Teszt: Ezzel a módszerrel lesz a legfinomabb a sertésszelet

Egy vastag, lédús sertésszelet felveszi a versenyt egy jó steakkel, ráadásul megfizethető, és most már azt is tudjuk, melyik módszerrel lesz a legfinomabb.

A TheKitchn tesztjén kiderült: hozhat a legegyszerűbb és leggyorsabb módszer is tökéletes eredményt, és a drága eszközök is simán elvérezhetnek a versenyben nagyanyáink módszerei mellett. A cél a szaftos, megfelelő kéreggel ellátott, valóban finom csontos karaj elkészítése volt – lássuk, mire jutottak!

A kiválasztott öt recept mindegyikéhez ugyanakkora súlyú és vastagságú szeleteket használtak, amiket egyszerű pácban hagytak a sütés előtt. Kizártak minden olyan további összetevőt – például a hagymát vagy a zöldfűszereket –, amelyek túlságosan befolyásolhatják a sertés ízét vagy a végeredmény állagát. Az ítészek az előkészítési időt, a főzés egyszerűségét, a kérget és a hús lédússágát pontozták. Íme, a sorrend.

#5 Slow Cookerben

A lassú főzőedényben szinte bármilyen ételt meg lehet főzni, a levesektől a ragukon át a különféle édességekig. A sertésszelet viszont nem tartozik azok közé, amik igazán jól sikerülnek benne. 

A végtelennek tűnő várakozás után a végeredmény színe fakó lett, mintha a benne töltött 3 óra leradírozta volna az aranybarna kérget. Alaplében készült, és ez ugyan nedvesen tartotta a sertésszeletet, de kissé furcsa állagot adott a húsnak, ami egyszerre lett lágy és rágós. A hosszú főzési idő elméletileg egy rakás szabadidőt ad az embernek, de a tesztelők egyfolytában figyelték a húst, így túl messzire nem jutottak a konyhától. A végkövetkeztetés az lett, hogy nem kizárt, hogy ez a technika megfelelő egy nagy adag hús elkészítéséhez és melegen tartásához, de a kis adagok hétköznapi főzéséhez mindenképpen vannak jobb módszerek.

Így még azért nem a leggusztusosabb.
Így még azért nem a leggusztusosabb.fcafotodigital / Getty Images Hungary

#4 Elektromos kuktában

Először a sertésszeleteket pirították meg a többfunkciós minisütő pirító funkciójával, majd alaplével locsolták le. 10 percig magas hőmérsékleten főtt, majd 10 percig párolódott a gőzben a hús. Az eszköz sütéskor nem melegedett fel egyenletesen, aminek sápadt, egyenetlen megjelenésű sertésszeletet lett az eredménye. Lényegében egy gyors párolt vacsora született majdnem olyan gyenge végeredménnyel, mint az előző módszernél, de legalább gyorsan megpuhult a hús, és nem kellett 3-4 órát várni a közepes hússzeletekre. 

#3 A duplán sütés módszere

Előmelegített öntöttvas serpenyőben készült el a következő adag. Miután 30 percig pácolták a húst, szárazon körbepirították a sertésszeleteket, majd sütőben, viszonylag magas hőmérsékleten puhították meg. A csapat szerint ez már vállalható eredményt hozott: ha az ember kedveli a ropogós kérgű sertésszeletet, akkor ezt a módszert akár be is vetheti a hétköznapokban. Míg sok recept szerint a pácolás opcionális, ne hagyd ki ezt a lépést, mert így lesz igazán szaftos és ízletes a végeredmény. 

Így néz ki egy tisztességes adag hús.
Így néz ki egy tisztességes adag hús.Koh Sze Kiat / Getty Images Hungary

#2 Forrólevegős sütőben

A légsütő folyamatosan mozgásban levő, forró levegővel főzi meg az ételt. Mindenfélét elkészíthetünk benne a kekszektől a steakekig, kevesebb idő alatt, mint amennyit egy hagyományos sütőben igénybe venne a puhítás. A sertésszelet levegőn sütése a csapat szerint nevetségesen egyszerű volt, és az eredménnyel is elégedettek voltak. Csak fűszerezd be a szeleteket, melegítsd elő a légsütőt, majd hagyd benne a húst 12-18 percig. Körülbelül a felénél forgasd meg a szeleteket, aztán, ha elkészült, hagyd egy kicsit pihenni (ez mindegyik módszernél fontos). Ez volt a leggyorsabb módszer, ami meglepően finom, lédús sertésszeletet eredményezett, ropogós kéreggel.

#1 Serpenyőben

A karajokat egyszerű barna cukros-sós pácba tették és úgy sütötték meg mindegyiket, ahogy egy jó steaket illik. Forró öntöttvas serpenyőben előpirították őket, majd csökkentették a hőt nagyjából közepesre. A sertéshúst gyakran forgatva puhították 8-10 percig, majd vajat adtak hozzá és még öt percen át sütötték. A tesztelők egyöntetű véleménye szerint ez lett a legfinomabb hússzelet. A magas hőtől csodálatos barnás kérget kapott, a vajtól pedig extra aromákat és lédús állagot. Naná, hogy ez lett végül a győztes módszer. 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra