindezfotostorm / Getty Images Hungary

A hamburger jobb is otthon

Elképzelésed sincs, milyen hamburgerhúst tesznek egy egyszeri büfé kínálatában kapható hamburgerbe? Jobb is. Persze nem a gourmet burgerekre gondolunk most, de azért 1500 forintot a legegyszerűbb hamburgerért is elkértek nyáron. 

Az otthoni burgernél elmehetsz egészen a darált marhából otthon készített húspogácsákig is: ha nem angusra hajtasz, fél kiló megvan 2000 forintból, ebből pedig minimális hozzáadással nyolc húspogácsád lesz.

300 forintból kihozol egy húspogácsát, 150-ért hozzácsapsz egy zsemlét, így az alapok 450 forintért vannak meg, de zöldséggel és szószokkal is nehéz 6-700 forintnál nagyobb bekerüléssel gyártani a hamburgereket. Az íz biztosan sokkal finomabb, a hús minőségibb: így hát, ha otthon kívánod meg a strandok ízeit, ne habozz: nyugodtan vágj bele a főzőcskébe!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek